470

Így vagy tökéletes és Nincs parancs!

Romantikus dramedy és 1989 eseményeit feldolgozó dokumentumfilm készül

beres-marta-fekete-erno

A vajdasági Béres Márta és Fekete Ernő főszereplésével készülő romantikus dramedy-t és Szalay Péter 1989 sorsfordító eseményeit feldolgozó dokumentumfilmjét támogatja a Filmalap. Az Így vagy tökéletes forgatása augusztusban kezdődik, míg a Nincs parancs! a rendszerváltás 30. évfordulójára készül.

A Filmszakmai Döntőbizottság 349,9 millió forint gyártási támogatást szavazott meg Varsics Péter, a sikeres reklámszakember első mozifilmjére. Az Így vagy tökéletes forgatása augusztusban kezdődik.

A napjaink Budapestjén játszódó film a párkapcsolatok és az alkotás hazugságairól szóló romantikus dramedy, amelyben a két főhős véletlen találkozásával összeütközésbe kerül a reklámok világa, a könyvkiadás és a közösségi média. Ahogy a kiégett reklámos és az ezoterikus sikerszerző egyre szorosabb kapcsolatba kerül egymással, úgy gabalyodnak bele a saját érzelmeik és a jól felépített hazugságaik hálójába.

Az ezoterikus sikerkönyvek szerzőjét Béres Márta, a POSZT-díjas, ünnepelt vajdasági színésznő, míg a kiégett reklámost a Katona József Színház társulatának oszlopos tagja, Fekete Ernő (Brazilok, Aurora Borealis – Északi fény) játssza. Mindkettőjük ezúttal lesz először látható mozifilm főszerepben.

Az Így vagy tökéletes romantikus dramedy forgatókönyvét Csurgó Csaba (Megdönteni Hajnal Tímeát, A tanár) írta, a producerek Lajos Tamás és Köves Ábel, operatőre a számos szakmai díjjal kitüntetett Nagy András lesz.

A Filmalap 5,6 millió forint gyártási támogatásával készül a rendszerváltás 30. évfordulójára Szalay Péter rendezésben a Nincs parancs! című dokumentumfilm. A film alapjául a Vasfüggöny utolsó áldozatának, Kurt Werner-Schulznak emléket állító Határeset (2006, Schiffer Pál-díj) című katartikus rövidfilm, valamint a 89-es események német-magyar párhuzamait és titkait kutató Európa álma című dokumentumfilm és archív anyagok szolgálnak.

A sorsfordító történelmi pillanatokat felidéző dokumentumfilm megszólalói között lesz Bella Árpád és Harald Jäger egykori határőr alezredesek. A Nincs parancs! a Dunatáj Alapítvány gyártásában készül, producere Péterffy András.

Fotók: Bezzeg Gyula, Süveg Áron
Magyar Nemzeti Filmalap

2019.07.09