Június 2-án kezdődik a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház idei szezonja

Szeptember 14-ig 51 előadás szerepel a programban

fertorakosi-barlangszinhaz-belso

A Soproni Szimfonikusok kamarazenekara Ötórai hangolójával kezdődik június 2-án a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház idei szezonja, a játszóhelyen összesen 51 előadást tartanak szeptember 14-ig a műfaji sokszínűség jegyében, s újra megrendezik a SopronDrum ütősfesztivált is világsztárok részvételével.

A kőfejtőt és barlangszínházat 2015-ben újították fel európai uniós pályázati forrásból, kormányzati támogatás mellett. A játszóhelyet Dohnányi Ernő zeneszerző, karmester, zongoraművész fedezte fel mint kulturális teret az 1930-as években. Azóta a barlangszínház és a kőfejtő, a különleges környezet már önmagában is életre szóló élményt ad az odalátogatóknak. A barlangszínház színvonalas kulturális kínálatával pedig a térség kiemelt turisztikai célpontjává vált.

A barlangszínházat működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. az ország egyik legrégebbi fesztiváljának, a Soproni Ünnepi Hetek (SÜH) tematikus programjaihoz igazodva alakította ki az idei műsort, amelynek központi helyszíne ez a játszóhely. Táncos, zenés előadások, operaprodukciók, színházi estek, nemzetközi sztárokat felvonultató ütősfesztivál várja a közönséget.

A programok közül kiemelkedik a Szaranszkból érkező Orosz Nemzeti Balett Carmen előadása június 22-én és a Soproni Petőfi Színház Valahol Európában című musicaljének bemutatója Halasi Imre rendezésében. Az eredeti Radványi Géza és Balázs Béla által jegyzet film forgatókönyvének alapötletét a Sztehlo Gábor evangélikus lelkész által 1945-ben alapított zugligeti Gaudiopolis, azaz Örömváros adta. Sztehlo Gábor Sopronban érettségizett a Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnáziumban. Róla is megemlékeznek majd a darab premierje előtt július 26-án.

A soproni teátrum A víg özvegy című nagyoperettjének húsz német nyelvű előadására az osztrák-bajor területről tízezret meghalódó néző érkezik egy ausztriai partnerükkel kötött együttműködés eredményeként. A játszóhelyet felfedező Dohnányi Ernő előtt tisztelegnek ebben a szezonban. Száz férőhellyel, új kulturális teret, Dohnányi-termet nyitnak a barlangszínházban. A komolyzene kedvelőinek idén tíz kamarakoncertet tartanak a soproni zenészek. Liszt, Mozart, Haydn, Borodin, Ravel, Schubert és természetesen Dohnányi művei is felcsendülnek majd ezeken az alkalmakon.

Az ide barlangszínházi szezonban június 23-án a népszerű Csík zenekar érkezik a barlangszínházba. A humor nagyágyúi Badár Sándor és Aranyosi Péter augusztus 2-án lépnek fel, a következő nap pedig a Budapest Bár tart koncertet. A 100 tagú cigányzenekar augusztus 9-én és 10-én látható Fertőrákoson. A szervezők megemlékeznek a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulójáról, ebből az alkalomból augusztus 19-én nagyszabású programot tartanak ezen a játszóhelyen.

A szezon és a SÜH központi eseménye a második SopronDrum Nemzetközi Ütősfesztivál, amelyet június 10. és 17. között rendeznek meg. Idén is sikerült világsztárokat meghívniuk, és továbbra is különleges, egyedülálló élményként több fellépő nemcsak koncertezik, hanem még kurzust is ad a fiataloknak. Érkezik a világ egyik legnépszerűbb jazz-funk formációja, a tizenkét tagú, ütősökkel és vokálosokkal megerősített Incognito együttes, június 14-én este nyolc órakor zenélnek.

A SopronDrum szenzációjának ígérkezik a Nik West Band szereplése június 16-án este nyolckor. A világ egyik legjobb női basszusgitárosa játszott Prince csapatában is. A fergetegesnek ígérkező bulin koncertet ad zenekarával, valamint a két másik sztárral, Dennis Chambersszel és Tommy Campbellel. Ők ketten a világ jazz életének kiemelkedő dobosai, hangszereik géniuszai, s hosszú pályafutásuk alatt először világszenzációként közösen lépnek színpadra Fertőrákoson. Ez műfajtörténeti pillanat is egyben. Mindkettőjük tart kurzusokat az érdeklődőknek, csakúgy, mint a világ egyik legismertebb marimba oktatója, Gordon Stout. Most három napig Sopronban tőle tanulhatnak marimbázni a fiatalok.

A fesztiválra érkeznek a modern zenei stílusok képviselői is. A belga Michael Schack, az elektromos dobolás legelismertebb képviselője osztja meg tudását egy workshopon a fiatalokkal. Schack ezen kívül Andrew J-vel tart koncertet június 15-én a soproni Liszt Ferenc Kulturális Központban. Ugyancsak ott lépnek fel a Miskolci Bartók Béla Zene és Táncművészeti Szakgimnázium Ütőtanszakának és a XIII. Országos Ütőhangszeres Verseny győztesei június 16-án. Ezen a napon Magyar legendák címmel a hazai rock-dobolás ikonjai, Solti János és Németh Gábor tartanak bemutatót a Soproni Petőfi Színházban. Utánuk pedig a Liszt központban a Budapest Ragtime Band muzsikál a közönségnek.

A SopronDrumon a Budapest Jazz Orchestra Ella 100 című nagy műsora várja a nézőket, Malek Andrea, Tóth Vera és Náray Erika énekesekkel együtt. Ők Ella Fitzgerald előtt tisztelegnek a fesztivál nyitónapján.

A 35 éves születésnapját ünneplő Amadinda együttes az elmúlt 35 esztendő alatt négy kontinens 36 országában turnézott. A június 15-én látható barlangszínházi ünnepi fellépésüket úgy állították össze, hogy az a négy elem, amely meghatározta az együttesük eddigi működését, megjelenhessen a műsorukban. Ezért hallanak majd a nézők eredeti ütőhangszeres műveket, tradicionális, az európai kultúrkörön kívülről gyűjtött zenéket, korábbi művek átiratait és az együttes két tagjának, Váczi Zoltánnak és Holló Aurélnak a darabjait, szerzeményeit.

Az opera műfaj kedvelői az idei barlangszínházi szezonban július 5-én a Kassai Állami Opera Puccini Bohémélet olasz nyelvű előadását tekinthetik meg, július 6-án pedig magyarul, német feliratozással szerepel a műsoron Mozart Figaro házassága című kedvelt műve a Győri Nemzeti Színház és a Szegedi Nemzeti Színház koprodukciójaként a Co-Opera szervezésében.

Az idei barlangszínházi szezonban összesen 51 előadást tartanak, az évadot Zorán koncertje zárja szeptember 14-én.

Varga Róbert
Soproni Petőfi Színház

2019.05.11