Semmelweis-napi elismerések Győrben

SzaSzi írása

semmelweis-napi-elismeresek-gyor

Semmelweis Ignác magyar orvos születésnapjához kötődően – 1992 óta – minden évben ünnepséggel köszöntik az egészségügyi, a szociális és a gyermekjóléti ellátások területén dolgozó munkatársakat országszerte. Győrben június 25-én a Városháza dísztermében került sor az ünnepi alkalomra és díjkiosztásra az ebbe a körbe tartozó intézmények vezetői, munkatársai részvételével.

A megjelenteket dr. Somogyi Tivadar alpolgármester köszöntötte, aki felidézve „az anyák megmentőjének” alakját, így fogalmazott: „Módszere terjedését nem élhette meg, mert életében hatalmas ellenállásba ütközött újítása.” A továbbiakban történelmi jelentőségű munkájának lényegére utalt: „Semmelweis nagysága nem csupán a felismerésben rejlik, hanem az elhivatottságában is. Ő ugyanis nem megfelelni akart az orvostársadalomnak, nem az ünnepelt gyógyító szerepében akart tetszelegni, egyszerűen tudta, hogy igaza van, és az idő mindezt beigazolja. Példája mutatja nekünk, hogy nem mindig vívunk ki elismerést a cselekedeteinkkel, sokszor előfordul, hogy mások ellenére kell kiállni elveink mellett.” Megköszönve az egészségügyben dolgozók példaértékű, áldozatos, szakszerű munkáját, az alpolgármester további folyamatos fejlesztéseket ígért. „Győr erős szociális hálót tart fenn” – fogalmazott, majd hozzátette: „nemcsak a betegek számára szeretnénk 21. századi körülményeket biztosítani, de az ott dolgozóknak is igyekszünk olyan körülményeket teremteni, amellyel hozzájárulhatunk a munkájukhoz, a mindennapi küzdelmeik könnyebbé tételéhez.”

Kányai Róbert, az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény győri igazgatója ünnepi megemlékezését Semmelweis Ignácra emlékezve a következő szavakkal indította: „Legyőzte a kórt, de nem győzte meg a kort.” Mindannyiunk számára van értelme az elgondolkodtató soroknak, hiszen mi, az utókor ismerjük, elismerjük a megidézett orvosnagyság munkásságát, korszakalkotó felfedezését. Példaképként tekintünk rá, „elhivatottsága, szemlélete üzenetértékű, amelyet be kell építeni a mindennapi munkánkba” – hangsúlyozta, majd hozzátette: „Bármily fájdalmas, bármily nyomasztó is a felismerés, nem a letagadásban rejlik az ellenszere.”

A beszédet követően dr. Somogyi Tivadar és Panker Mihály, a humánszolgáltatási főosztály vezetője érdemeik felsorolása mellett kitüntetéseket, elismeréseket adtak át. Győr polgármestere szakbizottsági javaslata alapján Győr Város Egészségügyéért díjat adományozott Dr. Écsi Mária házi gyermekorvosnak, valamint Józsa Csabáné területi védőnőnek, Győr Város Szociálpolitikájáért díjat pedig Szabóné Vörös Ágnes, a humánszolgáltatási főosztály népjóléti osztályának a vezetője és Kissné Teklovics Gabriella, az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény III. számú gondozási központ vezetője vehetett át.

Számos, a szakterületen dolgozó munkatárs részesült jutalomban. Zárásként a Kölcsey Ferenc Általános Iskola diákjainak zenés-irodalmi összeállítása hangzott el.

SzaSzi
Fotók: Hatvaniné Ragány Klára

 

2019.06.26