Oscar 2019 – Ki lesz a legjobb férfi főszereplő?

Találjuk ki együtt! – cikksorozat és játék – 3. rész

oscar-2019-legjobb-ferfi-foszereplo

Az öt nomináltból álló, legjobb férfi főszereplő kategória mezőnye némileg vegyes képet mutat, hiszen van közöttük abszolút „újonc” (Rami Malek), valamint olyan is, aki már birtokol Oscar-díjat (Christian Bale). Bradley Cooper rögtön akár triplázhat is, a további két „doyen” pedig végre megszerezheti magának a megérdemelt aranyszobrot (Willem Dafoe és Viggo Mortensen). A nyertes boríték felbontásáig olvasóinkat játékra invitáljuk (link a cikk végén), hogy az ajánlások alapján tippeljék meg, melyik jelölt mondhat idén párás szemmel köszönőbeszédet.

Bradley Cooper (Csillag születik) – Szilvási Krisztián

Ha egy színész kiáll a színpadra sokezres közönség elé, és elénekel színészként néhány dalt, abban nincsen semmi pláne. De ha egy színész kiáll a színpadra sokezres közönség elé, és elénekel énekesként, mi több rutinos rocksztárként néhány dalt, az már bravúros teljesítmény. Kellett persze hozzá fél év énektanár-koptatás és összességében másfél év hang(bél)i felkészülés, de az eredmény egészen elementárisra sikeredett. Bradley Cooper a Csillag születikben (az írás és rendezés mellett) a végletekig hitelesen robbantotta életre Jackson Maine-t, aki 100%-ig egyenrangú partnere tudott lenni az isteni Lady Gagának (aki vice versa énekesként színészkedett zseniálisan). De még közel se tapsoljunk, hiszen az immár negyedszer jelölt Cooper ráadásul a filmben végig egy oktávval lejjebb mormogott hátborzongató texasi akcentussal (be is robbant minden estére a torka), vastag tussal kontúrozva karakterét. Mindezeken túl pedig szívbemarkolóan megsajnálható módon lényegült át alkohol- és gyógyszerfüggő, múltját-jelenét-jövőjét kereső, az apa-fiú-idősebb báty feldolgozatlan súlyát, lehetőségeit és kapcsolatát nyughatatlanul magában hurcoló, szeretet- és elismeréséhes férfivá, aki hisz abban, hogy olyan nyomot hagy maga után, amely tovább él majd nélküle is, s egyszersmind felszabadítja-feloldozza őt. Ezt vitte véghez Bradley Cooper a Csillag születikben. Miért érdemelné hát meg helyette más az Oscar-szobrot?

Christian Bale (Alelnök) – Ősze Mária

Az eddig sem volt kérdéses, hogy Christian Bale a legnagyobb színészek egyike, aki filmről filmre igazi átváltozóművészként bújik a különböző karakterek bőrébe, és nincs ez másként az Alelnök (Vice) esetében sem. Dick Cheney, a 2001 és 2009 közötti amerikai alelnök megformálásáért 2019-ben immáron negyedik jelölését gyűjtötte be az Oscar-díjas színész, aki 2011-ben első nominálása alkalmával rögtön el is nyerte az aranyszobrot A harcos (The Fighter) című filmben nyújtott alakításáért. Adam McKay, az Alelnök rendezője így fogalmazott egy interjúban: „Christian Bale nemcsak eljátszotta Dick Cheney-t, hanem megjelenítette őt a filmvásznon”. Ezzel az állítással csak egyetérteni lehet, mivel a totális átváltozás eléréséhez Bale 20 kilót szedett magára – a film nagy részében bizony rá sem lehet ismerni, annyira tökéletes az átalakulás –, teljesen átvette Cheney egyedi fejtartásait, sőt még jellegzetes lassú beszédmódját is. Ráadásul nagy ívet kellett megmutatnia a főhős ábrázolása során, mivel az alkohol által többször kiütött jelentéktelen senkitől el kellett jutnia a magabiztos, dörzsölt, nagy formátumú politikus megjelenítéséig. Mindez kápráztató módon sikerült is. Az Amerikai Filmakadémia egy ilyen nagy ívű alakítást csak Oscar-díjjal jutalmazhat!

Rami Malek (Bohém rapszódia) – tmoni

Nem kétséges, hogy az idei Oscart a Mr. Robot című sorozatból ismert, egyiptomi származású, Emmy- és Golden Globe-díjas amerikai színész, Rami Malek fogja elhozni a Bohém rapszódiában Freddie Mercury-ként nyújtott fergeteges alakításáért. Nem egyszerűen arról van szó, hogy mennyi munkát fektetett abba, hogy a frontember minden apró rezdülését elsajátítsa: a szemforgatását, a testtartását, a mozgását, az összes színpadi nüanszát és allűrjét, beleértve a legendás mikrofontartási technikáját is, hanem arról, hogy tökéletesen átlényegült Freddie-vé. Olyan briliáns Mercury-ként, hogy muszáj rajongani érte, pedig jóval alacsonyabb és sokkal kevésbé férfias és szexi, mint a rocksztár. Olyan hiteles, hogy minden további nélkül elhisszük, a végtelenül exhibicionista és extravagáns, mindenkit magával ragadó, lánglelkű és hihetetlenül karizmatikus, rendkívüli előadói képességekkel megáldott énekes támadt fel hamvaiból, hiszen valósággal felgyújtja a színpadot. Rami Malek érzékeny alakítása és lenyűgöző metamorfózisa többek között annak köszönhető, hogy játékába belecsempészi a saját Freddie Mercury-értelmezését is. És azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy ezt a teljesítményt még az is elismeri, aki amúgy ki nem állhatja a filmet.

Viggo Mortensen (Zöld könyv) – SzaSzi

Nem hazudok, Viggo Mortensen A Gyűrűk Ura Aragornjaként jobban tetszett. De alig kezdődött el a Zöld könyv (eredeti nyelven), még azt is elfeledtem, hogy Mortensen félig dán származású. Elképesztő, mennyire meggyőzően adja a tapló, izomagyú, nagypofájú, kicsit rasszista olaszt, és olyan akcentussal beszél, hogy elhiszem neki, ő egy New York-i digó. Olvastam róla ugyan, hogy nyelvzseni (hét vagy nyolc nyelven is beszél), hogy rendkívül sokoldalú, és a method acting híve, vagyis lelkiismeretesen beleássa magát a forgatókönyvbe, igyekszik eggyé válni a karakterrel. Nahát, ahogy egyre jobban megismerjük Tony Vallelongát (becenevén Tony Lip), a nagyszájút, aki végig zabálja és pofázza az utat, kibontakozik előttünk a jószívű, őszinte szerelemre, barátságra képes fickó, aki rácsodálkozik a zene hatalmára, érzékeny az emberek közötti durva egyenlőtlenségre, kezdi megérteni a méltóság erejét. Mortensent már kétszer jelölték az Oscarra, itt a legjobb alkalom, hogy végre meg is kapja!

Willem Dafoe (At Eternityʼs Gate) – Máthéné Laskai Szabina

Willem Dafoe már gyermekkorában érdeklődést mutatott a filmezés iránt, kezdetben egy színi társulathoz csatlakozott, majd pedig New Yorkba költözött, ahol egy színházi társulatot alapított feleségével, és milyen jól tette. Az At Eternity’s Gate-ben Vincent Van Goghot alakítja: véleménye szerint a holland festőművész beszámítható volt, józan életű, egész életét kemény munkával töltötte (mindezt bizonyítja, hogy 10 év alatt közel 900 festményt készített el), így korántsem nevezhető melankolikusnak, önpusztító művészfigurának. Dafoe elvei mellett kiállva rendkívül jól hozta a szerepet, és egy szeretnivaló, ijesztő, olykor mókás figurát fedezhetünk fel alakításában. Az ez évi már a negyedik Oscar jelölése, igazán kijárna már, hogy a szobrocska az övé legyen. Én mindenképpen neki adnám, Oscart Willem Dafoe-nak!


Játsszanak hát velünk: Találjuk ki együtt! – Oscart nekik!

Oscar 2019 cikksorozatunk korábbi cikkei:
1. rész: Oscar 2019 – Versenyben a legjobb filmek
2. rész: Oscar 2019 – Versenyben a legjobb rendezők

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a kép készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép; 4. kép; 5. kép.

2019.02.20