Napsütötte Toszkána

tmoni képriportja

44-siena

Toszkána Európa egyik legkedveltebb turisztikai célpontja, ami nem véletlen, hiszen Olaszország egyik legkellemesebb tartományáról van szó. A csodálatos, hegyes-völgyes, napfényes vidék és a régi korok emlékeit őrző patinás óvárosok együtt utánozhatatlan atmoszférát adnak a tőlünk mintegy ezer kilométerre található régiónak.

Rengeteg időt el lehet itt tölteni mindig új és új gyönyörűségeket felfedezve, de mit nézzen meg az ember, ha csak néhány – mondjuk öt – nap áll a rendelkezésére? Nem könnyű választani, mert bőven van miből.

01-firenze

Nem hiszem, hogy bárki is kihagyná a tartományi székhelyt, Firenzét, a reneszánsz kultúra fellegvárát, ahol bármerre néz és jár az ember, mindegyre fenséges épületekbe, építészeti remekekbe és az útikönyvek által mellőzött különlegességekbe botlik. Az Arno partján elterülő városban minden a Mediciekről szól, hiszen századokon át uralkodtak itt, s mindenhol otthagyták a nyomukat. Fénykorában a legnagyobb művészek alkottak itt (pl. Michelangelo, Botticelli, Giotto, Leonardo, stb.), nem csoda, hogy minden olyan szépséges. Amit mindenképpen meg kell nézni, az a Dóm tér (dóm, Szent János-keresztelőkápolna, harangtorony), a Medici-palota, az Uffizi- és a Pitti-palota (a bennük rejlő gyűjteményekkel), a Santa Croce-templom és a Ponte Vecchio (régi híd). Ezeken kívül még rengeteg a látnivaló, sok-sok templom, palota, múzeum, szobor, tér, utca (van pl. egy Torta utca is, ami az alakjáról kapta a nevét) és ház (pl. Dante szülőháza).

14-pisa

Szintén kihagyhatatlan Pisa, az egyik legrégebbi olasz város, ahol az ország egyik legszebb tere található. A Csodák terén járva úgy érzi magát az ember, mintha egy mese díszletei között sétálna. A lenyűgöző épületegyüttes (a dóm, Itália legnagyobb keresztelő kápolnája, a ferde torony és a panteonszerű temető) szemet gyönyörködtető összhangban vannak egymással, s aki felmászik a 65 méteres torony tetejére, lélegzetelállító látványban részesül.

24-lucca

Érdemes ellátogatni Luccába, ahol a középkori városfalon belül nem engednek be gépjárművet, s jellegzetes, szűk utcáin barangolva megtekinthetjük a Piazza dell’Anfiteatro-t, a város különleges hangulatú terét, ami tulajdonképpen egy teljesen beépített amfiteátrum, a San Martino katedrálist, a város román stílusú templomait és kereskedőházait, valamint Puccini szülőházát. És ha akarunk, körbesétálhatjuk vagy akár autózhatjuk az óvárost a városfalon.

29-volterra

Az alabástrom művészetéről híressé vált etruszk alapítású Volterra is érdeklődésre tarthat számot, hiszen óvárosában a legfiatalabb ház is ötszáz éves; van egy római-kori színháza, egy katedrálisa (Santa Maria Assunta), egy Medici-erődje és egy hamisítatlan, lenyűgöző etruszk kapuja.

37-san-gimignano

San Gimignanot, a tornyok városát is érdemes felkeresni, hiszen itt maradt fenn épségben a középkori gazdagságot szimbolizáló lakótornyokból a legtöbb (13). Közülük csak a legnagyobb, a Torre Grossa látogatható, de aki veszi a fáradságot, hogy felmásszon a tetejére, az jutalmul gyönyörű panorámában gyönyörködhet. 6-700 éves templomok és épületek között lehet barangolni, megtekinthetők a vár maradványai, s mivel ezt a települést a nagy háborúk elkerülték, a konzerválódott középkori településstruktúra is tanulmányozható.

45-siena

És a kedvencem: Siena, Európa egyik leggyönyörűbb gótikus városa. A dóm (Cattedrale Metropolitana di Santa Maria Assunta) elképesztően egyedi és különleges, kívül-belül egyaránt. Ugyanilyen egyedülálló a Piazza del Campo, a városközpont kagyló formájú főtere, Európa egyik legszebb középkori tere a városházával (Palazzo Pubblico di Sienaés) a hozzá tartozó 88 méteres harangtoronnyal (Torre del Mangia), valamint a Fonte Gaia-val, a szökőkúttal.

58-carrara

Végül arról is ejtsünk pár szót, hogy a szebbnél szebb városokon, valamint a gyönyörűséges tájakon kívül is akadnak érdekességek Toszkánában. Akinek ideje engedi (és előre egyeztet időpontot), az agrárturizmus keretében meglátogathat gazdaságokat is, mint például a Massa e Cozzile-ben található olajfaültetvényt és olívaolaj gyártó gazdaságot. Vagy megnézheti Carrarában a márványbányát 1000 m magasságból (ehhez szintén előzetes időpont egyeztetés szükséges), ami roppant monumentális és lenyűgöző.

59-montecatini-terme

S ha valakinek kedve van egy napot lazítani, erre tökéletesen alkalmas a legismertebb toszkán fürdőváros, Montecatini Terme, ahol már a 16. században is volt fürdő. Szálláshelynek se rossz, mert a fent felsoroltak mindegyike könnyen megközelíthető.

tmoni
Fotók: Tolnai Zsolt, tmoni

2019.05.16