Versek & Képek 2019

Költészet napi tárlat a VOKE Arany János Művelődési Házban

versek-es-kepek-voke

Az Író Alkotók Klubja – immár hagyományt teremtve – 2019-ben harmadszor rendezte meg a Versek & Képek című kiállítást, ahol e két művészeti ág alkotásai együtt szép gondolatot és élményvilágot teremtenek. Tárlatuk április 10. óta látogatható a VOKE Arany János Művelődési Házban (Győr, Révai u. 5.), melyet Kerecsényi Éva költő és Virág Lajos fotográfus nyitott meg.

Királyszéki Gábor, a művelődési ház rendezvényszervezője József Attila idézettel köszöntötte a költészet napját, a fotók készítőit, üdvözölte a jelenlévőket, kiemelve az Író Alkotók Klubját, annak tevékenységét méltatva: az irodalom népszerűsítésében játszott szerepét, a megjelent munkákat, a havi folyóiratot.

Kerecsényi Éva költő követte a bevezetőt, további információkat osztva meg a közönséggel, beavatva őket az alkotói folyamat mikéntjébe. Virág Lajos, a Győri Fotóklub Egyesület tagja beszélt a művészetek találkozásáról, a művészeti élményről, az individuális befogadásról.

Ezt követően zenei és versblokkok váltották egymást. Vönöczkiné Gmeindl Margit, Zsubrits Zsolt, Jakab Ibolya Shanti, Dittrich Panka, Ötvös Németh Edit, Kerecsényi Éva saját verseiket adták elő. Rajtuk kívül még három alkotó költeményei szerepelnek a tárlaton, Csapucha Rudolf, Müller L. Péter és Rozán Eszter klubtagoké. A zenét két végzős révais diáklány adta: Décsi Petra és Csepi Dóra. Gitárjátékkal, valamint csodálatos énekhanggal nyűgözték le a szép számú közönséget, repertoárjuk angolul hangzott el.

A tárlaton több fotós képe is helyet kapott. Erdős László, V. Bognár Imre, Virág Lajos, Nemes Zoltán ʼmettorʼ, Molnár László, Streit Gábor Bora, Bóka Zsuzsa, Kruzsinszki Erzsébet, P. Csapucha Adrienn, Árpás Márta, illetve két költő saját fotóval vett részt. Az Író Alkotók Klubja vezetője, Dittrich Panka zárszava jelezte a műsor végét, köszönetet mondott a házigazdáknak, a szereplőknek, valamint a közönségnek.

Az ehhez hasonló kiállítások kihívást jelentenek a résztvevőknek. Minél többet, teljesebbet megosztani a publikummal, művészi énjükkel tolmácsolni, hogy alkotásaikon keresztül mit közölnek szűkebb-tágabb környezetünkről. Mit vallanak az alapvető lét-nemlét kérdéseiről, melyről a filozófusok szüntelenül polémiát folytatnak: ki birtokolja a bölcsesség kövét – az alapvető létproblémák terén a több évezred sem segített a „Végső Igazság” megfogalmazásában, az atom-, chip-, lézerkorszak ellenére bizony továbbra is a sötétben tapogatózunk. A Versek & Képek kiállítás viszont betekintést ad a költő érzelemvilágára, illetve arra is, hogy a fotós mit szándékozott üzenni a megragadott pillanattal.

A tárlat április 30-ig, 10 és 17 óra között tekinthető meg.

Csiszár Antal

2019.04.16