Mikulás-nap a Győri Nemzeti Színházban

Bári Edit írása

mikulas-nap-szinhaz

A „győri Mikulás” először 1988-ban lepte meg a gyermekeket egy olyan fantasztikus élménnyel, ami sokukat talán egy életen át végigkísér. A példaértékű magánkezdeményezés mára már közhasznú magánalapítványként működik, és igazi birodalommá fejlődött. Természetesen mindez az önzetlen támogatóknak, szponzoroknak és a lelkes segíteni akaróknak is köszönhető, akik tudásukkal, munkájukkal járultak hozzá a győri Mikulás Birodalom felépítéséhez.

Megalakult hát egy igazi, mesebeli, tüneményes birodalom, melynek lakói egyetlen közös cél érdekében tevékenykednek, s ez nem más, mint a gyermekek számára örömet szerezni. A Mikulás és a szorgos „manósereg” évente körülbelül 1200 levélkére válaszol, melyekben gyermekek fogalmazzák meg kéréseiket, vágyaikat, ismerik be csínytevéseiket, hibáikat. Humoros, kedves, de néha szívszorító kis írások érkeznek a Birodalom címére, s ilyenkor felpezseg az élet a falakon belül, hisz mindenki tudja és teszi a dolgát.

mikulas-nap-szinhazKicsik és nagyok készülődnek a Mikulás-napra – arra a napra, amikor a gyermekek számára megelevenedik a csoda. Ezt a csodát hozza el nekünk évről évre Farkas Imre, a „Győri Mikulás”, aki 2100 csöppséget lát vendégül a nevezetes napon a Győri Nemzeti Színházban, hogy személyes találkozással, műsorral, tartalmas csomaggal és az elmaradhatatlan arany dióval ajándékozza meg őket.

Ebben az évben december 9-én, vasárnap három időpontban került sor a Mikulás-napi rendezvényre, ahol egy zenés-táncos előadás keretében a Marina Training SE és az AForce1 TSE tánciskolák fiatal táncosai nyűgözték le a közönséget egy tanulságot sem nélkülöző, környezetünk védelméről szóló történet „eltáncolásával”. Vajon mi történik, ha a Mikulás véletlenül megbotlik egy elhajított vasdarabban, megsebzi a lábát, és nem tudja folytatni az útját a gyerekekhez? Hát bizony itt van szükség a csodára!

A látványos, háttérvetítéssel, tánccal és zenével előadott interaktív műsor után megérkezett a várva várt Mikulás és hat kicsi segítője, akiket közös énekléssel fogadott a közönség. Érdekességeket tudhattak meg a nézők a „Jégbirodalomról” – például a „figyelőmanók” legfontosabb feladata, hogy a jóság és rosszaság csengettyűt soha nem szabad őrizetlenül hagyni, de valami csoda folytán a jóság csengettyű mindig sokkal többször szólal meg.

Versek, énekek, szaloncukorkák és több száz csillogó szempár. Mikulásnak, szülőknek és mindazoknak, akik segítik az alapítvány munkáját, felbecsülhetetlen kincs látni az izgalomtól és várakozástól ragyogó arcokat. Múlnak az évek, gyermekből felnőtt válik, s aki valamikor, 30 évvel ezelőtt gyermekként találkozhatott a győri Mikulással, most szülőként ül a nézőtéren, de ugyanolyan boldogan, mint évtizedekkel ezelőtt.

Reméljük, még nagyon sok csodás „Mikulás-nap” vár a győri gyerkőcökre! Köszönet és hála illeti a Mikulás Birodalmat, minden támogatót és segítőt!

Bári Edit

2018.12.11