Véget ért A legjobb dolgokon bőgni kell forgatása


legjobb-dolgokon-bogni-kell-werk

Május elején véget ért Grosan Cristina első mozifilmjének forgatása. A legjobb dolgokon bőgni kell című film Stalter Judit producer vezetésével, a Laokoon Filmgroup gyártásában, a Filmalap Inkubátor Programjában készül. A forgatás alatt farkasok, repülő kiwik, egy halott rokon, üvöltöző iker babák és hatalmas buborékok is felbukkantak.

A legjobb dolgokon bőgni kell Grosan Cristina (rendező) és Rainer-Micsinyei Nóra (főszereplő) közös forgatókönyvéből készült. A főként XI. kerületi helyszíneken játszódó nagyjátékfilm forgatása a Budaörsi Repülőtér impozáns hangárjában kezdődött, majd a stáb 14 napra beköltözött egy gellérthegyi villalakásba. Érdekesség, hogy a főszereplő édesanyját játszó Hernádi Judit (a címlapképen) lakása a filmben megegyezik Rainer-Micsinyei Nóra igazi édesanyjának lakásával, így a főszereplő valóban otthonosan mozgott a díszletben. A román származású rendező a forgatást stílszerűen a Bukarest utcában fejezte be.

Grosan Cristina (az alsó képen) rendező, forgatókönyvíró így foglalta össze, ami mögöttük áll: „Próbáltam mindenre felkészülni, előre látni minden problémát, de a forgatás első két hete után rájöttem, hogy egyik aggodalmam sem vált valóra. Nem vagyunk lassúak, nem felejtettünk el nagy dolgokat, nem rúgtuk még fel a kamerát, és összeveszni sem sikerült rendesen senkivel. Így hirtelen arra jutottam, hogy akkor használjuk ki ezt az állapotot, engedjük el a biztonságos köteleket, és kezdjünk el többet játszani, improvizálni, tesztelni a határainkat. Hatalmas öröm volt, hogy mindenki nyitott volt kitörni a keretekből, bizalmat, inspirációt találtunk egymásban.

A legjobb dolgokon bőgni kell forgatókönyve olyan harmincasokról mesél, akik egyszerre próbálnak megfelelni saját maguknak és a környezetüknek, miközben az életük alapvető döntéseit sem képesek meghozni. Szeretnék máshogy csinálni, mint az előző generáció, ugyanakkor menekülnek a döntések elől. A film nem generációs kérdéseket fejteget, hanem hitelesen, őszintén és nagy adag öniróniával szeretné bemutatni a mostani harmincasok útkeresésének kicsit vicces, kicsit nyomasztó állapotát.

legjobb-dolgokon-bogni-kell-werk

A történet szerint Maja (Rainer-Micsinyei Nóra) élete kezd összeállni. Barátjával (Bányai Kelemen Barna) végre kiköltöznek az egyetem óta másokkal bérelt lakásból. Az egyik este azonban nem várt fordulatot vesz: kiderül, hogy egy rég nem látott távoli rokon (Lőrinc Katalin) nem az igazak álmát alussza a konyhaasztalra bicsaklott fejjel, hanem meghalt. Maja kénytelen ott maradni a halottal, mert a családból senki sem ér rá segíteni, még az anyja (Hernádi Judit) is lerázza. A halottszállítókra várva megérkezik Maja gyerekkori barátnője, Sára (Huzella Júlia), akivel már jó pár éve megszakadt a kapcsolata. Telnek az órák, és az egyszerű eljárás egy végeláthatatlan, bürokratikus folyamatba torkollik, abszurd szituációkkal megspékelve. Az éjszaka folyamán Maja kezd szembesülni a mélyen eltemetett problémáival. Hiába csordogál biztonságosan az élete, a boldogsága érdekében muszáj kockáztatnia. Még akkor is, ha fejest kell ugrania az ismeretlenbe.

Rainer-Micsinyei Nóra színésznő, a film forgatókönyvírója és főszereplője így értékelt: „Főszereplőként nekem nagy biztonságot adott, hogy íróként is részt vettem a történetben, másfél éve ebben élünk Cristinával. Nem kellett összecsiszolódnunk, értjük egymást, rengeteg tudásom volt a szerepről, a jelenetekről. Így képzeltem el a forgatást, áldásos állapot volt.

A mintegy 30 fős stábbal és 15 színésszel operáló forgatás rendkívül családias hangulatban telt, a stáb egy emberként bőgött az utolsó forgatási nap végén. A színészek között olyan neveket találunk, mint Huzella Júlia, Hernádi Judit, Bányai-Kelemen Barna, Thuróczy Szabolcs, Patkós Márton, Pion István, Páder Petra, Hajmási Péter, Dióssi Gábor, Kőszegi Mária.

Stalter Judit, a Laokoon Filmgroup producere ezt emelte ki: „Az alkotók és a stáb nagy részét is Cristinával együtt választottuk ki. Próbáltam megtalálni a természetes arányt a fiatal elsőfilmesek és a régi motorosok között. Az volt a fontos, hogy csak olyan profik jöjjenek, akik még mindig szeretnek és néha kimondottan vágynak is lelkesedésből dolgozni. Úgy próbálok jelen lenni a filmjeimben, hogy a forgatás és az alkotás biztonságban legyen, és ezt csak empatikus, lelkes stábbal lehet. Maximálisan felkészült volt mindenki, külön kiemelném a rendező-operatőr párost, olyan flottul ment a munka, mint kés a vajban. Ez elég ritka akárhányadik filmnél.

A legjobb dolgokon bőgni kell vágása május végén kezdődik Budapesten és Angliában, várhatóan novemberig tart majd. A film utómunka hangmérnöke a szakma egyik legkiemelkedőbb képviselője, Zányi Tamás lesz, a zeneszerzője pedig egy tehetséges, fiatal elsőfilmes lengyel alkotó, Mateusz Franczak. A film bemutatója leghamarabb 2020 tavaszán várható a magyar mozikban.

Fotók: Laokoon Filmgroup
Magyar Nemzeti Filmalap

2019.05.16