Július 3. – Nemzetközi nejlonzacskómentes nap

Nagy Mária írása

muanyagzacsko

A rekkenő, melegrekordokat döntögető nyári júliusban, 3-án van a Nemzetközi nejlonzacskómentes nap. A klímaváltozás, a környezetszennyezés arra figyelmeztet bennünket, hogy vegyük komolyan ezt a dolgot: a világnap célja felhívni a figyelmet a nejlonzacskók káros környezeti és gazdasági hatásaira és a környezetkímélőbb megoldások alkalmazásának szorgalmazása.

Sokmilliós követőtábora van annak a felhívásnak, hogy az egész hónap legyen Műanyagmentes Július. A Plastic Free July Ausztráliából indult 2011-ben, azóta folyamatosan terjed az egész világon. Ha azt akarjuk, hogy legyen jövője földünknek, csatlakozzunk minél többen ehhez a kezdeményezéshez!

A nejlonzacskó és minden műanyag termék lebomlása akár négyszáz évig is eltarthat, anyagai a Föld egész élővilágát veszélyeztetik. Ma már szinte mindenhol megtalálhatók: alacsony súlyuk, vízállóságuk miatt rengetegen használják.

A nejlonzacskó születési helye az Egyesült Államok, itt kezdték el 1957-ben elsőként műanyag táskák forgalmazását a kenyér, szendvics és gyümölcsök csomagolásának megkönnyítésére. A 60-as évekre aztán elterjedtek a szemeteszsákok is, de a nejlontáska igazi térhódítása az 1970-es évek közepére tehető. Az ekkor bevezetésre kerülő új és olcsó gyártási technológia arra késztette a boltokat és szupermarketeket, hogy a papírzacskót nejlonra cseréljék.

muanyagzacsko

A nejlonzacskó alapanyaga nyersolaj és gázok, valamint más petrolkémiai származékok, amelyeket a műanyaggyárakban polimerekké formálnak. Egy nejlonzacskó mindössze pár gramm, vastagsága nem haladja meg a néhány millimétert. A környezet szempontjából ez okozza a legnagyobb gondot: hajlamosak vagyunk ugyanis azt hinni, hogy egy nejlonzacskó szinte ártalmatlan, és nem is vehető hulladékszámba. A nejlonzacskókat ma már nagyüzemben gyártják, és becslések szerint egy év alatt 4-5 trillió (milliárdszor milliárd, 10 a 18-adik hatványon) kerül belőle forgalomba.

A nejlonzacskó gyártása mintegy 20-40 százalékkal kevesebb energia és vízhasználatot követel, mint a papírzacskóé, és a légszennyezés is kisebb, sőt a műanyaggyártó cégek azt is szívesen hangoztatják, hogy a hulladéklerakók jelenlegi körülményei között a papírzsákok sem bomlanak le (ami így is van, bár ha megfelelőek lennének a feltételek, a papír könnyen lebomlana, míg a zacskó soha). A legnagyobb baj azonban az, hogy a nejlonzacskók többsége el sem jut a lerakóig, hanem a szél segítségével szétszóródik szerte a világon.

Ma már több ország tiltja a gyártásukat, vagy magas adókat vetnek ki a gyártókra. Kínában, Romániában, Írországban, Ausztráliában, Ruandában, valamint San Francisco városában már nem lehet nejlonzacskókkal találkozni, csak a teljesen lebomló, illetve a papírzacskó engedélyezett. Magyarországon 2005-ben emelték drasztikusan a nejlontáskák termékdíját, de ez az intézkedés sem hozta el a várt hatást.

Ma már több lehetőségünk van a nejlonzacskó kiváltására. A legjobb megoldás a papír mellett a textilből készült táskák használata. Ezeknek nincs nagy súlyuk, érdemes mindig magunknál tartani egyet, saját magunk is elkészíthetjük őket otthon. Piacokon, zöldséges boltokban használjunk szájánál összehúzható textilzsákot.

muanyagzacsko

Már az Európai Unió is foglalkozott ezzel a kérdéssel: az általános ügyekkel foglalkozó tanácsa a műanyagszennyezéssel szembeni fellépés jegyében tilalmat fogadott el bizonyos egyszer használatos műanyagokra vonatkozóan. Az irányelv értelmében 2021-től tilos lesz az egyszer használatos műanyag tányérok, evőeszközök, lufipálcák, szívószálak használata. Az ITM tervei szerint 2021-től Magyarországon is teljesen betilthatják a műanyag zacskókat, táskákat.

Ébresztő! A jelenlegi fogyasztási és hulladékkezelési szokásokkal számolva 2050-re 12 milliárd tonna műanyag borítja majd bolygónkat, melynek nagy része rendkívül lassan, több száz év alatt bomlik csak le. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy harminc év múlva több lesz a műanyag az óceánokban, mint a hal.

Szerencsére azért folyamatosan lehet olvasni újabb és újabb találmányokról, ötletekről, amelyek a jövőben kiválthatják a nejlonzacskókat. Legutóbb chilei mérnökök fejlesztettek ki vízben öt perc alatt lebomló, olajszármazékoktól mentes műanyag zacskót. Vietnámban és Thaiföldön pedig egyes szupermarketekben már banánlevelekbe csomagolják a zöldséget és a gyümölcsöt, így csökkentve a felhasznált műanyag mennyiségét. 3 évvel ezelőtt lehetett olvasni, hogy tudósok „műanyagevő baktériumok” megjelenését fedezték fel, általuk a biológiai lebomlásra képtelen műanyag hulladék végleg eltűnhet a Földről. Máshol pedig hernyókkal etetnék meg a nejlonzacskókat. Illetve többen, köztük magyarok is kísérleteznek ehető csomagolóanyagokkal. Remélhető hát, hogy talán nem is olyan sokára végleg megoldódik a nejlonzacskók kérdése.

Nagy Mária

Forrás: felsofokon.hu, urbanplayer.hu, index.hu, greenfo.hu, agrarszektor.hu, impressmagazin.hu, piacesprofit.hu, ripost.hu, 24.hu

A képek a flickr.com gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép; 4. kép.

2019.07.03