Közeledik a Múzeumok Éjszakája 2019

SzaSzi írása

muzeumok-ejszakaja-sajtotaj

A Múzeumok Éjszakája idei évének mottója #utazásélménymúzeum. A június 20-23. tartandó eseménysorozat igazi színes programkavalkád lesz, ígéri a főszervező Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum. Történelem, művészet, kiállítások, zene, film, kreativitás és gasztronómia kapcsolódik össze egy nem csupán egyetlen éjszakás kalandra – fogalmazott Grászli Bernadett múzeumigazgató a június 11-i sajtótájékoztatón.

Dr. Fekete Dávid alpolgármester köszöntőjében elismeréssel szólt a Rómer Múzeum úttörő munkájáról. Manapság már egyetlen kiállítóhely sem engedheti meg, hogy bezárkózó, porosodó gyűjtemény legyen. A megőrzött értékeket meg kell mutatni, s ebben a győri intézmény példaértékű szerepet játszik, munkájukat számos díjjal is elismerték már. Az országos rendezvénysorozathoz kapcsolódóan ismét izgalmas, felfedező élményt kínálnak nem csak egyetlen napra, hanem egy hosszabb hétvégére.

Az alpolgármester két kiállításra hívta fel a figyelmet. Az egyik a Mint a kaleidoszkóp… Utak a tudattalanba címmel a századforduló képzőművészetére és irodalmi alkotásaira fókuszál. Jelentős magyar köz- és magángyűjtemények anyagaiból kerülnek bemutatásra olyan jelentős alkotók művei (a teljesség igénye nélkül), mint Vaszary János, Iványi Grünwald Béla, akinek egy-egy festménye a sajtótájékoztatónak is illusztris hátteret nyújtott. A kiállítás tisztelgés Csáth Géza emléke előtt is, hiszen hagyatékának eddig kiadatlan darabjai is bemutatásra kerülnek. Szintén az Esterházy-palotában láthatja a közönség azt az újonnan nyíló tárlatot, amely egy 2016-os bemutató folytatásaként az azóta előkerült, két világháború közötti moziplakátokból készült.

Bognár Tibor, a múzeum közművelődési és kommunikációs osztályvezetője a múzeumpedagógiai és művészetterápiás programokról beszélt, amelyeket a nyár folyamán is folytatnak.

Grászli Bernadett hangsúlyozta, hogy a rendezvényt közösségi alapokra építették, ami a társintézményekkel, civil szervezetekkel való együttműködést is jelenti. Legjobb példája a Győri Balettel a Táncfesztiválhoz kapcsolódóan közösen szervezett Honeybeast koncert a Széchenyi téren, június 22-én.

Zenében egyébként sem lesz hiány. Újdonság, hogy az idén először csatlakozik a Múzeumok Éjszakájához a Győri Ütősmaraton. Csurák Erzsébet szervező elmondta, hogy lesz figyelemkeltő örömzenélés az utcán, pontosabban a Baross úton a Csónakos szobornál, a zsinagógában pedig több világhírű vendég is szerepel.

A rendezvény partnerszervezetei között találjuk még a Városi Levéltárat, akik egy 16-18. századi időutazásra invitálják az érdeklődőket, a Polgári Védelmi Szövetség az óvóhelyek hangulatát idéző kiállításain garantált a „borzongás”, a Szent László Látogatóközpontban lehetőség lesz az „átlényegülésre”, de lesz program a Lloyd-palotában, a bencés gimnáziumban és első alkalommal a Menházban is.

A gyerekekre, családosokra is mindig gondolnak, ők a Fruhmann-házban vagy a Csikóca Műhelyben (Püspöki udvarbíróház) találhatnak szórakozást.

Gasztronómiai élményekben sem lesz hiány, hiszen az ország legfinomabb járművei érkeznek Győrbe a Food Truck Show-ra. A kulináris élvezetek mellett a Nefelejcs közben felállított színpadon további produkciók szolgálják az élményszerzésünket. Az Apátúr-ház udvarán PH-Érték Borudvar nyílik, ahol a bor- és gasztronómiai élmények (#egyetekrendesen) találkoznak a kulturális programokkal.

A helyszíneket kisvonatozással is összeköthetjük, a belépőjegy a négy napra 1700 forint, 13 éves kor alatt pedig ingyenes.

A programokról részletesebben itt lehet olvasni.

SzaSzi
Fotók: Hatvaniné Ragány Klára

2019.06.12