A cápatartásról tanácskoztak a világ tengerbiológusai a Nyíregyházi Állatparkban


nyiregyhazi-capakonferencia

A cápák tartástechnológiája, szaporítása és gyógykezelése is szerepelt a Nyíregyházi Állatparkban tartott háromnapos nemzetközi konferencia programjában. Az előadásokat és műhelymunkát magában foglaló eseményre a világ tizenhét országából érkeztek tengerbiológusok és akvarisztikai szakemberek.

A konferencia résztvevői a 200 millió éve létező, a Föld egyik legrejtélyesebb állatainak számító cápák, ráják és porcos halak viselkedését, tartási tapasztalatait és állatorvoslási technikáit osztották meg egymással az elméleti előadások és gyakorlati bemutatók segítségével – mondta Gajdos László, az állatpark igazgatója az eseményről tartott sajtótájékoztatón. Az igazgató az MTI-nek megjegyezte, a cápák gyógykezelésében már van tapasztalata az állatpark szakembereinek, hiszen 2012-ben például az egyik homokpadi cápán (Carcharhinus plumbeus) hajtottak végre sikeres életmentő műtétet. A beavatkozásra azért volt szükség, mert az állatnál bélelőesést diagnosztizáltak, a cápát az altatás után egy altatófolyadékkal ellátott műtőtartályba helyezték, ahol végrehajtották a műtétet. A sebészeti beavatkozások mellett az állatok befogásában is nagy tapasztalata van a sóstógyógyfürdői állatkertnek, így a szakmai sikereknek köszönhetően a legutóbbi portugáliai konferencia után idén Nyíregyháza adhatott otthont a rangos tanácskozásnak – tette hozzá Gajdos László.

nyiregyhazi-capakonferencia

Papp Endre vezető állatorvos elmondta, hogy a konferenciának tizenhét országból ötvenhat résztvevője volt, nagy részük tengerbiológus és akvarista szakember. Az elméleti előadásokon a 370 ismert cápafaj tartástechnológiájának, szaporításának és gyógykezelésének tapasztalatait osztották meg egymással a résztvevők, a gyakorlati oktatás pedig a legújabb cápavizsgálati módszerekkel és eszközökkel, valamint a kíméletes befogás és bódítás fogásaival is megismerkedhettek. Utóbbi során egy műanyag csőbe terelik be az állatot, és így sérülésmentesen emelik ki az akváriumból – tette hozzá. Papp Endre megjegyezte, az egyik előadó olyan rendszert fejleszt, amelyben néhány külső szemrevételezési szempont alapján nyomon lehet követni az adott cápa kondíciójának alakulását, de a konferencia résztvevőinek ezen túl lehetőségük volt például boncolásra és az állatok altatásának gyakorlására is.

MTI Fotó: Balázs Attila
Forrás: MTI

2019.04.25