Megújult a Nepomuki Szent János kápolna Újváros kapujában

SzaSzi tudósítása

nepomuki-szent-janos-kapolna

A 2019. május 9-én kezdődő Öt Templom Fesztivál templomtúrái az idén már a felújított és újonnan megszentelt, Nepomuki Szent Jánosról elnevezett kápolnától indulhatnak. Megújult a hozzá tartozó lakrész is, amely néhány éve már a fesztivál központjaként funkcionál.

A munkálatok két lépcsőben valósultak meg önkormányzati finanszírozásból. 2018-ban a külső homlokzat, a tetőszerkezet és a nyílászárók mintegy 32 millió forintból, 2019-ben pedig a belső terek következtek közel 30 millió forintból. A régi fényét és funkcióját visszanyerő kápolna ünnepélyes átadására és megszentelésére 2019. április 30-án gyűltek össze a városi és az egyházi elöljáróink.

Borkai Zsolt polgármester köszöntőjében megemlékezett arról, hogy a Ráth Mátyás téri, 1840-es években épült kápolna és lakás rehabilitációja egy 2006 óta tartó folyamat része, amelynek során az itt álló régi épületek visszakaphatták patinás fényüket. Azóta tulajdonképpen épületről épületre haladva újult, szépült ez a városrész, amelyben több egyházi célú felújítás is volt, mint az evangélikus tömb vagy a Szent József plébánia, vagy ide sorolható a még korábbi zsinagóga rendbetétele is. Mindez az összefogásnak köszönhető, amelyben a város, az egyházmegye és a lokálpatrióta vállalkozások egyaránt kivették a részüket.

„Tavaly a Bethlen István tér átadásakor úgy fogalmaztunk, hogy az a csodálatos park, ami a zsinagóga előtt el tudott készülni, azzal valójában Újváros kapuja szépült meg. Ehhez tartozik tulajdonképpen ez a kis kápolna is, hiszen a Bécsi kapu tér felől érkezők ezt pillantják meg először” – fogalmazott dr. Fekete Dávid alpolgármester, a terület önkormányzati képviselője. Ennek a kis kápolnának a sorsa jól mutatja a városrész hányattatott múltját. Most újra visszakapta eredeti funkcióját, sőt jelkép értékű, hogy éppen itt kapcsolódik össze egyházi és kulturális szerepe. „Akár az itt együttműködő felekezetekre gondolunk, akár az itt megvalósuló kulturális rendezvényekre, mind-mind erősítik ennek a csodálatos történelmi városrésznek a jelenét, utalnak a múltjára, és ez alapján tudjuk a jövőjét is alakítani” – tette hozzá az alpolgármester.

A Karzat Színház részéről Borsa Kata, az Öt Templom Fesztivál programigazgatója mondott köszönetet a felújításért, majd hozzátette: „Nem is lehetne ennél szimbolikusabb, mint hogy az Öt Templom Fesztivál irodája egy Nepomuki Szent Jánoshoz, a hidak védőszentjéhez címzett kápolna szomszédságában van, hiszen a rendezvénysorozat is a hidakról és az összekötésről szól.” Külön öröm, hogy a helyszín is egyre szépül, de még fontosabb, hogy az öt egyház képviselői, tagjai tudnak örülni egymás örömének.

Az ünnepi alkalomból a Brenner János Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet növendékei Nepomuki Szent Jánosról szóló népénekkel köszöntötték a felszentelésre váró létesítményt.

„Közép-Európában szinte nincs olyan település, ahol ne állna legalább egy-egy szobra, netalán egy kápolna Nepomuki Szent János tiszteletére. Az ő életpéldája mindnyájunk számára ma is beszédes, tiszteletre szólít” – hangsúlyozta dr. Veres András győri megyés püspök, aki köszönetet mondott azért, hogy az önkormányzat mind a világi célú, mind az egyházi épületrész felújítását fontosnak tartotta. Az ünnepség végén a megyés püspök megáldotta a felújított kápolnát.

SzaSzi
Fotók: Vas Balázs

2019.05.02