Interaktív csillagászati kiállítás nyílt a Vajdahunyadvárban


a-varazslatos-vilagur-csillagkozi-kaland

A varázslatos világűr – csillagközi kaland címmel nyílt interaktív kiállítás a Vajdahunyadvárban. Képzeletbeli űrutazásra, csillagközi kalandra hívja az érdeklődőket a tárlat.

A látogatók bejárhatják a Naprendszert és a Tejutat, valamint számos csillagászati alapfogalommal is megismerkedhetnek játékos, interaktív formában. Kovács Adrienn, a kiállítást rendező F Exhibition munkatársa elmondta, hogy a résztvevőket egy játékfüzetet vezeti végig a kiállítás több mint ezer négyzetméterén, amely 24 űrkikötőt érint. Minden második standon különböző nehézségű rejtvények várják majd a közönséget, akik így fontos információkat, érdekességeket tudhatnak meg a Világűrről, annak törvényeiről, természetéről, távoli tájairól, égitestjeiről.

A tárlat végighalad a Naprendszer nyolc bolygóján, majd érinti a peremvidéket a törpebolygókkal, szó lesz arról, hogy hol születnek az üstökösök, de olyan csillagászati alapfogalmak is előkerülnek, mint a fényév vagy a fénysebesség.

A tudományos csillagászati tényanyagot játékos, ismeretterjesztő formában feldolgozó bemutatót elsősorban az iskoláskorú gyerekeknek ajánlják, de a téma iránt érdeklődő kisebb gyerekeket is várják.

A játékos kiállításon a látogatók nem csak bebarangolhatják a Naprendszert, de elmerészkedhetnek a Tejúton túlra is, miközben izgalmas feladványok és kihívások teszik próbára bátorságukat, tudásukat és érzékeiket. A játék célja, hogy az egyes űrkikötőket érintve megfejtsék a mindenség titkait, begyűjtsék a fényjeleket, majd szerencsésen „visszatérjenek” a Földre. A tárlat látogatói megismerhetik a világűr törvényeit és természetét, távoli tájait, égitestjeit. Megtudhatják, hogy melyik planéta a Naprendszer „porszívója”, hogyan születnek a csillagok, továbbá kideríthetik, tudnának-e csellózni a Holdon, vagy milyen íze van a galaktikus ködnek.

A kiállítás május 26-ig tekinthető meg.

Forrás: MTI

2019.04.11