Nyílt nap a Győri Nemzeti Színházban

Bári Edit írása sok-sok képpel

egy-nap-a-kulisszak-mogott

Óriási sikerrel zajlott 2019. április 26-án a Győri Nemzeti Színház nyílt napja. 1 nap a kulisszák mögött címmel 9. alkalommal került megrendezésre egy olyan esemény, amely évek óta nagy érdeklődésre tarthat számot. Idén is sodró lendületű, színes és változatos programok, bemutatók várták a közönséget.

Reggel 9 órától kulisszajárással indult a program, amelyen a nap folyamán három alkalommal is részt vehettek az érdeklődők. Művészek, műszaki munkatársak kalauzolták végig a látogatókat a színház – számunkra talán kissé sejtelmes – labirintusán. Ezen a napon sétálhattunk a színpadon, bekukkanthattunk a színpad alá, gépházakba, öltözőkbe, fodrásztárba, varrodába, és csodálattal gondolhattunk arra a fantasztikus munkára, ami a háttérben zajlik egy-egy előadás sikeréért.

Pihenésképpen 10 órától az ország legnagyobb színpadán Színházi Activity show kezdődött. Három, sorsolással kiválasztott néző és kilenc színművész mérte össze ügyességét és humorát a feladványok megoldása során. A kizárólag színházi kifejezések (mint például álló vastaps, szakmai lépcsőjegy, évados sajtótájékoztató) megfejtése a fellépőknek – Bródy Norbert, Agócs Judit, Nagy Balázs, Sárközi József, Nagy Gréta, Járai Máté, Ungvári István, Molnár Judit és Forgács Péter – és természetesen a három bátor csapatkapitánynak köszönhetően fergeteges hangulatot eredményezett.

A másik helyszínünk ebben az időpontban a színház Kisfaludy Terme volt, ahol interaktív stúdiós foglalkozáson vehettek részt kicsik és nagyok. Kszel Attila és Sík Frida vezetésével nyerhettünk betekintést egy olyan vidám és csodálatos világba, ahol a gyermekek hihetetlenül sokat tanulhatnak színjátszásról, beszéd- és mozgástechnikáról, egymásra való figyelésről, és sokuk számára a stúdiós foglalkozás ajtó lehet az igazi színpad felé. Az önként jelentkező gyerkőcök nagy élvezettel vettek részt a játékban.

egy-nap-a-kulisszak-mogott

Szieszta nélkül pörgött tovább a program, és 11-kor a színház próbatermében egy óra leforgása alatt a vállalkozó szelleműek Fekete Miklós, a színház tánckarvezetője és koreográfusa, valamint a tánckar tagjai vezényletével tanulhattak be egy koreográfiát Molnár Ágnes, azaz „Baba” dalára az Aréna című musicalből. Fantasztikus meglepetésként Molnár Ági a műkedvelő táncosok között el is énekelte ezt a dalt. A táncóra délután 3 órakor megismétlődött.

Hiába ütött déli tizenkettőt az óra, senki nem sietett ebédelni, annál inkább a nagyszínpadon kezdődő színpadtechnikai bemutatóra és show műsorra (1-39. fotók). A műsorvezető Páros Zsolt színpadmester volt. Láthattuk a színpad mozgását, fénytechnikát és természetesen a takarásban nem látható praktikákat. Tanúi lehettünk, hogyan lehet Járai Máté és Nagy Balázs pillanatok alatt nő, majd újra férfi a Primadonnákból ismert szupergyors öltözések során, ahol az összehangolt csapatmunka legalább olyan fontos, mint a színészi játék. Egy bátor, önként jelentkező nézőnek lehetősége nyílt együtt énekelni Nagy Balázzsal Fenyő Miklós Hotel Menthol című dalát. A produkció mindenki számára meglepetést okozott, mert Simon Attila bizony lehengerlőn énekelt.

Majd a színház zenekara következett: Monti Csárdása Németh Csaba koncertmester hegedűszólójával, megszólaltak Brahms V. és VI. Magyar Tánc című művei Silló István zeneigazgató vezényletével, és hallhattuk Bede-Fazekas Csaba előadásában Kacsóh Pongrác Rákóczi megtérése című dalát. Ezután Fekete Miklós koreográfiájára a tánckar és a világosító munkatársak egyedülálló fényshow-t mutattak be.

egy-nap-a-kulisszak-mogott

Délután kötetlen program keretében lehetett társasjátékozni kedvenc színészeinkkel, aláírásokat gyűjteni, vagy esetleg egy közös fotón pózolni. Kedves, közvetlen hangulatban bolyonghattunk a Csillár-szinten, beszélgetve, megosztva egymással sok csodálatos élményt. (40-65. fotók)

17 órakor folytatódott a program önálló előadásokkal. A Kisfaludy Teremben elsőként Posonyi Takács László varázslatos módon beszélt nekünk a következő színházi évad három emblematikus szerzőjéről. Szabó Magda, Agatha Christie és Wolfgang Amadeus Mozart életéről és haláláról, az őket kísérő hiedelmekről és tényekről, illetve tényként ismert feltevésekről a színművész humorral átszőtt, nem mindennapi előadást tartott …és amit nem játszunk el címmel.

Este 7 órakor kezdetét vette a nap záróprodukciója. A nagyszínpadon látható volt az évek óta nagy sikerű Csoportterápia című előadás, természetesen most is – mint mindig – zsúfolásig telt nézőtérrel.

egy-nap-a-kulisszak-mogott

A Kisfaludy Teremben pedig két önálló produkció volt látható, mégpedig két vizsgaelőadás. Elsőként Szina Kinga lépett színpadra, aki Karinthy Frigyes és Kosztolányi Dezső írásait egy keserédes, sírós-nevetős produkcióban szerkesztette egybe Add tovább… címmel. Ezután következett A műselyemlány című zenés „szösszenet” Mihályi Orsi előadásában, aki Kertes Anna zongorakíséretével egy fiatal lány villanásszerű életképeit tárta elénk. A közönség mindkét előadást nagy ovációval fogadta, a két művész ismét bizonyította, amit eddig is tudtunk, hogy kiválóan játszanak nekünk.

Azonban semmi sem tart örökké, sajnos még az sem, amely csak élményt és szórakozást kínál. Április 26. a Győri Nemzeti Színházban egy erőteljes, gazdag és színes programokkal szervezett, tartalmas nap volt, amit – bátran állíthatom – a látogatók soha nem fognak elfelejteni. Legyünk büszkék színházunkra, művészeinkre és mindazokra, akik a reflektorfényből kimaradva ugyanúgy azon fáradoznak, hogy a néző maradéktalan élményhez jusson!

Bári Edit
Fotók: Győri Nemzeti Színház/Fehér Alexandra; Molnár György

2019.04.30