Könyvtár-pedagógiai műhelymunka Győrben 8.

Fiókkönyvtár látogatás Ménfőcsanakon

konyvtar-pedagogiai-muhelymunka

A győri könyvtárostanárok Könyvtár-pedagógiai műhelymunka sorozatának nyolcadik állomása Ménfőcsanak volt, ahol Sulyok Attiláné Erika és kollégája, Horváth Gábor vendégszeretetét élvezhettük. A Bezerédj-kastélyban található csodaszép, modern könyvtár a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér fiókkönyvtára, mely egyúttal a helyi Petőfi Sándor Általános Iskola iskolai könyvtári feladatait is ellátja.

Sulyok Erika bemutatta a résztvevőknek a könyvtárat, melyet a győri közművelődési könyvtárhoz való csatlakozást követő évben, 2014-ben teljes körűen felújítottak. A könyvtári tér barátságos, korszerű, a kor igényeinek megfelelő lett, az állomány pedig nagyon igényes, és folyamatosan gyarapodó. Helyszínéül szolgál számos, a fiatalabb és idősebb korosztályt egyaránt megcélzó rendezvényeknek is. Az általános iskolás korosztályhoz szólnak minden év szeptember végén vagy október elején a Magyar Népmese Hetéhez kapcsolódó programok, melyek szervezésében a könyvtár aktívan részt vesz.

Az előadás elején a mese jelentőségéről, szerepéről hallhattunk, hiszen „A mese a lélek tápláléka.” Mesékre mindig szükség volt és lesz, hiszen mindenki vágyik a csodák átélésének élményére. Szerencsére ma is sokan szeretik, és rendkívül hasznos a gyermek fejlődése szempontjából. A jó mesehallgatókból lesznek az örömmel olvasó gyerekek. A népmesék szeretete nagy hagyományra tekint vissza Ménfőcsanakon, hiszen 1992 óta minden év áprilisában megrendezésre kerül a Hegyalján innen, Sokorón túl népmesemondó verseny, melyen győri és Győr környéki kisdiákok vesznek részt. A több mint 25 éves rendezvényen Budai Ilona Kossuth-díjas népdalénekes a zsűri elnöke, akire nagyon büszkék a ménfőcsanakiak, mivel itt járt gimnáziumba.

Szeptember 30. Benedek Elek születésnapja – a Magyar Népmese Napja, a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon különleges figyelemmel fordulnak a mesék felé. 2006 óta, tavaly már 13. alkalommal került sor egész hetes programsorozatra a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Ménfőcsanaki Fiókkönyvtára és a Ménfőcsanaki Művelődési Ház szervezésében. Ezen a héten változatos programok zajlanak minden nap: kiállítások, rajzpályázat eredményhirdetése, mesemondó verseny, óvodások versmondása, előadások és Meserétes. Októberben Marék Veronika életmű-kiállítása színesítette a rendezvényt, elsőként vidéken. Tavaly Berecz András, idén Zalka Csenge Virág mesemondók jártak Ménfőcsanakon. Erika előadását bőséges fotóanyaggal is illusztrálta. Láthattunk a képeken sok-sok, kipirult arccal mesét hallgató és mondó kisgyermeket, megtudhattuk, mi az a Meserétes, és hogyan néz ki egy mesefotel.

Ezután átvonultunk a kastély másik szárnyába. Erika bemutatta nekünk a Sulyok Vince irodalmi emlékhelyet, ahol az 1956-os forradalom után Norvégiába emigrált helyi születésű költő könyveit, tárgyait, a róla készült tablókat nézhettük meg. A másik emlékszoba Galgóczi Erzsébet Kossuth-díjas írónőnek állít maradandó emléket. Itt a könyveken, személyes használati tárgyakon túl egy megkövesedett mamutfogat is kezünkbe foghattunk.

Végül egy kis kötetlen beszélgetést tartottunk, finom sütemény és tea mellett. Többek között saját Népmese napi rendezvényeinkről, valamint a tankönyvezés szépségeiről és nehézségeiről beszélgettünk.

A résztvevők: a házigazda Sulyok Attiláné Erika és Horváth Gábor, Polczer Adél, Peresztegi Erika, Hegedüs Barbara, Kovács Krisztina és Bitai Judit. Elfoglaltságai, ügyes-bajos dolgai miatt sajnos több kollégának le kellett mondania a részvételt, de biztosan állíthatom, hogy így is hasznos és szép együtt töltött délelőttünk volt. Nagyon köszönjük a szervezést és a kedves vendéglátást!

Bitai Judit
Győri Szolgáltatási SZC Krúdy Gyula Gimnáziuma, Két Tanítási Nyelvű Középiskolája, Turisztikai és Vendéglátóipari Szakképző Iskolája

A könyvtár-pedagógiai műhelymunka korábbi programjai:
József Attila élete, szerelmei hagyományos könyvtári eszközökkel és adatbázis kereséssel
A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Gyermekkönyvtárának programjai
Ismerkedés az online katalógussal
Dokumentumismeret bemutatóóra
Bagoly mondja… vetélkedő 2018
Web 2.0-ás könyvtári alkalmazások, e-Hírharang, Inkscape plakáttervező program
Játékos könyvtári délután – Mátyás király szellemében

2019.02.11