Tavaszi tárlat a győri Kereskedelmi és Iparkamarában


tavaszi-tarlat

A győri Art World Hungary Egyesület Tavaszi tárlata 2019. április 2-án a sajtó képviselői és népes közönség előtt nyílt meg a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara aulájában (Szent István út 10/A).

Az Art World Hungary Egyesület célja a magyar kulturális értékek bemutatása, új értékek feltárása. A magyar alkotóművészet értékeinek bemutatása. A kortárs magyar és nemzeti kultúrák közötti párbeszéd megerősítése. A magyar alkotóművészet nemzetközi szintű reprezentálása. Kapcsolattartás a magyar és nemzetközi szcénában működő civil szervezetekkel. Egyéb és csoportos alkotók szakmai képviselete. Nemzetközi kurzusok, bemutatók, kiállítások szervezése. Workshopok, művésztelepek szervezése. Nemzetközi művésztalálkozók, expók szervezése.

A Győrben létrejött Art World Hungary Egyesület (Elnök: Rovács Jolanta) civil szervezet, mely megpróbálja összefogni azokat a törekvéseket, amelyek ezt az üzleti szempontoktól mentes, tisztán szellemi értékteremtő tevékenységet képviselik. Célja, hogy a Kárpát-medencében és környezetében a művészet eszközeivel teremtse meg a megértés közös platformjait.

Görcsné dr. Muzsai Viktória, a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karának docense, az est háziasszonya köszöntőjében Nietzschét idézte: „A művészet első feladata, hogy megszépítse az életet”. Kikeletkor, a tavasz kezdetén igen nagy bennünk a vágy a szépre, jóra, újra, üdítő gondolatokra, látványokra. Az Art World Hungary Egyesület jelen tárlata – melynek elsődleges célja, hogy a Győrhöz kötődő képzőművészek és alkotásaik minél nagyobb nyilvánosságot kapjanak – bizonyára csillapítja vágyunkat, feltölt bennünket széppel, jóval, élménnyel.

Ezúttal 12 alkotó (Borbély Károly festőművész, Csizmadia István festőművész, Gui Demeter festőművész, Horváth Ákos grafikus, Koren Edit festőművész, Kurcsis László grafikus, Kustán Melinda textilművész, Lipovics János szobrászművész, Malasits Zsolt festőművész, Milu Milanovich Ildikó festőművész, Mózes László festőművész és Szabó Béla fotóművész) alkotásai láthatók a falakon.

Hanczné Mező Edina, a megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kereskedelmi tagozati elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a gazdaság szereplőinek és az őket képviselő kamarának nagyon fontos a gazdasági eredményeken túlmutató kultúra színvonala is. A kamara vezetése nevében örömét fejezte ki, hogy székházuk a szakmai programokon túl ennek a művészeti kiállításnak is otthont adhat.

A Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium Táncművészeti tagozatának 12. évfolyamos balett növendékei a kiállítás hirtelen körszínpaddá alakult terében Muszorgszkij-Ravel Egy kiállítás képei zenéjére komponált táncrészletet adtak elő, így forrasztva össze a képzőművészetet, a zenét és a balettet.

Eva Hotová, az iskola Táncművészeti tagozatának vezetője a társművészetek részéről mondott köszöntőjében kiemelte: „Mi, táncosok azt szoktuk mondani, hogy a táncművészet a pillant műve. Úgy gondolom, ez minden művészetben fellelhető, hiszen ahogy a táncos az adott pillanatban jelen van, a festő, a szobrász, a fotós is a pillanat érzését jeleníti meg. A néző pedig az, aki befejezi a találkozás útját, abban a pillanatban, amikor a művel találkozik. A művészet legnagyobb pillanata, a művész hivatása: hatni az emberekre.

tavaszi-tarlat

Kiállításmegnyitó beszédében Szarka Fedor Guido képzőművész egyenként mutatta be a kiállító művészeket és alkotásaikat, rendkívül szokatlan módon olyan provokatív kérdéseket téve fel művészetükkel, filozófiájukkal és egyáltalán a művészettel kapcsolatban, melyek benne is felmerültek alkotó munkája során, s melyekkel elgondolkodásra késztette nemcsak a művészeket, hanem egyben a tárlat közönségét is:
– Praktikus-e a művészet, van-e haszna, vagy mihaszna?
– Van-e a festészetnek vagy a művészetnek kézzelfogható eredménye?
– Vallás az, amit egyedül csinálsz?
– Fontos-e, hogy sokakat érdekeljen, ami téged foglalkoztat?
– Fontos-e, hogy érdekeljen bárkit is az, amit te csinálsz?
– Hosszú távon siker-e az, ha fenn tudod tartani a közönség figyelmét?
– Mi az, hogy közönséges? Mitől közönséges valami?
– Ha mindenki érti, mit mondasz, művelsz, akkor milyen nyelven szólsz?
– Fontos-e, hogy milyen teret nyitsz az alkotással?
– Mennyiben látvány a művészet, mennyiben esztétikum?
– Mennyiben lelki, szellemi, intellektuális tevékenység a művészet és mennyiben ösztönös?
– Törvényszerűen művészet-e az alkotás?
– Alkotni kell-e? Alkotni egyenlő-e a művészettel, s minden esetben művészet-e, ha festői tevékenységet folytatsz?
– Létezhet-e alkotói közösség közös művészi célok nélkül?
– Lehetnek-e közös céljai művészeknek? S ha igen, mik lehetnek ezek?
– Meghaladhatja-e a mű a művészt?
S az örök kérdés: Mi fontosabb? Az ember vagy az általa létrehozott mű?

*

Az Art World Hungary Egyesület olyan „Művészetről mindenkinek” című ismeretterjesztő előadás-sorozatot tervez, melynek révén a közönség közelebb kerülhet a kortárs művészethez, az alkotókhoz és alkotásaikhoz. E sorozat első, indító eseményére a megnyitóünnepség után került sor a kamara előadótermében, ahol a kiállító művészek bemutatkozásukat követően érdekes képzőművészeti ismeretekkel gazdagították az őket oda is követő érdeklődőket.

Győrben, a Kereskedelmi és Iparkamara székházában nemcsak a gazdaság és a kultúra fogott kezet, hanem egy komplex kulturális élmény és tudás forrt össze egy felemelő tapasztalássá.

A kiállítás a kamarai székházban május 31-ig tekinthető meg.

Molnár György művészetbarát,
a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2019.04.09