Akinek két hazát adott Teremtője

Gaál András festőművész kiállítása Pannonhalmán

gaal-andras-kiallitas

Nem Tompa Mihály gólyájáról írok, hanem Gaál András festőművészről, a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK) kiemelkedő tagjáról, akinek kiállítására 2019. április 12-én, pénteken szerzőtársaimmal együtt Pannonhalmára látogattunk, a Kazinczy Ferenc Művelődési Házba.

Erdélyből érkezett hozzánk. Gyönyörű magas hegyek, erdők, patakok, tiszta lelkű emberek öleléséből, a valódi szépség hazájából. 1936-ban született Gyergyóditróban, 1959-ben diplomázott a kolozsvári Ion Andrescu Képzőművészeti Akadémián, majd mindennapos művészeti tevékenysége mellett 1999-ig rajztanár volt Csíkszeredában.

A Hargita megyei képzőművészeti élet egyik vezető egyénisége, a Gyergyószárhegyi Művésztelep alapító hármasának egyik tagja és irányítója volt majd’ 30 éven át, valamint a 2007-2013 között működő Klasszikusok Szárhegyen művésztábor egyik vezetője, szervezője. Számos tanulmányúton vett részt, művei megtalálhatók a világ minden táján. 2007-től Gyergyóditró díszpolgára, ahol állandó kiállítása is van.

Művészeti és szervező munkáját több díjjal ismerték el: Káplár Miklós díj (két alkalommal), Szolnay Sándor díj, Pro Urbe (Csíkszereda), Boromisza Tibor emlékérem, Szárhegyi Alkotótáborért emlékérem, Vízfestők Társasága munkadíj, Kriterion Koszorú, Tőkés Sándor díj, Civis Hotels Rt. Nemzetközi Művésztelep nívódíja, Életműdíj, Hargita Megyéért díj, Nemzetközi Miniatűr Kiállítás különdíja (két alkalommal), majd fődíja 2018-ban, végül a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztje.

2003-tól Pannonhalmán él. Erdélyi hazájából magyarországi hazájába költözött, gyermekeit követve, de gyakran látogat vissza marosfői családi házukba is. Két hazát adott neki Teremtője, melyek közül most már – vallomása szerint – Pannonhalma a kedvesebb. A magas hegyek emléke továbbra is él a lelkében, s rajta keresztül átszűrve, képein is. Jelenlegi otthonát ugyancsak dombok övezik: nyugat felől Pannonhalma a várral, keleten a Bakony hegység, közöttük egy tágas, gazdag gyümölcsös, zöldséges kertben álló házban él feleségével, Katalinnal. E helyről szemlélve csodásak a naplementék és sokszínűek a Bakony lankái. Festővászonra kívánkozó szépségek.

Alig fértünk be a zsúfolásig telt terembe. Rokonok, barátok, az ország különböző részeiből érkezett alkotótársak, művészetrajongók és Pannonhalma lelkes lakosai ünnepelték a kiállító művészt családjával együtt. A falon látható, párhuzamos sorokban felfüggesztett képek egy egész alkotói élet- és lélekutat tükröztek, végigvezetve a szemlélőt azokon az élményeken, helyeken, amelyek által és ahol a képek születtek, bemutatva a kiteljesedésüket segítő stílusváltozásokat. A vásznakról az ezerszín természet nézett vissza ránk: égbe nyúló magas, erdős, valamint sziklás hegyek, évszakok és napszakok változásait tükröző tájak erősebb, majd oldottabb rajzolatokban, végül szivárványsávos, tarka színekben hullámzó, gazdag, sok változatban megjelenített, a lélekállapotokat jelképekben is elénk varázsolt szépségek.

Horváth Roland, a művelődési ház igazgatója köszöntötte a vendégeket. Jelen volt Bagó Ferenc polgármester, a festőtársak közül pl. Kopacz Mária és Nagy Előd. A kiállítást dr. Borián Elréd OSB, bencés tanár nyitotta meg, végigvezetve a hallgatóságot Gaál András gazdag életútján, méltatva a falakon látható alkotásokat.

Bonyhádi István zongoramuzsikája és lánya, Bonyhádi Lili fuvolajátéka kiemelkedő művészi kísérője volt a megnyitó eseményeinek. Kodály- és Bartók-művek hangzottak el. A rendezvény végén Gaál András meghatottan mondott köszönetet a rendezőknek, Pannonhalma város vezetőinek és a vendégeknek.

Az ünnepség fehér asztal melletti lelkes beszélgetésekbe torkollott, melyek keretében barátok, ismerősök kérdésekkel ostromolták a kiállító művészt, és gratuláltak alkotói munkásságához. Mi, a GYAK képviselői különösen nagy büszkeséggel tekintettünk Gaál Andrásra mint 2011 óta alkotóközösségünk tagjára.

A kiállítás megtekinthető 2019. április 19-ig, hétköznapokon 10-től 18 óráig, hétvégén 14-18 óráig.

Csáky Anna, a GYAK vezetője
Fotók: Molnár György, a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2019.04.17