Az utolsó vízimolnárok

Szabó Béla képriportja

kisbacon-vizimalom

Talán Európa utolsó vízimolnárjai dolgoznak Kisbaconban, Benedek Elek, a híres mesemondó szülőfalujában. Székelyföld Erdővidéknek nevezett kistáján, a Barót patak mentén álló, 1714-ben épített, csendesen duruzsoló öreg malom még ma is működik. Úgy tudni, ez az öreg kontinens utolsó üzemszerűen működő vízimalma.

Nem múzeum, hanem megélhetés, munkahely a Keresztes testvéreknek. Az egykoron kilenc gazda alapította malmot meglátogatta Károly herceg, a brit trónörökös, akinek nem messze van birtoka, de járt itt fia is barátaival.

Manapság kevés az őrölnivaló, de a gazda büszkén mondja, rendszeresen hoznak a fővárosból gabonát egy biotársaság tagjai, akik az ő lisztjüket fogyasztják. A molnár vámja 12%, éhenhaláshoz sok, megélhetéshez meg bizony soványka. Így más munka után is kell nézni. Zakatol a malom, őrli a gabonát, ki tudja még meddig? Aki arra jár, nézze meg, egy kihaló mesterség utolsó tagjaival találkozhat. Szívesen fogadják, és lelkesen mesélnek a szerkezetről, a vízimolnár szakmájáról.

Kép és szöveg: Szabó Béla

2019.05.17