Zene a győri Ünnepi Könyvhéten

tmoni tudósítása

unnepi-konyvhet-gyor

A 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok országos rendezvénysorozathoz kapcsolódva idén is sokszínű programkavalkád várta az érdeklődőket Győrben, melyből nem hiányoztak a koncertek sem. A legkülönbözőbb stílusok és zenei irányzatok vonultak fel a Baross úton, a Csónakos szobornál felállított szabadtéri színpadon.

A kultúra és az irodalom szerelmesei a könyvbemutatók között árnyékot adó napernyők alatt, kényelmes székeken – a gyerekek pedig párnákon – ülve élvezhették a meghívott művészek előadását, akik a népzenétől a világzenén, a szalonzenén és a rockzenén át a gyermekzenéig mintegy svédasztalon kínálták a legkülönfélébb koncerteket. Már az ünnepélyes megnyitó előtt felcsendültek az első dallamok, és a könyvünnep záró akkordját is a muzsika szolgáltatta.

Tradicionális folk: Rezeda Népzenei Együttes

A Rezeda Népzenei Együttes visszatérő vendége a győri könyvheteknek, rendre ők nyitják a nagyrendezvényt, amennyiben már a megnyitó előtt muzsikálnak a nagyérdeműnek. Autentikus zenéjük, melyet már több mint 30 éve játszanak, a Kisalföld népzenei hagyományaiból merít, hiszen a dunaszegi csapat azt tűzte ki céljául, hogy megőrizze és közvetítse szűkebb hazánk népi dallamait jelentő örökségét.

Győr-Moson-Sopron megye kulturális követeként rendszeres résztvevője országos és nemzetközi találkozóknak, ahol – miként a Könyvhéten is – énekes és hangszeres előadásmódjuk, melyre a természetesség és a hagyománytisztelet a jellemző, rendre megnyeri a hallgatóság szívét. Ifjúsági együttes a Rezeda, melynek 16 tagjával találkozhattak az érdeklődők június 13-án (csütörtökön) 14 órakor a szabadtéri színpadon, akik citerával, furulyával és pengetős népi hangszerekkel adták elő változatos műsorukat, melyet művészeti vezetőjük, Kozma László állított össze. Produkciójukból áradt a közös éneklés öröme. A 13 fiatal lány és 3 fiú felváltva használta a különböző hangszereket a dalokhoz, és beiktattak egy rövid instrumentális részt is kizárólag furulyával.

unnepi-konyvhet-gyor

Világzene: Bognár Szilvia és zenekara

A 90. Ünnepi Könyvhét megnyitó programjának részeként lépett fel városunkban Bognár Szilvia és zenekara június 13-án (csütörtökön) 15 órakor a Baross úton, a Csónakos szobornál. Az ismert énekesnő együttesét 2006-ban alapította, tagjait a magyar népzene, jazz és világzene neves előadóiból válogatta. Munkásságuk eredményeképpen négy albumot jelentettek meg, melyek fő jellemzője a népi dallamok és szövegek hagyományos közegből való kiragadása, és modern zenei környezetben való önálló életre keltése.

Egy ilyen koncertet láthatott és hallhatott a megnyitó közönsége is, ahol – többek között – megzenésített versek csendültek fel nagyon érdekes és különböző hangzásvilágban, ahol jól megfértek egymás mellett a népzenei, világzenei motívumok akár még a bossa novával is. Balassi Bálint Borivóknak való című versének feldolgozása, Weöres Sándor és Hajnal Anna költeményeinek adaptációja mind más és más zenei élményt nyújtott a hallgatóságnak, köszönhetően a gitárnak, a bőgőnek, az ütős hangszereknek és Szilvia csodás hangjának.


unnepi-konyvhet-gyor

Tánczene: Stimmung Band Német Nemzetiségi Zenekar

Az Ünnepi Könyvhét második napját a Stimmung Band nyitotta június 14-én (pénteken) 15 órakor a szabadtéri színpadon. A Magyarországi Németek Győri Kulturális Egyesületének zenekara Kozári Tibor vezetésével két éve zenél együtt a jelenlegi felállásban. Rendszeres fellépők a Német Kisebbségi Önkormányzat rendezvényein, és repertoárjukat nagyrészt a klasszikus értelemben vett tánczene alkotja: polkák, keringők és mindenféle olyan dal, melyre jól lehet táncolni.

Instrumentális zenét élvezhettek a koncertre látogatók és a Baross úton sétálók Csirke Béla (billentyűs hangszerek), Drapál László (klarinét, szaxofon), Fekete Barnabás (basszusgitár), Kovács István (ütőhangszerek) és Kozári Tibor (harmonika) jóvoltából. A német nemzetiségi dallamok vidáman áradtak, az embernek önkéntelenül is ritmusra mozdult a lába, miközben felváltva csendültek fel a polkák (pl. Sauerkraut polka, Lichtensteiner polka, Motor-polka), a keringők (pl. Schinken walzer), a német népdalok (pl. So ein Tag, so wunderschön wie heute) és klasszikus dalok (pl. Rudolf Sieczynski: Wien, Wien, nur Du allein) és az egyvelegek (pl. Marsch-egyveleg). Nekünk, magyaroknak is kedveskedtek egy Soroksári egyveleggel, de egyébként színtiszta német (és osztrák) zene volt műsoron.


unnepi-konyvhet-gyor

Rock: Inkább Zenélünk Élőben

A klasszikus rock rajongói sem maradtak koncert nélkül az idei könyvhéten, hiszen június 14-én (pénteken) 17 órakor a győri I.Z.É. (Inkább Zenélünk Élőben) zenekar lépett a könyvheti színpadra, hogy Utazás a „Kék Csillaghoz” címmel előadják a minden várakozást felülmúló The Shadows and The Spotnicks tribute koncertjét. Az angol és svéd instrumentális rock zenekarok legismertebb számait játszották, miközben sütött róluk, hogy mennyire élvezik a zenélést.

Olyan rock-klasszikusok csendültek fel, mint az Apache, a Riders In The Sky vagy az Atlantis a The Shadowstól és az Amapola vagy a The Rockit Man a The Spotnickstól. Teljes volt a nosztalgikus hangulat, de a fiatalok is élvezhették a múltban való barangolást, mert minden dal előtt elhangzott – nemcsak az együttes neve és a dal címe, de – a keletkezés éve is, hiszen mindkét zenekar több évtizedes pályafutást tudhat maga mögött. Sőt, az angolul nem beszélők kedvéért az I.Z.É. még azt is összefoglalta néhány szóban, hogy miről fognak énekelni.


unnepi-konyvhet-gyor

Gyerekzene: Belvárosi Betyárok

Gyerekeknek szóló vidám koncerttel kezdődött a könyvhét harmadik napja június 15-én (szombaton) 10 órakor, mikor a Belvárosi Betyárok léptek a Baross úti színpadra. Az idén Taps Díjjal jutalmazott győri duó „különleges és egészen egyedülálló helyet tölt be a gyerekdalok világában.” Az együttes tagjai a Colombre Bandből ismert Váray László (gitár) és Valastyán Tamás (ütőhangszerek). A nem hagyományos felállásban játszó kettős eddig két albumot jelentetett meg. Egyéni stílusuk a bluegrass, az akusztikus folk, a blues és a rock and roll műfajokban gyökerezik.

Az okos humorral, nyelvi leleménnyel készült gyerekdalokat szerették a gyerekek, lelkesen vettek részt az interaktív produkcióban, mert ügyesen bevonták őket. A számok – két síkon – egyszerre szólnak kicsikhez és nagyokhoz, hiszen megélt csibészségekről és a valóságban is létező „hősökről” mesélnek. Váray folyamatosan kommunikált a közönséggel, figyelmüket egyetlen percre se engedte elkalandozni. Erre az alkalomra a legvidámabb dalaikat hozták. Irodalmi vonatkozású zenei anyagokkal indítottak, de sok minden más is sorra került az állatkerttől az autóvezetésen át az évszakokig, és meglepő módon még spanyol népzenei és reggae dallamok is megjelentek a koncerten.


Szalonzene: Európa Koncert Szalonegyüttes

Az Európa Koncert Szalonegyüttes is visszatérő vendégzenekar a győri könyvhetek történetében, hiszen a szalonzene olyan „ könnyed pódium-zenekari stílus, amely egyvelegeket, komolyzenei művek átiratait, önálló zenedarabokat szólaltat meg akusztikus hangszereken” (wikipédia), és ez tökéletesen illik a könyves rendezvénysorozat hangulatához. Idén a Hawaii rózsája című összeállításukkal szórakoztatták a közönséget.

A Farkas Árpád vezette együttes 2006-ban alakult Győrben, repertoárjuk felöleli a Strauss-család és kortársai, valamint a későbbi idők hagyományos tánc, illetve szórakoztató zenéjét. Jól értenek a hangulatteremtéshez, mely ennél a műfajnál kötelező készség, és nagyon rövid idő alatt sikerült magukkal ragadniuk a hallgatóságot.


unnepi-konyvhet-gyor

Ethno-folk: M.É.Z.

A M.É.Z. (Meg Nem Értett Zenekar) a könyvhét harmadik napján, június 15-én (szombaton) 15 órakor adott nagy sikerű koncertet a Baross úti színpadon. Az 1988-ban alakult formáció volt az első, amely ír-skót (és némi amerikai) népzenét játszott Magyarországon. A négytagú együttes pályafutását több CD és 2100 koncert fémjelzi. Ír és skót tradicionális dallamok, balladák, kocsmadalok alkotják a repertoárjukat több száz év népzenei kincséből merítve.

A jó hangulatú koncerten Párniczky Ede hegedült, és bizony többször lejött a színpadról, hogy elvegyüljön a közönség soraiban. Turzó Sándor játszott akusztikus, Pálvölgyi Ádám pedig basszusgitáron. Kuklis Henrik énekelt, és nála voltak az ütőhangszerek is (csörgődob, kézi dob). Valahonnan előkerült egy cseppet sem autentikus háromhúros mezőségi brácsa is, de csak egyetlen szám erejéig. Nagyrészt mozgalmas, pattogós zene szólt, de azért hallhattunk néhány balladát is. Valamint megzenésített Burns-verset, a Vadorzók dalát magyarul Hobó fordításában, a legismertebb ír népdalt, a Whiskey In The Jar-t és még sok minden más gyönyörűséget.


unnepi-konyvhet-gyor

Újraénekelt népzene: Mentés Másként

A Mentés Másként együttes a magyarság és a szomszéd népek hagyományos népzenéjét játssza egyéni interpretációban, melyet újraénekelt népzenének neveznek, s melyet az alkotó kísérletezés jellemez. Nem csak zenélnek, gyűjtenek is, így el tudnak mélyülni a népi éneklés és táncmuzsika mesterségében, melyet kiegészít a színpad törvényeinek ismerete – így lesz új látásmódja a népzenének. Műsoraikat moldvai csángó és egyéb magyar népdalokból, népi táncdallamokból, énekelt versekből és historikus énekekből állítják össze.

A 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok záróműsora volt Lipták Dániel (hegedű), Fábri Géza (koboz, tambura, ének), Fábri-Ivánovics Tünde (ének, ütőhangszerek) és a 2015-ben a trióhoz csatlakozott Molnár Előd Balázs (furulyák, ének, tánc) koncertje, ahol magával ragadó, különleges és egyedi zenei élménynek lehettek tanúi az érdeklődők június 15-én (szombaton) 17 órakor. Repertoárjukból nagy szerelmüket, az újraénekelt moldvai csángó-magyar népdalokat mutatták be a győri közönségnek.

tmoni
Fotók: Hatvaniné Ragány Klára, Vas Balázs

2019.06.17