A zene mindenkié

Képriportunk a XXVI. Győri Furulyafesztiválról

furulyafesztival

A kora tavasz első jele, ha meghívó érkezik a Furulyafesztivál szervezőitől. Idén február 20-án gyűltek össze Győr város és környékének furulyásai. A seregszemlére tíz óvodai és iskolai csoport jelentkezett. Az Egyetemi Hangversenyterem zsúfolásig megtelt muzsikusokkal, hozzátartozókkal és zenebarátokkal. Nem hiába – az érdeklődők változatos műsort hallgathattak végig.

A fesztivál bővelkedett emlékezetes pillanatokban, nehéz lenne felsorolni mindet. Jó volt látni a picurka Bartókos óvodások igyekezetét; kellemes volt Bachot és Telemannt hallgatni, jólestek a fülnek a dallamos evangélikus korálok. A modern muzsika kedvelői is találtak kedvükre való műsorszámokat: Kocsár Miklós, Sarkady Sándor, Vangelis darabjai mellett felcsendültek musical részletek és filmzenék is.

Hallhattunk szóló számokat, kis- és nagyobb együtteseket. Megszólaltak műanyag és fafurulyák; fehérek, barnák és kékek; szopránok, altok és basszus is. Játszottak kezdők, rutinosabbak és művészek is... Akadtak aztán olyan diákok is, akiknek mutatópálcával kellett segíteni, hogy elő tudják adni műsorukat. A szereplők közül név szerint kiemeljük Árvai Martina 9. osztályos tanuló (Radó Tibor Iskola) teljesítményét. Játékát a jelenlévők könnyes szemmel hallgatták, és kitartó tapssal köszönték meg.

A fesztivál meglepetésvendége Kovács Bálint, a Virtuózokból is ismert fiatal győri furulyaművész volt, aki növendékkorában maga is szerepelt a Furulyafesztiválokon. Előadásában három nagyon nagy technikai tudást igénylő darabot hallhattunk. Produkcióját vastapssal honorálta a lelkes közönség.

Az együttesek bemutatkozását követően a felkészítő tanárok vehettek át emléklapot a részvételért. A szervezők külön köszöntötték Rákóczy Kálmánnét, az Arany János Iskola nyugalmazott pedagógusát, aki diákjaival 25 éven át szerepelt a Furulyafesztiválon.

A rendezvény a tanári együttes ismételt fellépésével, majd a hagyományos közös furulyázással zárult. Úgy tetszett, Győrben akkor és ott megvalósul Kodály Zoltán óhaja: Legyen a zene mindenkié!

Berente Erika

2019.02.25