Ahol a müzliszelet az üzemanyag

XII. Olvasni jó! show

olvasni-jo-show

A győri Kölcsey Ferenc Általános Iskola ebben a tanévben is meghirdette nagy sikerű Olvasni jó! show-ját. A kisiskolásoknak szervezett vetélkedőre hagyományos módon a Kölcsey Héten, január 22-én került sor. A show-n hagyományosan csapatok és egyéni versenyzők is indulhatnak. Ebben az esztendőben 11 iskola, 10 csapat és 23 kisdiák nevezett be. A két kategória versenyzői ugyanazon a napon, egy időben, egy helyszínen oldották meg a feladatokat. Aki már szervezett hasonló programot, az tudja, milyen óramű pontossággal kell lebonyolítani a rendezvényt, hogy minden a tervek szerint alakuljon.

A játékra jelentkezőknek ebben az évben is két könyvet kellett elolvasniuk. A soproni szerző, G. Szabó Judit Hárman a szekrény tetején című vidám kötete a klasszikus magyar gyermekirodalom kategóriájába sorolható, és inkább a lányok érdeklődésére tarthat számot. Nógrádi Gábor PetePite című kötete évtizedekkel később jelent meg, és azonnal hatalmas sikert aratott. Még abban az esztendőben, 2000-ben elnyerte Az év gyermekkönyve díjat. A két ifjúsági regény elolvasása mellett még néhány, Mátyás királyról szóló tanulságos, de egyben mókás mondát is meg kellett ismerniük a résztvevőknek.

Másfél órán keresztül tartott a vetélkedés. A feleletválasztásos totót „irodalmi számháború” követte, majd az összes versenyző azon törhette a fejét, hogyan is lehet hibátlanul magyarról magyarra fordítani. A csapatok ezután eszperente fejtörőket kaptak, majd a Maradj talpon! vetélkedőben kellett helytállniuk. Az egyéni versenyzőknek igaz és hamis állítások között kellett választaniuk, majd az eszperente nyelvvel birkóztak meg ők is.

A csapatok számára a puzzle volt a legnagyobb kihívás, míg az egyéni versenyzőknek a párbaj számított a legnehezebb fordulónak. Az utolsó előtti feladat – a Ki vagyok én? – igazi vízválasztónak bizonyult. Itt a lassan csepegtetett információk birtokában – egyre csökkenő számú pontért – lehetett megadni a válaszokat. Bizony, sokan elhamarkodták a dolgot, s csak két csapat volt, amely igazi „stratégaként” kivárt, és pontokat gyűjtött.

A legutolsó feladat megoldása inkább szórakozás volt, mintsem feladat: a show-t vezető Kaszás Lászlóné és Németh Andrea egy-egy jellemző részletet adott elő a megadott művekből, ezek szereplőit kellett felismerniük a játékosoknak.

A verseny nagyon kiegyenlítetten zajlott, a végeredmény csupán néhány ponton múlott. Íme a legügyesebb olvasók:

CSAPATVERSENY

1. hely (89 pont)
Betűfaló Bartókosok: Sztankó Eszter, Dinnyés Benedek Zétény, Szalai Márton (Richter János Zeneművészeti Szakgimnázium, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti iskola és Kollégium Bartók Béla Ének-zenei Általános Iskolája, felkészítő tanár: Kissné Éder Rita)

2. hely (holtversenyben 88 pont)
Arany Könyvmolyok: Katona Sophie Dóra, Szigethy Lili, Vulcz Boglárka (Győri Arany János Angol-Német Két Tanítási Nyelvű Ált. Isk., felkészítő tanár: Kárász Beatrix)
Megyerkőcök: Varga Réka, Pongrácz Zsófia, Zsidó Leila (Bartók Béla Alapiskola, Nagymegyer, felkészítő tanár: Nagy Valéria, Antal Éva)

3. hely (85 pont)
Olvasó Kukacok: Kovács Hanna, Orsós Zsolna, Csizmazia Bendegúz (Gyárvárosi Általános Iskola, felkészítő tanár: Szántóné Szöllősi Gyöngyi)

A 4. helyen 84 ponttal a Betűfalók csapata végzett a Győri Móricz Zsigmond Általános Iskolából, Némethné Gasztonyi Magdolna felkészítésével.
Az 5. helyen 83 ponttal a Gárdonyi Géza Ált. Isk. OLVASHOWK csapata végzett, Hidi Krisztina volt a felkészítő.

EGYÉNI VERSENY

1. hely (85 pont)
Groniewsky Márk (Gárdonyi Géza Általános Iskola, 4/A. osztály, felkészítő tanár: Pákné Dukony Márta)

2. hely (83 pont)
Farkas Hunor (Richter János Zeneművészeti Szakgimnázium, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium Bartók Béla Ének-zenei Általános Iskolája, felkészítő tanár: Kissné Éder Rita)

3. hely (81 pont)
Papp Orsolya (Gárdonyi Géza Általános Iskola, 4/A. osztály)

4. hely (80 pont)
Fekete Emma (Bartók Béla Alapiskola, Nagymegyer, felkészítő tanár: Nagy Valéria, Antal Éva)

5. hely (79 pont)
Bán-Czövek Indira (Gárdonyi Géza Általános Iskola, 4/A. osztály)

6. hely (78 pont)
Szentendrei Szonja (GYSZSZC Móra Ferenc Sportiskolai Általános Iskolája és Szakgimnáziuma, felkészítő tanár: Hettingerné Horváth Beáta, Hajczinger-Csapó Szilvia)

Gratulálunk minden versenyzőnek és díjazottnak!

Tekinthetnénk ezt a rendezvényt egyszerű tanulmányi versenynek is, de tévednénk. A hasonló kezdeményezések segítségével nőhet fel egy olvasni tudó, a leírtak értelmezésére, önálló gondolkodásra és véleményalkotásra képes, biztos irodalmi ízléssel rendelkező új generáció. Kívánjuk, hogy tartson tovább a szervezők lendülete!

Berente Erika

2019.01.24