90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok

Győr, június 13-15. – Beharangozó

unnepi-konyvhet

A nyár közeledtével a híradások megtelnek fesztiválhírekkel. Más-más célközönséget szólítanak meg, de szinte minden hétvégére jut valamilyen szórakoztató megmozdulás. Szerencsére ezek között a könyvbarátok is találnak kedvükre valót. A nagy tavaszi könyvvásárok után minden év júniusában az Ünnepi Könyvhét várja a látogatókat Budapesten és több nagy vidéki városban, így Győrben is.

A mára kellemesen nagy forgataggá fejlődő rendezvénysorozat immár kilencedik évtizedébe lépett, a 2001-ben mellé szegődő gyerekeknek szóló párja pedig felnőtt korú lett. A június 13-15. között zajló eseményeknek természetesen most is a könyv, az írott szó művészete és alkotói a főszereplői, ezen túl azonban számos kísérőprogram közül választhatunk. Nézzünk egy kicsit körül a színes palettán!

A programsorozat 0. napja (június 12.) levéltári konferenciának ad helyet, amelyet a győri (kismegyeri) csata 210. évfordulója alkalmából tartanak a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárának rendezvénytermében. A könyvhét ünnepélyes megnyitójára június 13-án 15 órakor kerül sor a Baross úti sétálóutcán felállított könyvheti színpadon, amely három napon át a zenés műsorok helyszíne is lesz.

A könyvbemutatókra sem kell messze menni, hiszen a Kisfaludy Károly Könyvtár muzeális gyűjteménye is itt a Baross úton, szinte a szomszédságban található. A felvonultatott művekre műfaji és tematikai sokféleség jellemző. Az éppen száz évvel ezelőtt zajló Tanácsköztársaság történelmi forgatagába kalauzol el bennünket Benedek Szabolcs fordulatokban bővelkedő, rendkívül olvasmányos, a tényekre rávilágító legújabb regénye, a Vörös, mint a vér. Szávai Géza pontos, sodró erejű Sorsmetszetei reflektálnak az elmúlt idők valóságára, változatos hangon szólnak arról, hogy mi is az, Amiért élünk, túlélünk. Zsebők Csaba történész kötete az 56-os forradalom érdekes és kevésbé ismert fejezetével foglalkozik, amelyből kiderül, hogy kik voltak a „Kolhoz Kör” tagjai, és milyen szerepük fűződött az események előkészítéséhez. Tóth Krisztina új novelláinak (Fehér farkas) hősei hétköznapiak, már-már ismerősek, s ha figyelünk rájuk, elkezdenek mesélni egykor volt otthonokról, bizarr találkozásokról, évtizedes talányokról, kapcsolatokat szétfeszítő titkokról, s miközben beszélnek, saját életünkre ismerhetünk. Élethelyzete ihlette Csender Levente novellistát is, hogy megírja A különleges Meditittimó történetét, amely a mese nyelvén közelíti mind a gyerekeket, mind a felnőtteket az autizmussal élők problémáihoz, sajátos világához. Ittzés Gergely fuvolaművész módszertani könyvében arra tesz kísérletet, hogy a tapasztalatait és a tudományos ismereteket alapul véve rendszerben mutassa meg a fuvolajáték technikáját. Márfi Attila a győri színjátszás értékteremtő fejezetét tárja fel az Ahol Thália hosszasan időzött című művében. A muzeális gyűjteményben tartott beszélgetések alkalmával nemcsak alkalom kínálkozik a szerzőkkel való találkozásra, eszmecserére, hanem dedikáltathatunk is.

unnepi-konyvhet

A színpadi – főként zenés – produkciók sora is nagyon változatos. A furcsa nevű Kajárpéci Vízirevü önkéntes színtársulat legalább ilyen meghökkentő alcímű előadással érkezik: Ökológiai Meztéllábnyom – környezettudatos rádiójáték 3D-ben. A Fabula Bábszínház Vitéz Lászlót hozza el, a Görömbő Kompánia pedig egy tánccal, zenével átszőtt mesét. A népzenei vonalat vagy annak újragondolását többen is képviselik: a Rezeda, a Mentés Másként Együttes, Bognár Szilvia és zenekara. Ismerősként üdvözölhetjük a színpadon a sváb zenei hagyományokra építő Stimmung Band-et, de az ír és skót dallamokat játszó M.É.Z. csapatát is. Az Ikább Zenélünk Élőben, vagyis az IZÉ egyenesen a „Kék csillag”-hoz repít majd minket, az Európa Koncert Szalonegyüttes pedig „Hawaii rózsájá”-val kedveskedik nekünk.

Kell ennél több? Lesz. Hiszen a Baross úton fel s alá könyvkiadók kínálják majd az olvasnivalót nyárra, sőt még azon is túl.

A győri Ünnepi Könyvhét valamennyi rendezvénye ingyenesen tekinthető meg Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatásával. A programokról bővebben itt olvashatunk.

SzaSzi

2019.06.07