Beszélgettünk a grafikáról

Találkozás Horváth Ákos grafikusművésszel

horvath-akos-grafikus

A Győr belvárosában található Zacc Kávé és Bisztró (Arany János u. 28-32.) tulajdonosainak szimpatikus törekvése, hogy üzletükben egy olyan kis vonzó kulturális otthont alakítsanak ki, ahol vendégeik – kitűnő kávé, üdítők és finom falatok mellett üldögélve – győri és Győr környéki művészek alkotásait csodálhatják meg, sőt, ezekről alkalmanként eszmét is cserélhessenek az alkotókkal.

Kezdeményezésük szép példájaként 2019. június 28-án Beszélgessünk a grafikáról! c. rendezvényük keretében Horváth Ákos grafikusművész alkotásait láthattuk a falakon, miközben egy nyitott beszélgetés keretében szó került közte és Kurcsis László grafikusművész kollégája között az „illusztrációról és mindenről, ami ezzel kapcsolatos”.

A képi kifejezés a legősibb közlési forma. Talán az artikulált beszéd kialakulásával párhuzamosan fejlődött. Hiszen két, egymást alig vagy egyáltalán nem értő ember között a legegyszerűbb az információt rajzban átadni” – kezdte a beszélgetést Horváth Ákos a kölcsönös bemutatkozások után.

A beszélgetés első részében az illusztráció és a szöveg történelmi kapcsolatáról volt szó, amelyből kiderült, hogy az illusztráció jött létre előbb, és a képből volt kiolvasható a közölni szánt történet. Példaként laptopján bemutatta a Phaisztoszi korongot, a bronzkori minószi kultúra legfontosabb leletét, azt az írásos agyagkorongot, amely 4000 éves, és Kréta szigetén találták. A jeleket előre elkészített pecsételőkkel nyomták bele az agyagkorongba, így hozva létre egy spirálisan írt összefüggő szöveget (7. kép).

Hátborzongatóan érdekes, hogy földünkön térben és időben teljesen más helyen és kultúrában ugyancsak létrejött egy másik, a dakota indiánok által készített, mindössze 200 éves írásos emlék, melyen nemcsak a módszer, hanem még a spirál tekeredésének az iránya is megegyezik (14. kép).

A továbbiakban a grafikai sokszorosító eljárások fajtáiról, a grafika és nyomdatechnika összefüggéseiről, ezek történeti fejlődéséről esett szó.

Végül egy konkrét megrendelés példáján keresztül beszélt Horváth Ákos az író és illusztrátora kötelező együttműködéséről, ennek fontosságáról, hangsúlyozva, hogy az illusztrátor mennyire segítheti, vagy rossz esetben gyengítheti egy közös mű sikerét.

A beszélgetés során a falon lévő képeken, valamint az asztalokon elhelyezett szórólapokon keresztül bepillantást nyerhettünk Horváth Ákos széles érdeklődési körébe, rendkívül magas szinten művelt mesterségbeli tudásába, művészetébe.

A „zaccosoknak” szívből gratulálok ötletükhöz, a rendezvényhez, remélve, ez az esemény egy kialakulóban lévő, sűrűn látogatandó kulturális eseménysorozatnak csupán első állomása volt.

Molnár György művészetbarát,
a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2019.07.05