Negyven frissdiplomás zeneművész és zenetanár Győrből


lakatos-tamas-konya-dij

A Széchenyi István Egyetem nagy tradíciójú zeneművészeti képzésein, a zenetanári és az előadóművész alap- és mesterszakokon a nyári záróvizsgák időszakában negyvenen teljesítették a diplomaadás feltételeit, s vehették át június 22-én a végzettségüket tanúsító oklevelüket. Az ünnepi eseményen adták át a vonós képzések legjobbjának adományozható Kónya-díjat. Az elismerést 2019-ben Lakatos Tamás kapta (a képen).

„Gondoljanak szeretettel minden tanárukra, akik segítségével eljutottak idáig. A hála mégis elsősorban a családé: a szülőké, akik nem kis áldozatvállalással támogatták széchenyis tanulmányaikat is. Az édesanyáké, nagymamáké, akik finomságokkal, szerető gondoskodással eresztették el Önöket a hétvégeken, nehogy éhen haljanak egy hétközi szolfézsóra és a kamarapróba között. Az édesapáké, akik a bankszámlák mindig fogyó egyenlegét folyamatosan biztosították, növelték. A hitvestársaké, a barátoké, akik elviselték a távollétet.” E gondolatokkal és személyre szabott rövid értékeléssel, jókívánságokkal köszöntötte dr. Ruppert István professzor, a Művészeti Kar dékánja a frissdiplomásokat. A képzés szellemiségét, lehetőségeit gazdagító Universitas-Győr Alapítvány, az Egyetemi Zenei Alapítvány, a Győri Egyetemi Zenekar és a Győr Symphonic Band fejlesztő munkáját értékes és motiváló, a hazai felsőoktatásban egyedi példának tartott hátországként értékelte a dékán. A széchenyis zenei képzések hallgatóinak motiváltságát jelzi, hogy a hazai egyetemek szakmai versenyein folyamatosan a legeredményesebbek között szerepelnek a győriek.

A Tatabányán élt és működött, Cremonában, a hegedűkészítők fővárosában tanult és a legnívósabb nemzetközi versenyeken rangos elismeréseket szerzett híres magyar hegedűkészítő, Kónya István (1919–1999) Aranykoszorús mester emlékére fia és unokája 2015-ben Győrben, a Széchenyi István Egyetemen díjat alapítottak. Az Universitas-Győr Alapítvány által menedzselt, pénzzel és díszoklevéllel járó díjjal az alapítók 2019-ben a vonós tanszak legkiválóbb tanulmányi, szakmai teljesítményt nyújtó hallgatóját, Lakatos Tamást jutalmazták, aki előadóművészet-klasszikus gordon szakon tanul. Lakatos Tamás veresegyházi, és a váci Pikéthy Tibor Konzervatóriumból jött a Széchenyi István Egyetemre. A közelmúltban sikerrel pályázott a Nemzeti Szimfonikus Zenekar mesterkurzusára, s több, kiemelkedő tehetségeknek szervezett szakmai művészeti képzésen vett részt. Generációkon átívelő előadóművész családból származik, édesapja egy ismert zenekar prímásaként saját példájával mutatja a művészi alkotó életút értékteremtő formáit, lehetőségeit. Tamás az eddigi öt díjazott közül az első, aki nem végzősként érdemelte ki a jeles elismerést.

Winkler Csaba

2019.06.25