Fesztiválozva nyaralás – akár a világ túlfelén is


splore-festival

A legtöbb ember szétválasztja a nyaralás és a fesztiválozás fogalmát. Eddig mi is így tettünk, ha fesztivál volt, az csak a koncertekről szólt, ha meg nyaralás, akkor az a henyélésről, városnézésről meg más kultúrák felfedezéséről. (Utóbbihoz, ha ránk hallgattok, a legjobb módszer a kajálás, méghozzá ott, ahol a helyiek esznek.) Most összevegyítettük a kettőt azzal, hogy kimentünk Dubajba megnézni, milyen ott egy fesztivál, és elmondjuk a tapasztalatainkat.

Több élvezet kevesebb pénzért

Ha elmész fesztiválra, akkor ott nyilvánvalóan számolni kell útiköltséggel, drága fesztiválos ételekkel, szállással, és ha már elutaztál valahova, akkor legalább egy-két kötelező látványosságot megnézel. Aztán ha nyaralni mész, ugyanúgy félre kell tenned utazásra, szállásra, látnivalókra és persze ételre is. Ha viszont a kettőt egyszerre csinálod, azonnal megugrik a kereted, így például messzebb tudsz utazni. Dubajig a repülőút hat óra, ami nem kevés, viszont ha jó kezekbe kerülsz, akkor nem is elviselhetetlen. Mi az Emiratesszel repültünk, ahol az oda-vissza út alatt kivégeztük a Press című sorozat teljes évadát (voltak magyar filmek is amúgy), a háromfogásos ebéd és vacsora is jól esett, igaz, a kincskeresős játékon egy kicsit felidegesítettük magunkat, de aztán az esti repülés alatt a mennyezetre installált, sötétben világító csillagos, konstellációkat idéző világítás kellőképpen megnyugtatott minket. Ja, és Johnny Ramone önéletrajzát is jobb volt úgy olvasni, hogy közben az ICE nevű szórakoztató központból szólt a Ramones hozzá.

Nyaraláskor és fesztiválozáskor más és más izgalmakat keres az ember. Ha viszont a sima fesztiválozást megtoldja legalább néhány napnyi nyaralással, akkor nem csak a klasszikus sokat sétálós, még többet állós és port lélegzős fesztiválok fáradalmait tudja kiheverni, de van ideje újdonságokat is felfedezni. A világ tele van jobbnál jobb célpontokkal, és ott jobbnál jobb koncertekkel. Az ember joggal keseredik el azon, ha a kedvenc előadója, valami olyan név, akit mióta világ a világ, meg akart nézni, nem jut el Magyarországra. Mióta azonban kinyílt a világ, egy kis újratervezéssel, némi logisztikával nem is olyan földtől elrugaszkodott gondolat, hogy a szokásos horvátországi nyaralás helyett esetleg idén más irányba indul. Egy kis internetes böngészéssel még például a parton heverészésről sem kell lemondani akkor sem, ha maga a koncert vagy fesztivál egy nagyvárosban van, mert az igazán profik egy kis körutazástól sem riadnak vissza. Aki nem érzi magában erre az erőt, annak pedig eleve úgy érdemes koncertállomást keresnie, vagy olyan fesztivált érdemes nézni, ahol közel a tengerpart is.

splore-festival

Helyi kultúra

Ha már a fesztiválon megismerkedsz helyi arcokkal, akik szívesen bevezetnek olyan helyekre, amit a turisták rendszerint kihagynak, akkor nyert ügyed van. Ha nem, akkor magadnak kell megtalálni az izgalmasabb helyeket, de manapság az internet korában ez egyáltalán nem nagy ördöngősség. Érdemes kilépni a klasszikus turistacsapdák világából, és kicsit megnézni, hogyan is élnek a helyiek. Nem állítjuk, hogy ez alatt azt értjük, hogy mindenképpen lakótelepeken érdemes kóvályogni, de tény, hogy Dubajból például maradandó élmény lett, mikor a plázák és sétányok gyakran túlárazott éttermei helyett inkább eredeti pakisztáni és indiai étteremben ettünk (az ország lakosságának majdnem fele ebből a két országból származik), ahol éppen akkor csak mi voltunk külföldiek (mármint nem Dubajban élők). A környék messziről sem emlékeztetett a néhány órával azelőtti luxusra és fényűzésre, ahogy az ételek sem az otthon is vitt, európai ízléshez alakított indiai vagy pakisztáni konyhához.

sind-punjab-restaurant-dubaj

És persze a koncertek

Az, hogy nem minden gigaprodukció érinti Magyarországot, vagy hogy az éppen aktuális kedvenced nem jön erre, nem a magyar koncertszervezők szakértelmén múlik. Nem azért jut el Párizsba, Londonba, Dubajba vagy Tokióba egy-egy produkció, mert az ottani szervezők profibbak a hazaiaknál, hanem az egész booking világ annyira összetett és annyira sokrétű, hogy egészen egyszerűen így alakul. Tény, hogy a nagyobb városokba nagyobb eséllyel jutnak el a produkciók, ugyanakkor az is tény, hogy hiába ajánl a magyar koncertszervező hasonló összeget és feltételeket, mint egy másik nagyvárosban élő kollégája, mindig a menedzsment dönt. Ez a tendencia egy módon javulhat, ha az emberek itthon is többet járnak koncertre, egyre több lesz a sold out koncert, és ha az igazi rajongók az olyasfajta kesergés helyett, minthogy miért kerül ennyibe a jegy, miért nem hétvégén van a koncert, és miért nem lehet a helyszínen jegyet venni, sokkal tudatosabb koncertlátogatóvá válnak. De addig sincs veszve semmi, mert egy nyaralással egybekötött koncertélmény viszont egészen biztos, hogy örök életre megmarad, tökéletes ajándék, és úgy összességében is nagy élmény.

Kedvet kaptál?

A teljesség igénye nélkül mutatunk néhány olyan fesztivált, amelyre mi is szívesen elmennénk, és igaz, hogy a világ másik felén vannak, de szerencsére nem lehetetlen egyszerűen megközelíteni őket.

Tokióban augusztusban a Summer Sonic fesztiválra már most bejelentették a Red Hot Chili Pepperst, és nyilvánvalóan lesz Babymetal is, de fellép a Foals, a Bring Me The Horizon és még egy rakat olyan név, aki miatt érdemes elmenni, Tokió pedig önmagában is izgalmas úticél.

A Download fesztivál Ausztráliában, Sydneyben és Melbourne-ben. Igen, ez az a Download fesztivál, ami Angliából indult, és már a világ egyik vezető metálfesztivála lett egy rakás helyi verzióval, tavaly óta Ausztráliával is. Ide most baromira kell igyekezni, ugyanis március 9-én és 11-én lesz, és olyanok lépnek fel rajta, mint a Slayer, a Judas Priest, az Alice In Chains, a Rise Against vagy az Anthrax.

Új-Zéland néhány éve úgy döntött, nem erőlteti a giga rendezvényeket, helyette inkább amolyan butikfesztiválokat raknak ott össze évről évre. Ezekből van egy csomó, és természetesen akkor érdemes oda menni, amikor itt tél van, ott meg nyár vagy ősz, pláne, ha az északi szigeten vagyunk. Itt nem is ajánlunk konkrétumot, csak ki kell menni az ottani nyárba pár hétre, és tuti beleakadunk egy párba, még ha nem is teljesen zenei bulik lesznek azok, hanem bor vagy kajafesztiválok.

Szeptember végén Brazíliában a Rock In Rio fesztiválon is elég erős a felhozatal. Drake, Foo Fighters, Iron Maiden, Red Hot Chili Peppers, Bon Jovi, Megadeath, Sepultura, Pink, Muse, Slayer, Anthrax és Imagine Dragons is lesz egy fesztiválon, és akkor most csak tényleg a legnagyobb neveket soroltuk.

De természetesen Észak-Amerikában is van egy rakás olyan buli, ami megér egy nyaralva bulizást. Hogy mást ne mondjunk, a Coachella Kaliforniában, ahol talán a második hétvége jobb lehet, mert addigra a sok celeb letudja a szelfirohamát, és lehet rendesen fesztiválozni, akár a zenére is figyelni.

A dubaji fesztiválozásról itt írt részletesen a Lángoló Gitárok.

JE, DG
Címlapkép: Splore Festival, Új-Zéland
Forrás: langologitarok.blog.hu

2019.03.16