Győri zeneművész-jelöltek sikerei


A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége az idén tavasszal hirdette meg a fogyatékossággal élő embereknek a Paraszupersztár tehetségkutató versenyt. Az előadó-művészeti kategória döntőjében hangszeres zene kategóriában a győri Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézet zeneművész-klarinétművész mesterszakos hallgatója, Hegedüs Petra végzett az élen.

A tehetségkutató verseny felhívja a figyelmet arra, hogy a fizikai és szemléletbeli akadályok miatt még mindig súlyos hátrányokat szenvednek el a mozgáskorlátozottak, nem férnek hozzá másokkal egyenlő módon az oktatáshoz, a munka világához, a közösségi közlekedéshez, kevésbé tudnak jelen lenni a művészet világában. Hegedüs Petra felkészítő mestere Varga Gábor művésztanár, klarinétművész, kamarazenéből dr. Choi Insu zongoraművész, egyetemi docens.

A IV. Varasdy Frigyes Országos Egyetemi-főiskolai Trombitaversenyen Tóth Anita, a Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézetének zeneművész-trombitaművész hallgatója 3. díjas lett, a legjobb szabadon választott produkcióért (Tomasi-trombitaverseny) különdíjat kapott. Mestere dr. Hontvári Csaba trombitaművész, egyetemi docens.

Az Országos Filharmónia veszprémi hangversenysorozatait évtizedeken keresztül a Pannon Egyetem aulájában tartotta. Az országos hálózat megszűnését követően a hangversenysorozatot 2014 őszétől a Pannon Egyetem saját rendezésében folytatja. A korábbi központi pénzforrások hiányában – költségtakarékos megoldásként – a legjobb hazai egyetemi zenekarokat kérik fel a koncertekre. A Zeneakadémia zenekarának szeptemberi hangversenyét követve másodikként a Széchenyi István Egyetem művészeti együttese, a Győri Egyetemi Zenekar adott nagy sikerű koncertet december 9-én. A nagy német operaszerző, Christoph Willibald Gluck születésének 300. évfordulójának tiszteletére, a Magyar Kórusok Országos Szövetségének támogatásával a Győri Egyetemi ZenekarMénesi Gergely vezetésével – a szerző legnépszerűbb operájának, az Orfeusz és Euridiké-nek keresztmetszetét adta elő, közreműködött a győri Liszt Ferenc Kórus és Tatabánya Város Énekkara.

Winkler Csaba

 

A kép az everystockphoto.com szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2014.12.16