ART AGORA misszió

A Rotary Club Győr-Rába évértékelője a Révész Panzióban

art-agora-misszio

A Rotary Club Győr-Rába január 23-án tartotta Art Agora 2018 projektjének záró/értékelő ülését a győri Révész Panzióban, egy kellemes vacsora keretében.

A klub különböző szakmai és társadalmi háttérrel rendelkező tagjai – Viribus Unitis (Egyesült erővel) szlogenjüknek megfelelően – azért dolgoznak, mert meg vannak győződve arról, hogy egy ember egyedül sokkal kevesebbet képes tenni a rászorulókért, mint több ember együttesen. Kapcsolati tőkéjüket kihasználva teremtik meg azokat a forrásokat, amelyekkel az egyesület alapítványán keresztül hatékony segítséget képesek nyújtani egyrészt a győri és Győr környéki nehéz helyzetben élő embereknek, másrészt olyan fiatal tehetségeknek, akik alkotómunkájukkal a szűkebb környezet értékét és teljesítményét emelni tudják.

Ez utóbbihoz ad keretet az ART AGORA projekt (művészek + műalkotások + jótékonyság), amely művészek és mecénások számára kínál találkozási lehetőséget fiatal tehetségek támogatására, alkotásaik nagyobb publicitására, hogy ezzel is formálódjék, gazdagodjék a művészet iránt fogékony, a gazdasági és társadalmi életben is proaktív támogatói kör.

Kottán Péter, az RC Győr-Rába elnöke tájékoztatása szerint az Art Agora 2018 projekt keretében megvalósult a cél: felpezsdült a város képzőművészeti élete, hiszen számos, a rotaryt népszerűsítő programon vettek részt és szerveztek eseményeket.

Görcsné dr. Muzsai Viktória egyetemi docens, projektvezető összefoglalta az elmúlt év történéseit. Elmondta, második alkalommal hirdették meg az Egy este a művészetért gálaestet a GYMSM Kereskedelmi és Iparkamara aulájában. Az elmúlt évben bővült azon művészek köre, akik alkotást ajánlottak fel a nemes cél érdekében. A beérkezett munkák közül egy ötfős szakmai zsűri választotta ki azt a 14 munkát, amelyet a gálaest aukciójára vittek, valamint 15 fixáras alkotást, melyeket kiállításon és honlapjukon mutattak be. Az alkotásokat a Művek és Mesterek II című, a Palatia Nyomda által támogatott kiadványban is közreadták.

A műveket felajánló alkotók: Borbély Károly festőművész, Csizmadia István festőművész, Csurák Erzsébet textilművész, Farsang Sándor festőművész, Gui Demeter festőművész, Horváth Ákos grafikus, Kurcsis László grafikus, Kustán Melinda textilművész, Lipovics János iparművész, Malasits Zsolt festőművész, Milu Milanovich Ildikó festőművész, Molnár György alkotóművész, Mózes László grafikus, Szabó Béla fotóművész, Szalkai Károly festőművész és Tolnay Imre képzőművész.

Kottán Péter az értékelő ülésen elmondta, hogy az Art Agora 2017 projekt szponzori támogatásaiból és az aukción befolyt összegből tíz, a képzőművészetek terén tehetséges, közép- és felsőoktatásban tanulóknak, valamint egy vizuális műhely számára nyújtottak támogatást.

Az Art Agora 2018 projekt a szponzoroknak és a mecénásoknak köszönhetően az elsőhöz hasonló eredménnyel zárult. Ezen felbuzdulva a Rotary Club Győr-Rába és az Art World Hungary Egyesület már dolgozik az Art Agora 2019 projektterven. Ismét kiírják az Art Agora képzőművészeti ösztöndíj pályázatot a győri közoktatási intézményekben tanuló 11. évfolyamos diákok, a felsőoktatási intézményekben tanulmányokat folytató III. évfolyamos hallgatók (17-21 év közötti korosztály), és a köz- és felsőoktatásban működő vizuális műhelyek/szakkollégiumok számára, valamint alkotótáborok támogatása céljából.

A rendezvényen átadták a 2018-ban alapított Pro Art Agora díjat, melyet Horváth Ákos grafikus, az Art Agora kiadványok igényes szerkesztője vehetett át.

Borbély Károly festőművész hozzászólásában hangsúlyozta a közösen teremtett értékek, valamint az alkotók számára a bemutatkozási lehetőség fontosságát, melyek, ha még jótékonysággal is párosulnak, elérik céljukat.

A részletes pályázati kiírás az Art Agora honlapján található.

Információ kérhető Kottán Péter kuratóriumi elnöktől, az RC Győr-Rába alelnökétől a kottan.peter@rc-raba.hu e-mail-címen, valamint a 36/70/360-3517 telefonszámon munkanapokon.

A pályázatokat február 15. éjfélig várják.

Molnár György művészetbarát,
a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2019.02.01