XV. Magyar Táncfesztivál és V. Gyermek Táncfesztivál – Június 17-23.

Kettős jubileum, új helyszínek és meglepetés…

tancfesztival-sajtotajekoztato

Június 17. és 23. között ismét a tánc fővárosává válik Győr. A főszervező Győri Balett kettős jubileumra készül, hiszen fennállásának 40. évfordulóját ünnepli, és immár 15. alkalommal rendezi meg a magyar hivatásos táncegyüttesek országos seregszemléjét, illetve 5. alkalommal kerül sor a Gyermek Táncfesztiválra.

Az idén is garantált a magas művészi színvonal és a műfaji sokszínűség – ígérte a főszervező Kiss János, a Győri Balett igazgatója azon a sajtótájékoztatón, amely a fesztivál programját hivatott beharangozni május 23-án. A főszervező mellett Radnóti Ákos alpolgármester, a főszponzor Audi Hungária Zrt. részéről Mithay-Markó Judit külső kommunikációs PR vezető és Mihályi Gábor, a Magyar Táncművészek Szövetségének elnöke köszöntötte a sajtó megjelent képviselőit.

A hazai táncművészet legnagyobb ünnepén több mint húsz produkciót láthat a közönség a klasszikus balett műfajtól a néptáncon át a kortárs táncokig hazai és külföldi professzionális és amatőr társulatok előadásában. Igazi fesztivál ez, hiszen azon túl, hogy átfogó képet kaphatunk a táncélet színe-javáról, kiállítások, koncertek is színesítik a kínálatot. Nagy a kontraszt a stílusok között, de a közös cél a tánc nyelvén élményt nyújtani – hangoztatta a főszervező. Az idei év különlegessége, hogy a Győri Nemzeti Színház Nagyszínpadán és a stúdiószínpadként szolgáló Kisfaludy Termen kívül új helyszínként mutatkozik be a nemrég átadott, új, korszerű balettstúdió, amely az Árpád parkolóház épületében található. Külső helyszín az idén is lesz, de a színház előtt zajló építési és régészeti munkálatok miatt a látogatók most nem itt, hanem a Széchenyi téren kapcsolódhatnak a programokhoz.

A megnyitóünnepségen – június 17-én – a Magyar Nemzeti Balett egy fergeteges tempót diktáló, virtuóz felkészültséget igénylő kortárs előadással lép fel A tökéletesség szédítő ereje címmel. A Győri Balett ekkor mutatja be Velekei László művészeti vezető legújabb darabját, a Passage-t, amely eddig még csak a Nemzeti Táncszínház avatóműsorán mutatkozott be, itthon most láthatja először a közönség. A mű Beethoven VII. szimfóniájára készült, s ahogy a címe is sugallja, az átmenet, mégpedig az egyes élethelyzetek közötti átkelés szimbóluma, és inkább érzelmeket, gondolatokat közvetít. A Győri Filharmonikus Zenekar közreműködésével igazi feledhetetlen élményt ígér a balettrajongóknak. A fesztiválon találkozhatunk klasszikus balettel (A hattyúk tava – a Moszkvai Imperiál Balett előadása), kortárs balettel (Carmina BuranaSzegedi Kortárs Balett), és érkeznek még előadások, társulatok Brnóból, Bukarestből, szerepel a Horvát Nemzeti Balett, a Közép-Európa Táncszínház vagy Frenák Pál Társulata. Június 21-én látható az Orosz Nemzeti Balett Szaranszk egész estés darabja, a Carmen, 22-én pedig a Recirquel Újcirkusz Társulat unikális, a kortárs táncot a színházzal és a cirkuszművészettel ötvöző, új műfajt teremtő előadása.

Ne feledkezzünk meg a gyerekekről sem, hiszen június 18. és 20. között kerül megrendezésre a „kis fesztivál”, amely a gyerekeket szólítja meg – mondta el Csepi Alexandra, a győri társulat művészeti koordinátora. A legkisebbeket a délelőtti órákban várják programok a Győri Balett Stúdiójában (Árpád parkolóház). Így Bozsik Yvette – aki elsőként készített csecsemőszínházi produkciót Európában – társulatának Bogarak című táncjátéka, amelyben a játékos mozgás és tánc eszközeivel elevenedik meg a katicabogár, a szemtelen poloska, a virgonc ganajtúró vagy az akrobatikus pók, és ami a nagyszerű, az előadás után a kicsik „kézzel-lábbal” is felfedezhetik ezt a világot, játszhatnak a kellékekkel. Góbi Rita bábszínháza Ül, áll, fekszik címmel a gesztusokra, mozdulatokra épülő játéka szintén a legkisebbekhez szól. A nagyobbaknak a délutáni órákban kínálnak programot a színház Kisfaludy Termében: az Óz, a nagy varázsló történetére épülő Forgószél, avagy a képzelet csodája a győri táncosok előadásában látható, a Duna Művészegyüttes a Ghymes együttes zenéjének segítségével Hamupipőke történetét kelti életre, a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese pedig a költők verseit hívja segítségül zenés, táncos műsorához. A gyerekprogramot a Kiskalász zenekar koncertje zárja, akik a nagyon népszerű írónő, Bartos Erika verseit hozzák el sok-sok család örömére.

tancfesztival-sajtotajekoztato

A népzene és néptánc világába kalauzolja a nézőket a nyitó napon a Háromszék Táncegyüttes folklór előadása, amely egyrészt táncos barangolás, másrészt keserű-édes emlékezés a száz évvel ezelőtti, világháborús időkre.

A gazdag palettán feltűnik a Magyar Állami Népi Együttes neve is, amelynek vezetője, Mihályi Gábor a sajtótájékoztatón arról a darabról beszélt, amit Győrben is bemutatnak, címe Liszt-mozaikok. A sajátos műfajú darabot az alkotó tánckoncertnek nevezte, amely Liszt Ferenc munkásságából merít ihletet, életműve fényében keres korunk számára is érvényes üzeneteket, s a táncosok mellett zeneileg többek között olyan közreműködőket szólaltat meg, mint a Szent Efrém Férfikar vagy Farkas Gábor zongoraművész.

Két fotókiállítással egészülnek ki a programok, amelyekben összekapcsolódik a tánc, a mozgás és a pillanat megörökítésének művészete. Június 21. a Magyar Művészeti Akadémia napja, ez alkalommal előadásokat is hallhatnak az érdeklődők. A szervezők exkluzív filmvetítéssel is készülnek, amelyről csak annyit tudhattunk meg, hogy regisztrációhoz kötött, a többi meglepetés.

A fesztivál negyedik napjától kezdve pedig a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeummal együttműködésben a programok „egybefolynak” a Múzeumok Éjszakája eseményeivel. A város szívében, a Széchenyi téren akár táncra is perdülhetünk, lesz itt rock ’n roll (Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar), street dance, hiphop (a győri AForce 1 Tánc Sport Egyesület), végül utcabál a Barrio Latinoval.

Táncra fel! Ahogy Kiss János mondta búcsúzóul, a legjobb kulturális immunerősítő a tánc(művészet).

A teljes program és bővebb információ a Győri Balett honlapján található.

SzaSzi
Fotók: Vas Balázs

2019.05.24