A GYAK szépirodalmi pályázatának eredményhirdetése


gyak-irodalmi-palyazat

2019. május 8-án, szerdán a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Központi Könyvtárának klubhelyiségében tette közzé a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK) a beküldött szépirodalmi pályázatok eredményét.

Csáky Anna, az antológiaközösség vezetője köszöntötte a megjelenteket, bemutatta a bírálóbizottság tagjait (Gősi Vali, Rácz Katalin, Szigeti Endre, Vehofsics Erzsébet), akik a beérkezett írásokat értékelték, és kiválasztották a legjobbakat.

Röviden beszélt a 2000 óta évenként megjelenő Győri Antológia mint kiadvány történetéről, valamint a közel 30 főnyi GYAK kialakulásáról, tagjairól (költőkről, írókról, képzőművészekről, fotográfusokról), a közösség városunk kulturális életében betöltött szerepéről, arról, hogy Önkormányzatunk két évvel ezelőtt Győr Művészetéért díjjal jutalmazta tevékenységét, az idén pedig az Antológia 20. kötetét adja majd az olvasók kezébe.

A pályázók vers és kispróza kategóriában küldhettek be írásokat. Három-három verset vagy egy-egy rövid prózát. Összesen húszan pályáztak, közülük tizennégyen verssel, hatan kisprózával. A pályamunkák színvonala erősen hullámzó volt, főleg az idősebb szerzők írásai rekedtek meg a 19. századi irodalom szellemében, formakultúrájában, a kortárs írók munkáinak ismerete híján. Szerencsére akadtak néhányan, többnyire fiatalok, akik korszerű formában és stílusban fogalmazták meg mondanivalójukat. Persze hibák (helyesírási, szerkesztési, stílusbeli) még a legjobb munkákban is akadtak, de a bizottság hamar felismerte a tehetségeket a szerzők között, s nekik ítélte a díjakat.

Csáky Anna – a beküldött versekkel kapcsolatos észrevételei után – megnevezte a kategória győzteseit, és átadta a díjakat.

Vers kategóriában
I. helyezett: Papp Csenge 15 éves tanuló dongó, Ez, Száraz évszak c. költeményeivel
II. helyezett: Bozsaky Boglárka 18 éves gimnáziumi tanuló Külső, Pillanat, Ritmuszavar c. verseivel.

Szigeti Endre a kisprózákat elemezte, pozitív és negatív vonásaikat kiemelve, majd átadta a díjazottaknak megérdemelt jutalmukat.

Kispróza kategóriában
I. helyezett: Rom Zsófia tanuló Óda a csodához c. írásával (22. fotó)
II. helyezett: Radich István A kettőspohár c. elbeszélésével

A bizottság különdíjjal jutalmazta Vasvári Attila versírót Szerecseny, Az istenek is öregszenek?, valamint VIII. Henrik c. költeményeit szellemes stílusukért és nagyszerű formakultúrájukért.

A díjazottak egy-egy oklevelet és könyvjutalmakat kaptak, közöttük a Győri Antológia legutóbbi kötetét, ezenkívül az I. és II. helyezettek írásai megjelennek majd az idei Győri Antológiában.

A többi pályázó sem távozott üres kézzel: mindegyikük egy-egy Emléklapot vihetett magával dicsérettel, sőt néhányan könyvjutalomban is részesültek. Sajnos nem mindenki jelent meg közülük.

Emléklapot kaptak
Vers kategóriában: Boros Boglárka Anna, Illyés József, Molnár Ferenc, Mikó Sámuel, dr. Miletics László, dr. Németh Józsefné, Ötvös Németh Edit, Pető Szilvia, Szabó Zoltán, Tóth Dávid, Völgyi János,
Kispróza kategóriában: Kissné Kustor Franciska, Németh Marika, Vollai István.

Az emléklapokat Gősi Vali, Rácz Katalin és Vehofsics Erzsébet adta át a megjelenteknek.

Molnár György, a GYAK tagja

2019.05.13