David-Clement Davies: Tűzhozó

Horváth Dániel könyvajánlója

david-clement-davies-tuzhozo

Rengetegen gondolkodtunk már azon, tudnak-e az állatok beszélni, érezni, és úgy általában van-e önálló történetük, kultúrájuk. David-Clement Davies Tűzhozó című regénye egy fiatal szarvasgida, Rannoch szemszögéből mutatja be egy csorda életét, mindennapjait és hatalmi harcait.

Történetünk főhőse épp csak megszületik, mikor apját, a szarvascsorda főnökét megölik, és helyébe egy újabb hím, Sgorr lép. A későbbiekben anyja is elpusztul, de a kis gidát felneveli a többi szarvasünő, és szépen lassan felcseperedik. Van azonban egy különös jel (fehér levél alakú folt) a homlokán, ami elindítja a bonyodalmat a könyvben. A szarvas nép közt ugyanis terjed egy jövendölés egy különös jellel rendelkező bikaborjúról, aki dicsőségre vezeti népét. Habár megpróbálják elrejteni a jelt Rannoch homlokán, az új főnök egy idő után rájön, és rettegve a következményektől, martalócaival üldözőbe veszi őt. Sikerül pár barátjával elmenekülnie, ám szembe kell nézniük az ijesztő vadonnal, más állatfajokkal és akár még az emberrel is. Egyedül kell helytállniuk a csordájukon kívül, ráadásul a gonosz Sgorr is rájuk feni a szarvát.

Az írást könnyen nevezhetjük ifjúsági regénynek, ami tartalmaz pár természetfeletti elemet is. Sokszor észrevehetők klasszikus és olykor már-már klisének nevezhető fordulatok, mint pl. a főhős árvasága, a „gonosz” karakterek egysíkúsága, a prófécia, stb., ugyanakkor sok új gondolat is megjelenik benne. A „jó” karakterek is meghalhatnak, a főhős több másik állatfajjal is kapcsolatba lép, hogy győzelemre vezesse népét, vagy Rannoch karakterének változása, aki hosszú ívet jár be a könyv végére. Érdekes, ahogy az író megalkotta a szarvasok és még néhány más állatfaj kultúráját, hierarchiáját és társadalmát. A szarvasoknál erőteljes a természet-központúság, a családi összetartás és a bajtársiasság. De megjelennek farkasok, fókák és madarak is, akik segítenek a végső harcban, vagy új ismeretek elsajátításában.

A főhős jelleme is nagyon szerethető és olykor meglepően békeszerető, hisz amikor egy őt üldöző farkas eltöri a lábát, Rannoch gondozza őt, míg az fel nem épül. Ez a jelenet mégsem hat erőltetettnek vagy akár természetellenesnek, mert az író nagyon pontosan és élethűen festi le. Az állatfajok közti kapcsolatokat pedig akár a mai interkulturális világ kivetülésének is lehet értelmezni, ahol egy nemzet önmagában nem tudja kivívni a szabadságát, szüksége van támogatásra.

Fontos megemlíteni még, hogy a cselekmény Angliában, pontosan a Skót-alföldön játszódik, ami kölcsönöz egy különös misztikát a történeteknek, hisz sokszor köd fedi a tájakat. Az író egyébként nagyon szépen készít a próféciából egy verset, és a könyvben felbukkan még pár dal, amikkel sikerül megteremtenie egy még titokzatosabb atmoszférát.

Minden fiatalnak nagyon ajánlom ezt a kötetet, aki el akarna veszni egy rejtélyes és titokzatos kis világban, ami habár kissé naiv és idilli, nem hiányoznak belőle a reális és életszerű megpróbáltatások, tragédiák sem.

Horváth Dániel

2019.05.15