Objektíven át a világ

180 éves a fotográfia története

objektiven-at-a-vilag

Az ART WORLD Hungary Egyesület Művészetről – mindenkinek c. akadémiája keretében 2019 tavaszán több műfajban (festészet, szobrászat, grafika, textilszövés, fotó) adott áttekintést az egyesület művész tagjainak legutóbbi munkáiból.

Június 6-án a fotó került középpontba Szabó Béla fotóművész Objektíven át a világ című tárlatán a Győr-Moson-Sopron Megyei Ipar és Kereskedelmi Kamara aulájában. Kalmárné dr. Hollós Erika kamarai titkár, házigazda köszöntője és Pápai Emese művészettörténész, főmuzeológus megnyitóját követően került sor a Művészetről – mindenkinek akadémia 3. eseményére, melynek témája A fotográfia 180 éves története Szabó Béla fotóművész interpretálásában. Ez az előadás bevezette az érdeklődő közönséget a fotográfia születésének pillanataiba és fejlődésének első korszakaiba.

A fotó valójában a pillanat megörökítése, a megismételhetetlen rögzítése.

A fotó lényege: keveset mutatni (de azt megmutatni), és ezáltal sokat mondani, azaz egy sikeres fotó, kép egész történetet képes felidézni a szemlélőjében.

Robert Capa világhírű fotóművész honfitársunk (Friedmann Endre néven látott napvilágot) szerint: a képek ott vannak, csak meg kell örökíteni őket.

Szabó Béla fotóművész Tenger csend ciklusának kiválóan sikerült fotói valóban gondolatokat, érzéseket, emlékeket is felidézhetnek a tárlatlátogatóban.

A kiállítás 2019. június végéig látogatható a kamara aulájában (Győr, Szent István út 10/A).

Görcsné Dr. PhD Muzsai Viktória egyetemi docens
Fotók: Molnár György, a GYAK tagja

2019.06.12