Kié a Trevi-kút aprója?


trevi-kut

Kitört a vihar a római városvezetés és az egyház között a Trevi-kút aprópénzei miatt. A csaknem 300 éves műemléket évente turisták milliói keresik fel, hogy Frank Sinatra 1954-ben forgatott romantikus filmje óta (Három pénzdarab) pénzt dobjanak a vizébe. A szökőkút az 1960-ban bemutatott Édes élet című filmben is fontos szerephez jutott, amikor Anita Ekberg megmártózott a vizében.

A pénzbedobós hagyomány azóta is nagyon népszerű, a BBC News szerint évente másfél millió eurónyi (420 millió forintnyi) pénzérmét halásznak ki a kút vizéből. A pénzt hagyományosan a római katolikus egyház kapja, amely az összeget a szegények megsegítésére fordítja.

A római városvezetés most azonban változtatni akar ezen a szokáson, s a pénzt a város egyre romló infrastruktúrájának fejlesztésére használná fel, például a leromlott utak vagy az akadozó szemétszállítás javítására. Az egyház válasza szerint viszont ezzel a lépéssel a polgármester a szegényeket sújtja. „Nem sejtetettük, hogy ez megtörténik, továbbra is reméljük, hogy nem ez az utolsó szó az ügyben” – mondta el Benoni Ambarus, a Caritas segélyszervezet igazgatója az olasz püspöki konferencia lapjának, az Avvenirének.

A lap éles hangú cikket jelentetett meg A legszegényebbektől veszik el a pénzt címmel. Az Avvenire szerint a Trevi-kútból kihalászott pénz az egyházi jótékonysági szervezet költségvetésének 15 százalékát biztosította.

A döntés tervezett hatályba lépése áprilisban várható, bár az ANSA olasz hírügynökség jelentése szerint sok olasz polgár is felháborodott, és a közösségi médián keresztül felszólította a városi tanácsot, vegye ismét fontolóra a döntést.

Forrás: MTI

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2019.01.19