368

Partizánvadász dráma és Scherer Péter vígjátéka készül


nagy-denes-termeszetes-feny

Nagy Dénes (Együtt, Lágy eső) első mozifilmjére, a Természetes fényre 250 millió forint gyártási támogatást szavazott meg a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottsága, Scherer Péter színész pedig filmrendezői bemutatkozására készül Vékes Csabával A vérovis munkacímen készülő vígjátékkal.

A magyar-lett-francia-német koprodukcióban és az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages támogatásával készülő Nagy Dénes-film forgatása októberben kezdődik. A második világháborúban a fronton harcoló alakulatok mellett csaknem százezer magyar katona teljesített szolgálatot a keleti front mögött megszállt területeken. A Természetes fény a megszállt Szovjetunió területén játszódik, egy kiismerhetetlen, mocsaras erdőségben. A történet egy magyar honvéd gyalogos egységet követ, amely a vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A film ennek az egységnek a mindennapjait mutatja be az alhadnagy, Semetka István szemszögén keresztül, aki parancsnoka váratlan halála miatt súlyos terhet kap a vállára.

Nagy Dénes (a címlapképen) generációjának kiemelkedő tehetségű filmese. Lágy eső című rövidfilmjével szerepelt a cannes-i filmfesztivál „Rendezők Kéthete” programjában, Másik Magyarország – Töredékek egy falu hétköznapjaiból című, az NMHH Mecenatúra programjának támogatásával készült Bukta Imre portréfilmjéért elnyerte a Magyar Filmkritikusok díját. Első mozifilmjének forgatókönyvét Závada Pál azonos című regénye alapján írta. Az operatőr Dobos Tamás (Genezis, Apaföld), a látványtervező Ágh Márton (Tiszta szívvel, Jupiter holdja, Tegnap) lesz.

A film Magyarországon és Lettország Oroszországgal határos keleti tájain forog, magyar és lett amatőr szereplőkkel. A Természetes fény a Campfilm gyártásában készül, producere László Sára és Gerő Marcell, magyar koproducere Petrányi Viktória. A tervek szerint 2021 őszén lesz látható a mozikban.

scherer-peter

Scherer Péter (a fenti képen), a Jászai Mari-díjas élvonalbeli színész és színházi rendező neves produceri csapattal – Major István, Geszti Péter, Ditz Edit, Roskó Péter – készül mozifilm rendezői bemutatkozására. Vékes Csabával (Hetedik alabárdos) közösen rendezik A vérovis munkacímen készülő vígjátékot, mely egy apa és kisfia egymásra találásának eredeti, friss, érzelmes, őszinte, meglepő és mulatságos története lesz. A forgatókönyvet Vékes Csaba írta. A gyártás előkészítésére 10 millió forintot szavazott meg a Filmszakmai Döntőbizottság. A vérovis a Grund, a Filmteam és a forgatókönyvet fejlesztő Blue Duck Arts koprodukciójában készül.

Magyar Nemzeti Filmalap

2019.08.02