Nápolyban emlékeztek meg Kosztolányi Dezsőről


alcott-kosztolanyi-dzsunicsiro

A világirodalom három fontos alkotója, Louisa-May Alcott, Kosztolányi Dezső és Tanidzaki Dzsunicsiró (a képen balról jobbra) munkái között vont párhuzamot a Strane Coppie (Különös párok) című művészeti beszélgetéssorozat február 21-én az olaszországi Nápolyban.

Az Antonella Cilento író által tizenegy éve elindított rendezvénysorozat beszélgetései korszakhatárokat átlépve kötik össze a világirodalom nagy íróit egy-egy aktuális téma alapján. A Haditengerészet palotájába február 21-ére meghirdetett este témája a Serve e padrone (Szolgálólányok és úrnők) volt.

A kerekasztal-beszélgetés során Antonella Cilento, Giorgio Amitrano orientalista és Lisa Ginzburg író felelevenítették a három alkotó munkásságát, valamint párhuzamot vontak Kosztolányi Édes Annája, Louisa-May Alcott 19. századi amerikai író Kisasszonyok című ifjúsági regénye, valamint a modern japán irodalom egyik legnagyobb alakja – és Kosztolányi kortársa –, Tanidzaki Dzsunicsiró Hóesés című nagyregénye között.

A beszélgetést követően Fábri Zoltán 1958-ban készült, Édes Anna című filmjét vetítették olasz felirattal.

Az emlékestet a Lalineascritta egyesület és a Római Magyar Akadémia szervezte a Publishing Hungary Program támogatásával.

Forrás: MTI

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a kép készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép.

2019.02.26