Bolzano – egy mediterrán város a havas hegyek között

Szabó Béla képriportja

bolzano

Bolzano (Bozen) észak-olaszországi város, Dél-Tirol székhelye, Sopron testvérvárosa. Magával ragadó település középkori óvárossal, hangulatos utcákkal és terekkel, Ötzivel, a több ezer éves, teljesen ép állapotú jégbe fagyott múmiával és más érdekes látnivalókkal. Környéke pedig kiváló kirándulóhely, hiszen hegy, tó és kastély egyaránt található a közelben.

Az Itália és az Alpok közt fekvő Bolzano helyén a római korban még csak egy kis falu volt, de a középkorban már egy kereskedővárosba látogathatott el az erre járó. A település fénykora a XV-XVI. századra tehető, ekkor épült az óváros a gótikus templomokkal, és ekkor építették a város környéki nemesi palotákat, várakat.

1918-ban csatolták Dél-Tirolt Olaszországhoz, ami alapvetően megváltoztatta az addig német jellegű kereskedőváros életét. Ez az oka a mind a nyelvben, mind a kultúrában, mind a gasztronómiában fellelhető kettősségnek, az egymástól jelentősen különböző német és olasz jellegzetességek keveredésének. És ez adja a Dolomitok kapujának is nevezett Bolzano egyedi hangulatát, hiszen egy igazi mediterrán város bújik meg a havas hegyek között. A kétnyelvűség hasznára válik a turistáknak is, hiszen minden információt megtalálnak olaszul és németül is.

Dél-Tirol legnépszerűbb látnivalója kétségtelenül Ötzi, a jégember, akit a Dél-tiroli Régészeti Múzeumban tekinthetnek meg a látogatók. A kilencvenes évek elején a környező hegyekben bukkantak rá az 5300 éves múmiára, amely köré három szintes, jól felépített tárlatot építettek. Maga Ötzi, egy erre a célra kifejlesztett és megépített speciális hűtőkamrában várja az érdeklődőket, akik megtekinthetik összes ruhadarabját, fegyverét és felszerelését. Azért nem árt felkészülni arra is, hogy esetleg csak több órás várakozás után sikerül bejutni a kiállításra.

Ötzin kívül is van látnivaló a városban: a Waltherplatz, a Dóm, a Laubengasse (Via Portici), a Városháza, a Ferences-templom, a Domonkos-templom, a Városi Múzeum, a Természettudományi Múzeum, a Modern Művészetek Múzeuma és a diadalív.

Szabó Béla

Forrás: kirandulastippek.hu

2019.03.21