Győrkőcök! Gyertek Győrbe!

SzaSzi írása

gyorkocfesztival-sajtotajekoztato

Az idén július 5-7. között ismét óriási játszótérré változik Győr egész belvárosa, újra birtokba vehetitek a sétálóutcától a Széchenyi téren át a Radó-szigetig és a Bécsi kapu térig szinte az egész óvárost, ahol gombamód nőnek ki a földből a színpadok, sátrak, pancsolómedencék, sátrak, pálmafák és újabb sátrak – minden, ami egy igazán fergeteges gyerekbulihoz kell. A 12. Győrkőcfesztiválon játék és szórakozás vár mindenkit, és még zsebpénz sem kell, mert minden ingyen van!

gyorkocfesztival-sajtotajekoztato

Már a június 26-i sajtótájékoztatóra is nagyon sokan gyűltünk össze, városvezetők, újságírók, „vaskakasos” barátok és kollégák. Ez is mutatta, hogy itt, Győrben milyen fontos ez a rendezvény. Vidám asztali dekoráció és hűs limonádé csalogatott bennünket az étterem teraszára, ahol Kocsis Rozi, a Vaskakas Bábszínház igazgatója elmesélte, mennyi minden történt már annak érdekében, hogy itt minden lurkó jól érezze magát, és fantasztikus élményekkel távozzon. Alighogy a programok ismertetésébe kezdett, egy díszes kompánia zajos vonulása zavarta meg a tájékoztatót. Óz – tudjátok a nagy varázsló, aki Smaragdvárosban lakik – meséjének figurái, Dorka, a Bádogember, a Madárijesztő, a Gyáva Oroszlán és a többiek keveredtek a Széchenyi térre, nem kis meglepetést okozva ezzel mind a meghívottaknak, mind a járókelőknek. Persze azért tévedtek el, mert nem a sárga utat követték! De nem bánták ám egy cseppet sem, mert rengeteg dolgot megtudhattak a 12. Győrkőcfesztivál eseményeiről. Sőt, a napernyők árnyékában egészen kivirultak, feléledtek a tikkasztó hőségben.

gyorkocfesztival-sajtotajekoztato

Szóval a programról annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy a „Hetedhét művészet zöldben Győrben” címet kapta, ami lényegében azt jelenti, hogy egy-egy művészet jegyében zajlanak a programok a különböző helyszíneken. A Király utca például Fess utcává alakul, és nemcsak kicsinosodik erre az alkalomra, hanem közös alkotásra is invitálják a lurkókat képzőművészek, régészek, montázskészítők, filmkészítők. A Széchenyi tér Dallam térré változik át, ahol koncertek követik egymást – itt lesz például a Makám, mulathatunk Szarka Gyula dallamaira, utazhatunk zongora taxival, lehet hangszert simogatni, hangszert barkácsolni és hangszeren játszani.

Egyébként minden hasonlóan zajlik majd, mint a korábbi években, és mégis más lesz! A Radó-szigeten idén is felépül a Meseváros. A Versjátszótéren Varró Dániel, Gimesi Dóra, Tóth Krisztina és Szabó Borbála várja a gyerekeket mesékkel, versekkel, amelyeket neves illusztrátorok, Rofusz Kinga, Szalma Edit és Szegedi Katalin segítségével meg is rajzolhattok. Figyelem! A helyszínen könyvkötöde és egy könyvtár is működik, ahol elkészíthetitek saját köteteteket. Érdemes átnézni ugyanitt a Győrkőcfaluba, hiszen ezeken a napokon a Lippentő táncoslábú csapata és velük népzenészek is itt tanyáznak, számos népművész és mesterember kínálgatja portékáját szemrevételezésre és vásárlásra. A Porondcsücsökben cirkusz is lesz, a legjobbaktól, a Rippel fivérektől tanulhattok akrobatikát, Ungár Anikótól pedig bűvészkedést, amit műsor keretében elő is adhattok a közönségnek.

gyorkocfesztival-sajtotajekoztato

Igazán új és igazán ígéretes lesz a Zöldparti program. Itt készül majd az a hatalmas virágoskert, amelyhez az ország minden szegletéből a Vaskakas felhívására érkezett, horgolással készült színes köröket használnak fel. Ilyen kertje biztos nincs senkinek! És képzeljétek, vannak, akik kifejezetten ezért tanultak meg horgolni! Kistesót is nyugodtan hozhattok, mert lesz Babakert is.

És nem kell izgulni, mert mindenki idetalál. Csak kövessétek a színes dekorációt, amit pénteken (június 28-án) raknak fel az ügyes kezű városszépítők!

Ne feledjétek: megnyitó július 5-én a Dunakapu téren! Azt hallottam, hogy a polgármestert kalózok rabolják el. De akkor hogyan adja oda a város kulcsát? Hát segítsetek őt kiszabadítani, hogy kezdődhessen a Győrkőc!

gyorkocfesztival-sajtotajekoztato

Az ezernyi programról itt tájékozódhatsz, és legalább ennyi kérdésre is itt válaszolnak. Csodás élményeket kívánok mindenkinek! Ott találkozunk!

SzaSzi
Fotók: Hatvaniné Ragány Klára

2019.06.27