31! - 3 folyó, 1 sziget, összművészet

Sajtótájékoztató Győr legújabb fesztiváljáról

31!-fesztival-01

Szokatlanul kései – vagy ahogy Tóthné dr. Kardos Krisztina, a Győri Művészeti, Fesztivál- és Művelődési Központ igazgatója nevezte: bohókás – időpontban került sor a július 12. és 14. között megrendezendő 31! Fesztivál sajtótájékoztatójára a Bécsi kapu téren, mert a látványelemekben bővelkedő tájékoztatáshoz sötétségre volt szükség.

Mielőtt a Fesztiváliroda vezetője bemutatta volna a sajtótájékoztató résztvevőit, a megjelentek meghallgathatták a # Verschat program egyik résztvevőjének, Bodrogi Sárának Direkt a 31!-re : Titok című versét. A költeményt a szerző adta elő, az utolsó sorok így hangzottak: „...Ezrek talpa alatt dobban meg újra egy sziget / Ahol kötelet fonnak közénk a titkaink.” Ugyanis – ahogy Tóthné dr. Kardos Krisztinától megtudtuk – az idei összművészeti fesztivál témája a TITOK lesz. A titok, mely mindannyiunk életében jelen van, amit féltve őrzünk szívünkben, lelkünkben, s ami a legszorosabban fűzi össze az embereket élményeik által. S valóban, a 31! esemény nem titkolt célja, hogy összekovácsolja a győrieket.

Ezután került sor a megjelentek köszöntésére, valamint a sajtótájékoztató résztvevőinek – Borkai Zsolt polgármesternek és Dukai Gábornak, a táncművészeti szekció vezetőjének – bemutatására.

Győr Megyei Jogú Város polgármestere elmondta, hogy kevés olyan sikertörténet van, mint a 31!-é, hiszen csak tavaly született meg, s már besöpört 2 jelentős díjat: az EFFE Labelt, amely az Európai Fesztivál Szövetség által adott Minőségi Európai Fesztivál cím, illetve egy Városmarketing Gyémánt Díjat. Hangsúlyozta, hogy a fesztivál azzal a céllal jött létre, hogy a fiatal generáció (Y, Z) számára nyújtson igényes, mégis modern szórakozást élmény és látvány alapon. Éppen ezért a rendezvény hét művészeti ág fúziójára épül: zene, tánc, irodalom, képzőművészet, fotó, építészet és fény. Bár városunkban rengeteg rendezvény van egész évben, a 31! mégis hiánypótlónak számít, mert egy kimondottan fiatalokat célzó, modern, mégis magasabb szintű minőséget képviselő programsorozat eddig hiányzott a kínálatból. Ezt a hiányt küszöböli ki Győr legfiatalabb fesztiválja, mely Kardos Krisztina zseniális ötlete alapján valósult meg. Már tavaly, az első évben is sokan voltak kíváncsiak rá, és remélhetőleg ez idén sem lesz ez másképp.

 A Fesztiváliroda igazgatónője elmondta, hogy a 31! - 3 folyó, 1 sziget, egy összművészeti happening, ahol a természet, a művészet és a szórakozás izgalmasan fonódik össze, köszönhetően a hét művészeti ág szakmai vezetőinek, közös munkájuknak. Ezután ismertette az idei év újdonságait: a # Verschat program lehetőséget biztosít fiatal szerzőknek, hogy bemutassák munkáikat a titok témakörben; találkozhatnak az érdeklődők Simon Mártonnal és Varró Danival; a Sas és Kos direkt erre a célra készült játékokkal lesz jelen; közösségi programokból és élményekből sem lesz hiány - elsősorban a képzőművészet és a fény szekciókban, ahol ismert győri vagy győri kötődésű művészekkel lehet majd közösen dolgozni. Az építészeti szekció idén is felépíti a befejezetlen hidat, mely nemcsak a folyópartokat köti össze, hanem a múltat, a jelent és a jövőt is, de most ez a híd befejezetté fog válni sötétedés után egy ledcsík segítségével. A Győri Fotóklub objektíven keresztül mutatja majd meg, hogy számára mit jelentenek a titkok (Secretview kiállítás). Idén egy nagyon erős fény fogja várni a látogatókat: a vár és a Bécsi kapu tér minden lehetséges felülete (még a templom melletti fa is) titkokkal fog megtelni, sőt, interaktív szoborfestés is lesz. Országos hírű fényművészek és fénytechnikusok munkáit láthatják majd a részvevők, lesz például interaktív viráginstalláció és tündérrózsa ihlette térinstalláció. A zenerajongók is megtalálják a számításukat, hiszen fellép – többek között – a Bagossí Brothers Company, a Kaukázus, a PASO, a Soulwave és az Aurevoir. is.

A tánc szekcióról Dukai Gábor, a BRO'n'SIS Tánciskola egyik vezetője tájékoztatta a média munkatársait. Ez a művészeti ág vonzotta és mozgatta meg a tavalyi évben a legtöbb gyereket, de a felnőttek körében is sikeres volt a modern tánc, sőt a divattánc is. Újdonság lesz a tánc összefonódása más művészeti ágakkal, valamint a break. 

Krisztina azt is elárulta, hogy ennek a fesztiválnak az a fő jellegzetessége, hogy „fesztivál a fesztiválban”, azaz mind a hét művészeti ág csinál egy kis fesztivált, s ezek adódnak össze egy nagy összművészeti happeninggé, melyben sok közös program is lesz, hiszen a fény és a tánc, a képzőművészet és a tánc, a fotó és a vers, és még sorolhatnánk – mind együtt is meg fog jelenni. A programok megtekinthetők a fesztivál honlapján.

A szóbeli tájékoztatás után a látvány is megtette a magáét, hiszen először Papp Norbert, a képzőművészet szakmai vezetője mutatta be élőben UV-fényrajzát a fényfestett falú Taverna előtt, majd a BRO'n'SIS Tánciskola tanítványai adtak ízelítőt a fesztivál táncbemutatóiból.

tmoni
Fotók: Vas Balázs

2019.06.26