A művészet titkai

Beszélgetés a művészetről másként a győri könyvtárban

muveszet-titkai-gyori-konyvtar

Malasits Zsolt győri festőművész Mágia című kiállítását láthatták az érdeklődők 2019. március 18-tól április 10-ig a győri könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárának rendezvénytermében. A tárlat záró eseményére április 8-án került sor, ahol művészek beszélgettek a művészetről – kicsit másképpen.

Malasits Zsolt és vendégei, Kocsis Rozi Blattner Géza-díjas bábművész, dramaturg, a Vaskakas Bábszínház igazgatója, Agócs Judit Kisfaludy-díjas színésznő, a Győri Nemzeti Színház művésze és N. Tóth Klára pszichológus, asztrológus kalauzoltak bennünket egy olyan univerzumba, ahol bármilyen alkotás születhet, mindig befolyással lehet érzelemre és értelemre egyaránt.

Érdekes kérdések és még érdekesebb válaszok hangzottak el a beszélgetés során. Hatással van-e a művészet az emberekre? Az alkotó üzenete befogadásra talál-e? Egyáltalán kell-e tudnunk, vagy akarjuk-e tudni, hogy mire gondol egy költő, író, szobrász, festő, rendező vagy színész alkotás közben. Ismerjük Arany János híres mondását ezzel a gondolattal kapcsolatban, ami így hangzik: „Gondolta a fene”.

Ha egy színházi, képzőművészeti, zenei mű gondolatokat vagy érzelmeket ébreszt, akkor igenis formál, nevel, szórakoztat és értéket közvetít. Mint megtudtuk, pszichológiai szempontból a művészet képes a tudatalatti felszínre emelésére, hiszen az alkotó számára lehet önmegvalósítás, önkifejezés eszköze, a néző, hallgató számára pedig pszichére, érzelemre ható felismerés.

A művészeti ágak között tulajdonképpen csak a megvalósítás folyamatában van különbség, hiszen míg egy képzőművészeti vagy zenei mű „magányos alkotás”, addig egy színházi produkció csapatmunka, az „itt és most” művészete, ahol nincs sem idő, sem lehetőség újragondolásra.

Sok mindent megtudhattunk a gyermekeknek és felnőtteknek szóló színházi előadások különbségeiről, ami nemcsak játékban, díszletekben nyilvánul meg, hanem pszichológiailag fontos téziseken alapszik. Egy felnőtt előadáson, ahogy Kocsis Rozi fogalmazott, „a nézőket nyugodtan gyomron lehet rúgni”, vigyék és dolgozzák fel a látottakat-hallottakat, míg egy gyermekeknek szóló produkció esetében fontos a befejezés, hogy minden a helyére kerüljön, és az apróságok lelki békével hagyják el a színházat.

A jelenlévők egy vidám hangulatú, mégis sok ismeretanyagot nyújtó délután részesei voltak. Malasits Zsolt egy általa készített szobrocskával lepte meg vendégeit és egy, sorsolás útján kiválasztott nézőt. Ez a kedves és megható gesztus, mint ahogy a színvonalas és vidám beszélgetés is, méltó társrendezvénye volt a Mágia címet viselő festménykiállításnak.

Bári Edit
Fotók: Molnár György, a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2019.04.10