Gitárnyitány

Évadnyitó teraszkoncert és ősbemutató a könyvtárban

gitarkoncert-konyvtar-olvasoterasz

Itt van a tavasz újra, s bár még szeszélyes egy kicsit, jólesik a szabad levegőn tartózkodni akár olvasás, tanulás vagy munka közben is. A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér is megnyitotta olvasóteraszát a Központi Könyvtárban május 2-án, s ebből az alkalomból évadnyitó kamarakoncerttel kedveskedett olvasóinak, látogatóinak.

Fortuna istenasszony igazán kegyeibe fogadott bennünket: muzsikusokat és közönséget egyaránt. Már az első akkordok elhangzása előtt nyárt idéző hangulat uralkodott el rajtunk az igazi tavaszi időjárás, a ragyogó napsütés jóvoltából. A könyvtár frissítővel tette még élvezetesebbé a zenei csemegét.

A fellépők részben az érettségi után kapcsolódtak be a zenei képzésbe. Erre úgynevezett szakmai osztályok szolgálnak a Richter János Zeneművészeti Szakgimnázium (konzi), Általános Iskola (Bartók), Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégiumban. A többi zenészpalánta hagyományos középiskolai oktatásban vesz részt a fent említett győri konzervatóriumban.

Az ősbemutató kifejezés is szerepel írásom alcímében, mivel ez a publikum részesedett abban a megtiszteltetésben és szerencsében, hogy elsőként élvezhette Reményi Attila Csodálatos vizivilág című alkotásának egy részét. A győri Erkel Ferenc-díjas zeneszerző és zenetanár, aki 2011 óta a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, maga is a konziban tanult, majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végzett, de utána visszatért alma materébe mint zeneelmélet- és zeneszerzéstanár.

Pikler Mihálynak, Márk Olivérnek, Rózsa Reginának, Solt Martinnak, Nagy Viviennek és Kondákor Viviennek tapsolhattunk, valamint felkészítő tanáruknak, Erdő-Schaffer Ritának. A tanárnő röviden bemutatta a szereplők zenei életútját, eddigi szakmai eredményeit. A kamarakoncerten megszólaltatott darabok a nyári hangulat remek aláfestéséül szolgáltak: prelűd, capriccio, contredanse, menüett, etűd, szonáta váltották egymást. Gyönyörködhettünk a klasszikus gitármuzsika varázsában, a lantjáték gitár változatában. Jelképesen hallgathattuk az erdőben a kakukk hangját, de felidéződtek egyéb játékos dallamok is. Az előadott darabok és a muzsikusok párosítása igazodott az előadók zenei előképzettségéhez. Többen még most ismerkednek a nyilvános szerepléssel, annak izgalmával és a jogosan átélt sikerélménnyel.

Igazán öröm volt hallgatni a zenét, hiszen minden együtt volt: érdeklődő közönség, felkészült szereplők, lelkiismeretes, a diákokra figyelő tanár, bimbózó ifjúság, jó idő és vidám hangulat.

Csiszár Antal
Fotók: Galambos Krisztina

2019.05.07