Amerikába jöttem

Filmkritika

amerikaba-jottem

Mivel bejelentették, hogy folytatás készül az 1988-as évek klasszikus Eddie Murphy-vígjátékához, a Lángoló Gitárok újranézte azt. Az Amerikába jöttem még mindig nagy kedvenc, és a királyi hímvessző is tiszta.

A ’80-as években nem csak az akciófilmeket járatták a csúcsra, de olyan vígjátékokat kaptunk abban a korban, amelyek a mai napig nagyon viccesnek számítanak. Akkoriban persze még a magyar szinkron sem volt annyira szemérmes, és óriási kultmondatok hangzottak el, csodás káromkodásokkal fűszerezve, akár fordításban is. Eddie Murphy magyar hangja (Dörner György) amúgy is teljesen összeolvadt a színésszel, és ez az a korszak, amelynek a mozijait néha még jobban is esik magyarul nézni, akármennyire ragaszkodjunk is ma már minőségi filmnézés terén az eredeti hanghoz. Az Amerikába jöttemet nagyjából akárhányszor újra lehet nézni, és nyilván nem a bonyolult történetvezetése miatt, de valahogy nem fog ki rajta az idő. A film folytatásáról egyelőre annyit lehet tudni, hogy Coming 2 America lesz a címe, és Craig Bewer fogja rendezni, amiben Akeem herceg visszatér New Yorkba, hogy megkeresse rég nem látott fiát, a trónörököst. Az eredeti Amerikába jöttemet még John Landis rendezte, akinek a filmforgatás alatt nagyon megromlott a baráti viszonya Eddie Murphy-vel, aki ebben az időben lett igazán felkapott komikus, és ezzel együtt az egója is hatalmasra duzzadt. A Szerepcserét ’83-ban még együtt csinálták, de úgy látszott, itt örökre véget ér az közös munka, Murphy azonban néhány évvel később őt kérte meg, hogy rendezze meg a Beverly Hills-i zsaru 3-at, amit a rendező egyfajta bocsánatkérésként el is fogadott.

Az Amerikába jöttem egy kedves, szerelmes vígjáték, mindenféle megerőltető és bonyolult történetvezetés nélkül. Eddie Murphy azonban nagypofájú főszereplőként abszolút elég arra, hogy megcsinálja a show-t. A Zamundában, azaz egy fiktív afrikai országban házasodni készülő herceg Amerikába utazik, hogy egy olyan lányt találjon magának, aki nem a rangja és a vagyona miatt szereti őt. Hol máshol is keresne magának királynő-jelöltet, mint Queensben, így hát beleveti magát a gettó életbe, munkát vállal egy gyorsétteremben, és megismerkedik új főnökének lányával, akivel a film végére full egymásba zúgnak.

Az egy dolog, hogy Eddie Murphy hibátlan szórakoztató, de felfedezhetünk pár színészt, akik azóta már nagy karriert futottak be. Cuba Gooding Jr. vagy Eriq La Salle, azaz Benton doki a Vészhelyzetből, és természetesen Samuel L. Jackson is kapott egy rövid szerepet, aki olyan, mintha a világ összes filmjében szerepelne. Ezenkívül ez volt az első alkalom, amikor Murphy egyszerre több karaktert is megformált a filmjében, emlékezzünk csak a borbélyos jelenetre, de ő volt az örök kedvencünk, a Szexi csokoládé zenekar frontembere is.

A forgatókönyv miatt volt egy kis botrány, mert bár Eddie Murphy volt az ötletgazdája a filmnek, és egy csomó kreatív döntést is ő hozott meg, de Art Buchwald beperelte a Paramount stúdiót, mert szerinte az ő egyik régi ötletének alapján dolgozták ki a mozit. Végül 900 ezer dollárt fizettek ki neki, mert szerették volna elkerülni a hosszas pereskedést.

Az Amerikába jöttem rengeteg pénzt kaszált, pedig a kritikusok nem fogadták jól az első sajtóvetítést. Emiatt annyira megijedtek a készítők, hogy már a film előtt le fogják húzni a negatív minősítések a filmet, hogy nem is mertek több elővetítést tartani. Aztán a számok már magukért beszéltek, ugyanis csak Amerikában 128 millió dollárt hozott a konyhára, és ezzel annak az évnek a harmadik legsikeresebb filmjeként van elkönyvelve.

Az Amerikába jöttem nem öregszik, ahogy Eddie Murphy poénjai sem. Az mindenképpen jó jel, hogy nem remake-et készítenek belőle, hanem folytatást, és csak remélni merjük, hogy legalább ennyire szórakoztatóra csinálják majd, és nem gondolják túl a projektet.

Sz. Ági
Forrás: langologitarok.blog.hu

2019.02.27