Májusi moziműsor

A Rómer Házban

I love mozi

A május - más néven Ikrek - hava is bővelkedhet mozis élményekben - csak döntés kérdése! Az I love mozi és a Rómer Ház (Győr, Teleki u. 21.) kettőse most is remek filmeket kínál. A jegyek elővételben is megválthatók. A vetítések között díjmentes is akad! Felhívjuk a figyelmet egy közönségtalálkozóra is: május 12-én Reisz Gábor rendezővel találkozhatnak!

2019. május 02. (csütörtök) 18.00. Túl minden határon. Rendező: Marta Prus. Lengyel, német, finn dokumentumfilm orosz nyelven, magyar felirattal. Vetítési idő 74 perc.
Hogyan lép át minden határt az élsportolókat képző, sikeres orosz rendszer? Rita Mamun, a kiváló ritmikus sportgimnasztika versenyző karrierje sorsdöntő pillanatához ért. Lassan itt az idő, hogy visszavonuljon, de mielőtt felhagy a sportággal, még egy utolsó célt teljesítenie kell: az olimpiai aranyérem még hátra van. Rita színfalak mögött játszódó, lélegzetelállító drámája egy olyan sportágba fektetett kemény fizikai és mentális munkáról szól, amelyben a szépség sem mellékes.

2019. május 02. (csütörtök) 20.00. Tisztogatók. Rendező: Hans Block, Moritz Riesewieck.Német-brazil dokumentumfilm angol nyelven, magyar felirattal. Vetítési idő 88 perc.
Frankenstein életre kelt...
Lépj be a digitális tisztogatás árnyékiparának rejtőzködő világába, ahol az internet megszabadul minden olyantól, ami nem tetszik neki. Kik döntik el, milyen tartalmak túl veszélyesek ahhoz, hogy láthassuk őket? És kik nézik végig ezeket? Találkozhatsz a Szilícium-völgy tehetős vállalkozói által a harmadik világba kiszervezett több ezer ember közül öt „digitális guberálóval”, akiknek az a dolga, hogy a „nem megfelelőnek” minősülő tartalmat letörölje a netről. Ezzel párhuzamosan a világ minden tájáról találkozhatsz olyanokkal is, akiknek az életét drasztikusan befolyásolja az online cenzúra.
Egy átlagos „tisztogatónak” napi szinten több ezer (gyakran mélységesen felkavaró) képet és videót kell megtekintenie és besorolnia, ami tartós pszichés következményeket von maga után.
Munkájuk azonban alapkérdéseket vet fel: egy kép mitől minősül művészi alkotásnak vagy éppen propagandának? Hol van a határ, amikor a közösségi média nem válik a törvények által megzabolázhatatlanná, de nem is fojtja meg a cenzúra?

2019. május 12. (vasárnap) 15.30. Monet és vízililiomai. Rendező: Giovanni Troili. Színes, feliratos olasz ismeretterjesztő film. Vetítési idő 90 perc.
Az alkotás az impresszionizmus géniuszának világába nyújt betekintést, Ross King Dühödt ámulat – Claude Monet és a Vízililiomok című bestsellere nyomán. Az író – aki szakértőként is megszólal a filmben – ebben a könyvében levelek és visszaemlékezések alapján mutatja be a legendás festő portréját, és meséli el legemlékezetesebb művészi vállalkozásának történetét.

2019. május 12. (vasárnap) 17.30. Én vagyok a vihar. Rendező: Daniele Lucchetti. Olasz vígjáték. Vetítési idő 97 perc. 12 éven aluliaknak nem ajánlott.
Marco Giallini a filmben Numa Tempesta pénzügyi szakembert alakítja, aki egy másfél milliárd eurós pénzügyi alapot kezel és egyedül lakik elhagyatott, hatalmas szállodájában, sok-sok szobával, melyek egyikében sem tudja álomra hajtani a fejét. Tempestának van pénze, karizmája, jó üzleti érzéke és kevés lelkiismereti kétség merül fel benne. Egyik nap azonban az élet neki is benyújtja a számlát: egy adócsalás miatt kiszabott régebbi ítélet értelmében egy évig egy befogadóközpont szociális ellátásában kell részt vállalnia. Így a befolyásos, nagyhatalmú Numa kénytelen a nincstelenek rendelkezésére állni, kiszolgálni a társadalom legalján lévőket, köztük Brunót (Elio Germano), aki pénzügyi nehézségei miatt jár fiával a központba.
Úgy tűnik, ez a találkozás mindkettőjük számára lehetőséget ad az újjászületésre a jóság és a barátság jegyében, de közbeszól a pénz, és egy csapat hajléktalan, akiknél a mérleg nyelve az erkölccsel szemben inkább a pénz felé billen.

2019.május 12. (vasárnap) 19.30. Rossz versek. Rendezte: Reisz Gábor. Magyar vígjáték. Vetítési idő 97 perc. Korhatár 12 év.
Vendég: Reisz Gábor, a film rendezője és egyik főszereplője
A Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan alkotóinak legújabb filmje!
A 33 éves Merthner Tamás magánélete romokban, mert párizsi ösztöndíját töltő barátnője, Anna éppen most szakított vele. Tamás önsajnálatában, a múltjában kezdi keresni a választ arra, hogy a szerelem valóban csak akkor létezik-e, amikor már gyakorlatilag nincs.
Magánéleti problémáinak feldolgozása mellett, Tamás emlékeiből ébred rá a mai társadalom elveszettségére is, ezúton kapunk egy rendkívül szubjektív képet Magyarország jelenéről.

2019. május 13. (hétfő) 17.30. Leonardo 500. Rendező: Francesco Invernizzi. Színes, olasz ismeretterjesztő film. Vetítési idő 90 perc. 12 éven aluliaknak nem ajánlott.
Az alkotás Leonardo da Vinci előtt tiszteleg, halálának ötszázadik évfordulója alkalmából. Leonardo az itáliai reneszánsz polihisztor mestere: festőművész, szobrász, építész, természettudós, humanista, és feltaláló volt egy személyben – ám mindenekelőtt a világ titkai után kutató, fáradhatatlan felfedező volt. Tudományos feljegyzései és találmányainak leírásai több ezer oldalt tesznek ki, amelyeket összefoglaló néven Da Vinci-kódexeknek neveznek. Az évforduló alkalmából moziba kerülő film ezek megfejtését kísérli meg, egy egészen új nézőpontból vizsgálva és értelmezve ezt a monumentális művet. A film több évtizednyi kutatómunka eredményei és mesterséges intelligencia alapú technológiák felhasználásával a Da Vinci-kódexek merőben új perspektíváit tárja fel.

2019. május 13. (hétfő) 19.30. Csodálatos fiú. Rendező: Felix Van Groeningen. Amerikai életrajzi dráma. Vetítési idő 112 perc. 16 éven aluliaknak nem ajánlott.
David Sheff újságíróként már-már egészen hétköznapi, középosztálybeli életet él második feleségével és két gyermekükkel. Az idillt megtöri, hogy legnagyobb fia, az előző házasságából született Nic egyre súlyosbodó drogfüggőséggel küzd.
A különféle leszokási kísérletek, ígéretek, próbálkozások és elvonókúrák elvetélt kísérleteknek bizonyulnak. A fia állapotát kétségbeesetten megérteni próbáló David pedig kénytelen feltenni magának a kérdést: meddig terjed a szülő felelőssége? A szereteten kívül mit tehet még a fiáért, amit eddig nem tett meg? Veszélybe sodorhatja-e saját, és új családja életét pusztán azzal, hogy tovább reménykedik Nic gyógyulásában?

2019. május 26. (vasárnap) 16.00. Pezsgő és macaron - Egy feledhetetlen kerti parti. Rendező: Agnès Jaoui. Feliratos francia vígjáték. Vetítési idő 98 perc. 16 éven aluliaknak nem ajánlott.
Hova fajulhat egy házavató, ahova kiöregedett médiacelebek és feltörekvő YouTube-sztárok is meghívást kaptak? Castro, az egykor sikeres, de mára szinte teljesen elfeledett tévésztár kerti partira hivatalos Párizs egyik gyönyörű villájába. Az összejövetelre, amelyet producere rendez, eljön Castro volt felesége, Hélène is. A két ember régen közös célokat tűzött ki, de míg Hélène hű maradt értékrendjéhez, Castro az évek során kiábrándult cinikussá vált. Felbukkan a lányuk, Nina is, aki nemrég könyvet írt szüleinek életéről. Miközben fogy a pezsgő és a macaron, a francia vígjátékok hagyományainak megfelelően mindenkiről lehull a lepel, és felszínre kerülnek a rejtegetni való titkok és gyengeségek.

2019. május 26. (vasárnap) 18.00 – INGYENES VETÍTÉS
Üres lovak. Rendező: Lichter Péter. Magyar kísérleti film. Vetítési idő 67 perc.
Lichter Péter harmadik játékfilmje, az Üres lovak két filmrendező, Kertész Mihály és Bódy Gábor halál utáni találkozásának szatirikus történetét meséli el. A Mácsai Pál és Rába Roland által megformált kísértetek beszélgetéseit régi hollywoodi klasszikusok, illetve szerzői és avantgárd alkotások asszociatív kollázsa kíséri. Kertész és Bódy gyakran vitáig élesedő anekdotázásából nemcsak a személyes drámáik és a filmkészítés ma is aktuális kérdései bomlanak ki, hanem a kollektív filmemlékezet világába is belemerülhetünk.
Az Üres lovak az úgynevezett ‘found footage’ műfajába tartozik: ez az ötvenes évek óta virágzó kísérleti filmes irányzat elsősorban talált nyersanyagok újrafelhasználásával dolgozik.

2019. május 26. (vasárnap) 19.30 Best of Friss Hús 2019
INGYENES VETÍTÉSEK
Válogatás a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál idei díjazott alkotásaiból,
játékidő: 100 perc.
A vetítendő rövidfilmek:
Molvay Norbert: Jövő szerdán (13') - a legjobb élőszereplős kisjátékfilm díja
Lengyel Balázs: Hármasban (11') - a zsűri különdíja
Füzes Dániel: Szokásjog (34') - a legjobb színész díja
Osman Cerfon: I'm Going Out for Cigarettes (11') - a nemzetközi szekció különdíja
Regős Ábel: Kék óra (20') - a legjobb színésznő díja

2019.04.29