Szük Ödön emlékkiállítás

A győri könyvtárban

szuk-odon-emlekkiallitas-gyori-konyvtar

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárában emlékkiállítás nyílt Szük Ödön, a legendás fotóriporter és fotóművész tiszteletére, melynek anyagát fia, Szük Norbert festőművész válogatta ki az életműből.

A tárlat megnyitójára május 10-én került sor, ahol köszöntőt mondott Fábián György író-újságíró, aki méltatta volt kollégáját fotóriporterként, művészként és emberként egyaránt. „Tisztelgés ez a kiállítás egy mester előtt, aki azon túl, hogy Győr egyik legismertebb újságírója volt, nem csupán a szakmát, de az emberséget is tanította” – mondta. A kiállítást Dr. Fekete Dávid, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere nyitotta meg, majd a Likócsi Dalkör adott műsort.

Szük Ödön 2017 tavaszán még bemutatta legkedvesebb képeit egy életmű kiállításon az Esterházy-palotában, egy évre rá pedig már utolsó útjára kísértük… Most – ismét egy év elteltével – egy tárlat tiszteleg munkássága előtt.

Nem sok ember él szeretett városunkban – a legfiatalabbakat leszámítva –, aki ne ismerte volna Szük Ödönt, a Kisalföld Pro Urbe Díjas fotósát, aki jellegzetes táskájával minden eseményen jelen volt, a köztes időben pedig a várost járta fotós témák után kutatva. Több ezer kép maradt utána, melyek mind-mind megmutatnak valami fontosat vagy érdekeset Győr életéből. Fotói nemcsak a megyei napilap hasábjain jelentek meg, hiszen majdnem harminc kötet könyv illusztrálása is a nevéhez fűződik.

Ezt a gazdag életművet próbálja megmutatni az emlékkiállítás, mely június 15-ig tekinthető meg hétköznapokon 13 és 16 óra között. Az ettől eltérő időpontban történő látogatásra előzetes egyeztetés után van lehetőség a +36-96-328-231-as és a +36-30-678-9776-as telefonszámon vagy a rendezvenyterem@gyorikonyvtar.hu e-mail-címen.

tmoni
Fotók: Molnár György, a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2019.05.16