Elhunyt Hal Blaine, „a világ legjobb dobosa”


hal-blaine

Március 11-én, 90 éves korában elhunyt Hal Blaine, nemzedékének legnagyobb hatású dobosa, akit Bryan Wilson, a Beach Boysból „a valaha élt legjobb dobosnak” nevezett. Családja a Facebookon jelentette be, hogy Blaine békésen, kaliforniai otthonában hunyt el – számolt be róla a BBC News.

Pályafutása alatt számtalan híres előadóval dolgozott, közük volt Frank Sinatra, Elvis Presley, a Beach Boys és John Lennon is. Legemlékezetesebb játéka a The Ronettes együttes Be My Baby című felvételén hallható. Charlie Watts, a Rolling Stones együttes dobosa, aki februárban Blaine 90. születésnapján játszott, arról írt a mikroblogján, hogy nagyon szerencsésnek érzi magát, amiért együtt ünnepelhetett vele. Ronnie Spector, a Ronettes énekese köszönetet mondott a néhai dobosnak, amiért „az együttes felvételeit és még annyi más számot olyan varázslatossá tett játékával”. A dobostól Nancy Sinatra is a közösségi médián búcsúzott: „Isten áldjon, öreg barátom” – írta az Instagramon egy képet is mellékelve, amelyen együtt látható vele.

Hal Blaine pályafutása alatt több mint hatezer szám felvételén dobolt. Híres volt arról, hogy mindig magánál hordott egy gumibélyegzőt a következő felirattal: „Hal Blaine újra lecsap”, s ennek lenyomata összes felvételére rákerült, és minden stúdióban is ott volt, ahol dolgozott. A Rock and Roll Hírességeinek Csarnoka szerint, amelybe 2000-ben iktatták be, Blaine bárki másnál több sikerszámban dobolt a rockkorszakban: 40 olyan dalban, amelyek a toplistát vezették és 150 olyan számban, amelyek bekerültek a top 10 közé.

Ő dobolt Elvis Presley Return to Sender, a The Byrds együttes Mr. Tambourine Man, a Beach Boys zenekar Good Vibrations, a Simon & Garfunkel duó Mrs. Robinson és a The Mamas and The Papas együttes California Dreaminʼ felvételén is, valamint ő játszott a Batman főcímzenéjében. Nyolc olyan számban dobolt, amelyek elnyerték az év felvétele díját a Grammy-gálán. Köztük volt a Simon & Garfunkel száma, a Bridge Over Troubled Water és Frank Sinatra dala, a Strangers In the Night is.

Hal Blaine, eredeti nevén Harold Simon Belsky a massachusettsi Holyokeben született 1929 februárjában. Nyolcévesen kezdett dobolni, később Roy Knapp és Gene Krupa tanítványa lett. Az 1950-es évektől dolgozott stúdiózenészként. Tíz év alatt nélkülözhetetlen tagja lett a Los Angeles-i elit stúdiózenészek Wrecking Crew elnevezésű zenekarának. Az együttes olyan tekintélyt vívott ki magának, hogy 2007-ben beiktatták őket a Zenész Hírességek Csarnokába. Pályafutása késői éveiben megírta memoárját, szimpóziumokon lépett fel, és fiatal dobosokat is tanított.

Forrás: MTI

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2019.03.14