Fesztiválnyitogató

A Győri Tavaszi Fesztivál sajtótájékoztatóján jártunk

tavaszi-fesztival-sajtotajekoztato

Márciusban a meteorológiai tavasz beköszöntével nemcsak a báli szezon zárul, hanem a fesztiválszezon is startol. 2019. február 28-án a Zichy-palotában sajtótájékoztató keretében került sor a Győri Tavaszi Fesztivál idei beharangozójára. Ráhangolódásképpen két zenei közreműködő, Wendler Enikő (fuvola) és Lengyel Andrea (zongora) játékát hallhattuk.

Az összművészeti jelzővel illetett rendezvénysorozat ebben az évszakban is rengeteg színes programot kínál. Erre hívta fel a figyelmet dr. Fekete Dávid, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere, aki mindenkit biztat a programokon való részvételre. Sándorfi Róbert az önkormányzat Kulturális, Sport és Városmarketing Főosztályának vezetője a fesztivál március 15-i nyitóprogramjára hívta fel a figyelmet. A polgármesteri köszöntő, a díszszázad felvonulása mellett a Megyeháza téren A szabadság apró betűs hősei címmel nyílik szabadtéri kiállítás, amely azoknak a tudós embereknek a sorsát követi nyomon, akik a szabadságharcban hősiesen küzdöttek.

Az április 1-jéig tartó rendezvénysorozatból a főszervező részéről Koczor Ágnes, a Győri Művészeti, Fesztivál- és Művelődési Központ igazgatóhelyettese két különleges gyerekprogramra hívta fel a figyelmet. Felhőcirkusz címmel elevenednek meg Weöres Sándor ismert versei, nem is akárhogy! Juhász Kata Társulata a tánc és a cirkusz nyelvén zenészekkel együtt nyújt élményt a legkisebbeknek. A Kokopelli Jazz Matiné népszerű zenészei interaktív koncertje is a gyerekekhez szól. Közös zenélés és éneklés, ritmusjátékok, szerepjátékok, hangszerbemutató, sőt hangszersimogató teszik izgalmassá a jazz világát bemutató előadást.

A jazz műfaját képviselte a sajtótájékoztatón a két népszerű előadó, Szőke Nikoletta és Gájer Bálint, akik érdekes műsorral érkeznek a győri fesztiválra. Leonard Bernstein születésének 100. évfordulóját a világ számos pontján ünneplik. A zeneszerző, karmester és zongoraművész legismertebb, klasszikus hangzásvilágú, nagyzenekarra írt műveit most új hangszerelésben 6 fős kísérettel, jazzes köntösben hallhatja majd a két népszerű előadótól a közönség. Műsoron lesz például a West Side Story-ból a Some Other Time, a Somewhere, a Maria, sőt magával a mesterrel is találkozhat a nagyérdemű ritkán látott filmfelvételek segítségével.

Hangulatos zenei mozaik várja az olasz zene kedvelőit is. A bel canto-tól a filmzenékig népszerű melódiák csendülnek fel a Preludio Trio Band és a neves tenorénekes Giorgio Casciarri virtuóz előadásában. A Győri Filharmonikus Zenekar rézfúvós kvintettje áriákból, nyitányokból álló válogatással mutatkozik be a fesztiválon.

A könyvbarátoknak Vámos Miklós hozza el két új kötetét, s nemcsak bemutatásra, hanem dedikálásra is sor kerül majd. A zene és az irodalom határán jelentkezik az Így szerettek ők című irodalmi-koncert színház, amelyet a Szabad Tér Színház társulatának tagja, Simon Kornél színművész ajánlott figyelmünkbe. A cím ismerős lehet Nyári Krisztián irodalomtörténész népszerű kötetének kapcsán, s ez nem véletlen. A rendező Kőváry Katalin a tudományos igényességgel megírt művet adaptálta színpadra. Maga a szerző is megjelenik ebben a produkcióban, amelyben jelentős magyar írók különleges párkapcsolati történetei kerülnek megvilágításba. Az érzelmek titkos világába vezető időutazást a Kaláka együttes zenei kísérete, illetve filmrészletek teszik különlegessé. Izgalmassá pedig attól válik, hogy a való életben párt alkotó színészek adják elő (Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter, Gryllus Dorka és Simon Kornél). Kornél azt is elárulta a jelenlévőknek, hogy a rendező az anyósa, így valójában szinte egy családi produkcióval érkeznek Győrbe.

A Rózsavölgyi Szalon a Valami csaj(ok) című komédiát mutatja be Németh Kristóf rendezésében. Az előadás érdekessége, hogy mind a négy női szereplőt, négy különböző karaktert Pokorny Lia játssza, akinek partnere Neil LaBute vígjátékában Őze Áron. Szintén érzelmi szálakat pendít meg az a monodráma, amely Szabó Magda írónő és Emerenc kapcsolatát boncolgatja Havas Judit előadóművész tolmácsolásában (Szabó Magda: Az ajtó).

A színházi előadásokon, koncerteken túl kiállítások (Dr. Félhelyes Erzsébet mesevilágát idéző kamarakiállítása), tematikus városnéző séták is lesznek. A húsvét közeledtével pedig csábító lehet a Generációk Háza szervezésében megvalósuló hímes tojás napja, ahol nemcsak nézelődni lehet majd, hanem ügyeskedni is.

A Győri Tavaszi Fesztivál idei sokszínű műsoráról, pontos időpontokról, helyszínekről, egyéb részletekről érdemes tájékozódni a www.mufegyor.hu honlapon.

SzaSzi
Fotók: Hatvaniné Ragány Klára

2019.03.01