A Mattel Játékgyártó cég kiadja az első Barbie-babát – Ezen a napon történt

SzaSzi írása

barbie-baba

Ki ne ismerné Barbie-t? Csinos, kedves, mosolygós, divatos, karcsú, hosszú lábú, szőke, a megtestesült tökély, a kislányok bálványa. Ő egy fogalom, még akkor is, ha csak egy műanyag játék babáról (kritikusabban fogalmazva guminőről) van szó. Egy ma 60 éves babáról.

Barbie-t lehet szeretni, isteníteni, és lehet utálni, elítélni. Mindenkinek van véleménye vele kapcsolatban, és ezen lehet jókat vitatkozni, sőt nézeteink mentén lehet két (esetleg több) táborra szakadni. Viszont nem lehet elmenni mellette szótlanul. Feministákat bőszít fel, tudósokat sarkall vitára, gyűjtők tárgya, sőt művészeket inspirál, divattervezők, filmgyártók, popsztárok múzsája. Barbie baba jelképpé vált, életstílust indukált, és nem utolsósorban egy egész iparág épül rá (Barbie-könyv, -színező, videójáték, -animációs film, -táska, -póló, -pizsama… stb.) Sokan most felsóhajtanak: hogyan történhetett ez? Hát nézzünk szét egy kicsit Barbie háza táján!

Születésnapját 1959. március 9-re datálják, amikor a Mattel Inc. játékgyártó cég bemutatta mint új terméket. Valójában a gyártását éppen ezen a napon kezdték meg 60 évvel ezelőtt. Innen számíthatjuk a Barbie-korszak kezdetét. Teremtője a játékgyártó vállalat alapítójának felesége, Ruth Handler üzletasszony, aki megfigyelte, hogy kislánya szívesen játszik az újságokból kivágott fiatal nők képeivel, és az akkoriban divatos papírbabákat inkább a divatlapokból kivágott ruhakölteményekbe öltözteti, mint a gyárilag készült kislányos együttesekbe. Abban az időben a legtöbb játék baba arca, ruhája gyermeket formázott. Ruth a piaci rést felfedezve megosztotta elképzelését egy felnőtt öltöztetőbabáról férjével, aki nem látott ebben üzleti lehetőséget.

Az asszony nem adta fel. Európai útja során Németországban találkozott Bild Lilli babával, aki eredetileg egy Reinhard Beuthin által rajzolt képregényhős volt a Die Bild Zeitung című lapban. Egy olyan nőt testesített meg, aki mindig tudta, mit akar, és nem habozott lépéseket tenni álmai valóra váltásáért. A figura alapján készült műanyag babát nem a gyerekeknek szánták, de Németországban a kislányok mégis nagyon szerettek vele játszani, hiszen rengeteg szép ruhába tudták öltöztetni, és mindenféle felnőttes szerepjátékot tudtak vele játszani. Ruth rájött, hogy mégsem elvetélt az ötlete, hiszen Lilli baba olyasmi, amit elképzelt. Rögtön vett is hármat, abból egyet a férjének, hogy meggyőzze.

Azonnal nekilátott a dizájnon dolgozni a tervező Jack Ryan közreműködésével. Lilli kisebb szépítő kúrán esett át, majd új nevet is kapott Ruth saját lánya után. 1959. március 9-én debütált a New York-i American International Toy Fairen (Amerikai Játékvásár), ezért ezt a napot szokták hivatalos születésnapjaként emlegetni. 1964-ben aztán megvették a jogokat, és beszüntették a Lilli baba gyártását. Az első Barbie baba lófarokba fogott hajjal, fekete-fehér csíkos fürdődresszben jelent meg, s mint „Tinédzser divat-modell” került forgalomba szőkén és barnán. A ruháit a Mattel divattervezője, Charlotte Johnson kreálta, Japánban gyártották le, a ruháikat is ott varrták.

Az első évben több mint 350 ezer darabot adtak el belőle, egyenként 3 dollárért. Ennek ellenére a szülők eleinte nagyon idegenkedtek a felnőtt nőre arányaiban is nagyon hasonlító babától, a kislányok viszont egykettőre megkedvelték Barbie-t, hamar kedvenccé vált. Handler azt írta az önéletrajzában: „Az én elképzelésem az volt, hogy a babán keresztül a kislányok azzá válhatnak, akik csak szeretnének lenni. Barbie azt jelképezte, hogy a nőknek van választásuk.” Azóta meghódította a világot, a Mattel szlogen szerint minden másodpercben három Barbie-t vásárolnak valahol a világon. Még ha csak ennyi történt volna! De nem!

barbie-baba

A cég egész kis birodalmat teremtett Barbie-nak. Kiderült a teljes neve: Barbara Millicent Roberts. Az 1960-as években a Random House által kiadott regénysorozatban a szülei George és Margaret Roberts Willowsból, Wisconsin egy képzelt városából. Vőlegénye az 1961-ben megjelent Ken (Carson). Karrierjeit változatosra tervezték, hogy megmutassák, a nők sokféle szerepet képesek felvenni az életben. Így került forgalomba a Miss Astronaut Barbie (1965), a Barbie doktor (1988) és a Nascar Barbie (1998), de lehet hercegnő, légi utaskísérő, Baywatch lány, terhes, és ki tudja követni, hogy még mi minden más. Külön divattörténete létezik. Van olyan modell, amelyiknek például a híres olasz divatdiktátor, Armani tervezte a ruháját (1400 USD, kb. 250e Ft). Na és van háza, jachtja, rózsaszínű kabriója, dzsipje, lakókocsija, több mint 40 háziállata, köztük kutyák, macskák, lovak, egy pandamackó, egy oroszlánkölyök és egy zebra. Ezenfelül van pilótaengedélye, és kereskedelmi repülőgépet is tud vezetni. Az évek folyamán lettek társai: a barna hajú Withney, a spanyol Theresa, a fekete bőrű Christie és barátja Steven, valamint az ázsiai Marina. Családjához tartozik a tini Skipper, az ikrek, Stacy és Todd, valamint egy kisgyerek, Shelly. A babák mind az alkotó, Ruth Handler családtagjai után kapták nevüket. Hírnevét a széles körben sugárzott televíziós reklámok is terjesztették, ami aztán sok más játék ilyen reklámozásához is ötletadó, inspirációs forrás volt. Az első játék lett, ami komoly marketingstratégiával rendelkezett.

De hogy ne csak a sikerekről, eredményekről essen szó: a kritikák, viták többször fellángoltak a gumibaba körül. Már a kezdetek sem voltak zökkenőmentesek. A Ruth Handler számára fontos felnőtt megjelenésről a piaci kutatások kimutatták, hogy jó pár szülő elégedetlen, mégpedig a baba mellei miatt, melyek a játék testarányait tekintve határozottan egy felnőtt nő kebleihez hasonlóak voltak.

Többen kutatni kezdték, mi a túl nagy népszerűség titka, és ez milyen hatással van a nyugati gyerekek játékára. Ekkor fogalmazódott meg az a kritika, hogy a kisgyermekek a szerepjátékban megpróbálják majd utánozni Barbie-t, aki nem csak a női test ábrázolásáról, hanem az egész világról hamis képet állít ki. Kockázatként a személyiségfejlődési rendellenességtől az anorexiáig mindenféle felmerült. 1992-ben a beszélő verzió (Teen Talk Barbie) megjelenésével újra elszabadultak az indulatok. Nem kétséges, hogy a baba mondatai hétköznapiak, egyszerűek, de némelyik túl banális, ami akkor sem elhanyagolható, ha minden babát arra programoztak, hogy négyet tudjon a 270 lehetséges mondatból. „Vajon elég ruhánk lesz?”, „Szeretek vásárolni!”, „Rendezünk egy pizza partyt?”, „A matek nehéz!” – csoda, hogy Barbie neve összeforrt a bugyuta szépség fogalmával? Az Aqua nevű dán együttes 1997-es, Barbie Girl című száma is ezen alapul.

Ez a mondat egyébként kiváltotta az American Association of University Women női egyesület felháborodását is, és elérték, hogy a Mattel ezt a klisét eltávolította, és egy cserét is felajánlott azoknak, akik annak szükségét érzik.

barbie-baba

2003 szeptemberében Szaúd-Arábia törvényen kívül helyezte a Barbie-t, mert az nem felelt meg az iszlám szabályainak. De a jó muzulmánok megalkották a vallási előírásoknak megfelelően öltözködő Fulla babát, aki szintén nagyon népszerű.

A színes bőrűek arra panaszkodtak, hogy az első színes baba Francie (1967-ben) egy cseppet sem hordoz afrikai vonásokat, nem más, mint egy barna műanyagból készített Barbie.

Barbie majd 50 éven keresztül volt a játékpiac fontos része, számos vita és per témája, melyek során több alkalommal parodizálták a baba köré épített fiktív életmódot. Az idő során természetesen Barbie-nak is egyre több konkurenciával kellett szembenéznie a saját kategóriájában. Most lett 60 éves – és milyen jól tartja magát!

SzaSzi

Forrás: Wikipédia, network.hu

A képek a flickr.com gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a kép készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép.

2019.03.09