Csíksomlyói passió a bazilika előtt

Évadot hirdetett az Esztergomi Várszínház

esztergomi-varszinhaz-evadhirdetes

A Csíksomlyói Passió és a Zenta, 1697. című rockopera látható nyáron a bazilika előtt felállított nagyszínpadon az Esztergomi Várszínház 2019-es évadában. A július 5-én kezdődő szezonban idén először kamaraopera-napokat tartanak, s megemlékeznek a woodstocki fesztivál ötvenedik évfordulójáról is.

A két nagyszabású, bazilika előtti produkciót augusztus közepén, 14-én és 19-én tekinthetik meg a nézők. Mindegyik előadás meghívásának a célja a jövő évi 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készülődés, hangolódás. A Csíksomlyói Passiót a Nemzeti Színház mutatja be, míg a Zenta, 1697.-et Szarka Gyula és Szálinger Balázs rockoperáját a Zentai Magyar Kamaraszínház és a Soproni Petőfi Színház koprodukciójaként tűzik műsorra magyarországi premierként.

A hivatalos várszínházi szezont július 5-én Magyar hangja vagyok címmel Für Anikó lemezbemutató koncertje nyitja, az előadás vendége Kálloy Molnár Péter. Másnap, az Esztergomból indultam népszerű sorozat vendége a Vincze család, azaz Katalin, Zsuzsanna és Gábor Péter lesz. Woodstock emlékezete címmel a Tűzkerék Xt. zenekar tiszteleg a nagyszabású fesztivál ötvenedik évfordulója előtt július 10-én. A koncerten fellép a Mini együttes zenészlegendája, Török Ádám.

Az esztergomi évad idei újdonságaként hirdetik meg a Kamaraopera-napokat. Ennek keretében július 12-én Operalátvány címmel a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet tervezői gyűjteményéből nyílik egy tárlat a vármúzeumban, majd utána Bő Szekund címmel Bősze Ádám zenei standupja szórakoztatja a nézőket. Másnap, július 13-án Donizetti Rita című vígoperáját tűzik műsorra.

A következő hétvége július 19-én az esztergomi Carmen Táncegyüttes fennállásának 30 éves jubileumi gálaműsorával nyílik pénteken. A szombati programban, 20-án pedig Keresztben jégeső címmel Bereményi Géza és Másik János együtt emlékezik meg egy esten Cseh Tamásról.

Idén is tart az Esztergomi Várszínház közös bemutatót. A Váci Dunakanyar Színházzal együtt készült produkció, Carlo Goldoni A hazug című vígjátéka július 26-án látható. A Nemzeti Színházból érkezik július 27-én a Frankie című darab, amely Frank Sinatra életébe nyújt bepillantást Bakos-Kiss Gábor előadásában.

esztergomi-varszinhaz-evadhirdetes

Az elmúlt évek hagyományainak megfelelően ismét érkezik a Lʼart pour lʼart Társulat Esztergomba augusztus 1-én, majd ezután a Teljesen idegenek című komédiát a Komáromi Jókai Színház és a székesfehérvári Vörösmarty Színház vendégjátékaként tűzik műsorra augusztus 2-án. A következő nap, a Hot Jazz Band ad koncertet a várszínházban.

Betyárok, balladák, szerelmek címmel a Sic Transit Folk Műhely lép fel augusztus 9-én a szabadtéri teátrumban, ahol augusztus 15-én Hedry Mária Zrinyi Ilona című színműve látható a Klebelsberg Kamaraszínház bemutatójaként Juhász Róza főszereplésével.

A sokszínű programkavalkád keretében a nyári időszakban a Duruzsoló együttes megzenésített versekkel lép fel a játszóhelyen. A Bessenyei György Művelődési Ház és Könyvtár Komédiások Amatőr Színköre Szép Ernő Kávécsarnok című vígjátékával szerepel még a felvezető eseményekben, csakúgy, mint az Esztergomi Diákszínkör. A csapat Örkény István Kakuk Marci című bohózatát mutatja be. A bazilika előtti augusztusi ünnepi napokon fellép Pitti Katalin és Pálmai Árpád. A kicsiket pedig várja a XIX. Esztergomi Bábos Tábor, az ország egyik legrégebbi bábos találkozási helye.

Az idei szabadtéri színházi szezont Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára nyitotta meg Budapesten. Az eseményen átadták a szövetség Gedeon József Amfiteátrum díját, amelyet az idén Vidnyánszky Attila rendező vehetett át. Pócza Zoltán, a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnöke elmondta: tavaly tagjaik 42 új bemutatót hoztak létre, összesen 593 előadást tartottak, és 328 ezer látogatót fogadtak, idén ez a szám várhatóan nő.

Varga Róbert
Fotók: Pöltl Zoltán

2019.06.06