Új dinoszauruszfajt azonosítottak paleontológusok


ngwevu-intloko

Új dinoszauruszfajt azonosítottak brit és dél-afrikai kutatók egy több mint 40 éve Dél-Afrikában talált fosszília alapján. A maradványokra 1978-ban bukkantak, és azóta a johannesburgi Witwatersrand Egyetem gyűjteményében őrizték.

Akkor a kutatók úgy vélték, hogy a korai jura időszakban élt massospondylus maradványait találták meg, ám a csontok és a koponya újabb vizsgálatából kiderült, hogy egy teljesen új fajról van szó – adta hírül a Phys.org tudományos ismeretterjesztő hírportál.

A PeerJ. című tudományos folyóiratban bemutatott tanulmány szerint a Ngwevu intloko – szürke koponya – nevű lelet a sauropodomorpha (gyíkláb formák) alrendjébe tartozó új faj, és egy teljesen új nemet takar. Az állat három méter hosszú, izmos testalkatú, két lábon járó és hosszú nyakú lehetett kicsiny fejjel, növényeket és kisebb állatokat fogyasztott. Valamikor 200 millió éve élt, a földtörténeti triász és jura időszak között, amikor jóval összetettebb ökoszisztémák uralták a bolygót.

A massospondylus a dinoszauroszok egyik legelső neme, amely a jura időszak kezdetén élt. Dél-Afrikában rendszeresen találtak tőle maradványokat, a sauropodomorpha alrendbe tartoznak, és a sauropodák elődjeink tartják őket. A kutatók most elkezdik megvizsgálni az eddig a massospondylusnak vélt fosszíliákat, mondván, annak az eddig feltételezettnél több faja is létezhetett. A felfedezés segítheti a kutatókat abban, hogy jobban megértsék a triász és a jura közötti átmenetet.

Forrás: MTI


A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2019.08.13