Győriek a Múzeumok Majálisán

Május 18-19-én a Múzeumkertben

muzeumok-majalisa

A győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum 2019-ben is képviselteti magát május 18-19-én a budapesti Múzeumok Majálisán, a Múzeumkertben. Két programot is láthatnak a győriek előadásában az ide látogatók.

Kísérletezzünk és gondolkozzunk! – ez a címe annak a bemutatónak, amely a 40 éve elhunyt Öveges József professzor emlékét idézi. A Győrben is tanult, Kossuth-díjas, piarista szerzetes, tanár tárgyiasult és szellemi hagyatéka ma is tovább él a városban. Öveges professzor korának méltán elismert tudomány-népszerűsítő tudósa volt, munkásságát sokrétűség jellemezte. Az idősebbek a Magyar Televízió 100 kérdés – 100 felelet produkció szerkesztő műsorvezetőjeként is emlékezhetnek rá. Ezen a napon a Rómer Múzeum sátránál olyan érdekességek is felvetésre kerülnek – a tudomány megismerése mellett –, mint hogy milyen kapcsolat fűzi a mindannyiunk által kívánságműsorosként ismert Dévényi Tibi bácsihoz. Mindemellett a család apraja-nagyja közel kerülhet a fizika érdekes és izgalmas világához, hiszen kísérleti eszközökkel felszerelkezve, látványos bemutatókkal várnak mindenkit. Készíts zsebszivárványt, csodálkozz rá a „kincskereső gépre”, értsd meg az erők és áramlások titkait, élvezd a hőtan és a fény varázsát! – erre buzdítanak a Rómer munkatársai. Ráadásként betekintést engednek a jelenleg is feldolgozás alatt lévő, ismeretlen, de különleges Öveges-hagyatékba is.

Ugyancsak különleges produkció ígérkezik a Majális szakmai színpadán Art Mix Live címmel. A tavalyi évben Győrben, a Rómer Múzeumban ugyanezzel a címmel útjára indított programsorozat lényege a klasszikus zene és a múzeumban őrzött műkincsek, képzőművészeti alkotások közös szerepeltetése, amelynek segítségével a különböző történeti korszakok és művészeti irányzatok ismeretterjesztő bemutatása valósul meg. A zenei élményt a Győri Filharmonikus Zenekar művészeiből alakult új formáció, a Győr Quartett szolgáltatja, tematikájához pedig Grászli Bernadett művészettörténész, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum gyűjteményéből izgalmas tárgyakat, figyelemre méltó műalkotásokat választ. A Múzeumok Majálisának színpadán a kiemelkedő zenemű Antonín Dvořák F-dúr vonósnégyese. A cseh zeneszerzőt az Amerikában szerzett élményei inspirálták arra, hogy megírja az egyik legkedveltebb művét. Az „Új Világ” felfedezése, a 19. század utazóinak, művészeinek önkéntes vagy kényszerű emigrációja számos európai élettörténet meghatározó részévé vált. Ennek egyik legismertebb hazai példája a világhírű etnológus és kalandor Xántus János (John Xantus) Amerikában töltött évei. Az előadás során felidézik Xántus nemrégiben előkerült mexikói levelezésének néhány gondolatát, elemzik az általa készített képzőművészeti alkotásokat, és arra is választ kapunk, hogy milyen fegyverrel járta egykor a Vadnyugatot Karl May hőse, az igazi Old Shatterhand.
Közreműködők: Grászli Bernadett művészettörténész, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója és a Győri Filharmonikus Zenekar művészei: Győre Nóra (hegedű), Váray Bálint (hegedű), Burai Zsolt (mélyhegedű), Villányi Péter (cselló).

Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum

2019.05.14