Salzkammergut vidéke – Hallstatt és Sankt Wolfgang adventkor

Szabó Béla képriportja

hallstatt

A tél közeledtével, advent táján érdemes felfedezni újra egy-egy ismert vidéket idehaza és külföldön egyaránt – új arcukkal ismerkedhetünk meg. Az adventi hagyományok ápolása és őrzése Salzkammergut vidékén különös jelenőséggel bír. A több száz éves kulturális örökségnek köszönhetően az év legmeghittebb időszakát még ma is változatlan formában ünneplik az itt élő emberek. Nézzünk most szét Hallstattban és Sankt Wolfgangban gyönyörű fotók segítségével.

Salzkammergut Európa legszebb helyei közé tartozik, három tartomány (Felső-Ausztria, Salzburg, Stájerország) között megosztott hegyes-tavas terület. A régió több mint 200 éve kínál egyedülálló és feledhetetlen üdülési élményeket. Az Ausztria szívében található különleges vidékhez összesen 54 település tartozik, több mint 70 különböző nagyságú tavat rejt, közülük a legnagyobbak: Altausseer See, Attersee, Fuschlsee, Grundlsee, Hallstattersee, Hintersee, Irrsee, Mondsee, Schwarzensee, Toplitzsee, Traunsee, Wolfgangsee.

A Hallstatti tó partján elterülő azonos nevű barokk kisváros Ausztria egyik legszebb helye. A település különös érdekessége egyetlen főutcája: a tó és a sziklafal közti szűk hely miatt a város a hegy lábához szorosan egymásra épült házak soraiból áll. Hallstattban található a világ legöregebb sóbányája, mely 7000 éves múltra tekint vissza. A só alapjaiban határozta meg a város egész történelmét, valamint mai arculatát, kelta eredetű nevét is róla kapta: hall – só, statt – állomás, helység (a só helye). A középkori Hallstattban tulajdonképpen az egész város a sóból élt, egyedül neki köszönhető, hogy itt egyáltalán emberi helység jött létre. A tó környékét és a települést az UNESCO a világörökség részének nyilvánította. A városba közel egy kilométeres alagúton lehet bejutni – az alagút megépítése előtt a hegy és a tó közé épült település szinte teljesen el volt vágva a külvilágtól. Néhány gyalogos ösvényen keresztül lehetett csak megközelíteni, de leginkább vízi úton, a Hallstatti tavon. A császár is hajón érkezett ide, ami nemritkán elő is fordult. A Habsburg uralkodók ugyanis szükségét érezték, hogy látogatásukkal adjanak nyomatékot a sóbányászat jelentőségének.

hallstatt

A sóbányának 838 méter magasan található a bejárata. 1734-ben találtak itt egy holttestet, melyet a só konzervált, így teljesen ép maradt nagyjából i. e. 1000 óta – Mann in Salz néven vált ismertté. A kisváros főtere talán a legszebb ilyen jellegű platz Ausztriában. Olyan, mint egy mesebeli tér, mesebeli kis virágos házikókkal és a Szentháromság szoborral a közepén. A Főtéren – régi nevén a piactéren – a kereskedők laktak, mely akkoriban gazdagságot sugallt. Egyik legérdekesebb látványossága egy körtefa, amely felkúszik az egyik ház oldalán, így csak ki kell nyúlni az ablakon a finom gyümölcsért. Ez ráadásul itt korántsem számít egyedi dolognak, a városlakók között elég gyakori, hogy a ház falához gyümölcsfákat ültetve felfuttatják azokat a falon.

Hallstatt legfőbb nevezetessége a Mária mennybemenetele templom, mely a 12-15. században épült. Berendezésének becses darabja egy 1515-ben készült gótikus szárnyas oltár Leonhard Astl műhelyéből. A Csontház a templom melletti kis kápolna, ahol a hallstatti ember a végső nyughelyére lel. A plébániatemplom kertjében teraszosan kialakított temető hamar elérte határait, így más lehetőség nem lévén a 18-19. században a korábbi sírokat fokozatosan felszámolták. Az azokból előkerült koponyákat megtisztították, kifehérítették, majd kalligrafikus betűkkel ráírták az elhunyt nevét, esetenként díszes virágmotívumokat festettek rájuk, és a csontházban helyezték el őket. Több mint 1200 koponya található itt, közülük 610-re festettek virágos mintákat, melyeket sorban helyeztek el, ügyelve arra, hogy a közeli hozzátartozók egymás mellé kerüljenek. Az utolsó koponyát 1995-ben helyezték el a csontházban: a nő 1983-ban hunyt el, és az volt az utolsó kérése, hogy ide kerülhessen.

sankt-wolfgang

Sankt Wolfgang a Wolfgangsee partján található legfontosabb település. A városka tele van régi polgárházakkal, melyek közül a legismertebb a Weiss Rössl – Fehér ló névre keresztelt szálloda, mely népszerűségét a benne játszódó, Ausztriában rendkívül népszerű, Ralph Benatzky szerezte operettnek köszönheti. Az épületek többségére jellemző az egyediség, többszintesek, sok ablakkal, virágokkal és sok esetben egyedi falfestéssel díszítve. A város plébániatemploma a 14-15. században épült, egy valódi vallástörténeti gyűjtemény. A Michael Pacher által 1471 és 1481 között készített faragott szárnyas oltárt a legszebb ma is használatos német szárnyas oltárnak tartják az egész világon. Megdöbbentő részletességgel ábrázolt alakokat és gótikus mintákat fedezhetünk fel rajta. A templom elődje már a 12. században fontos zarándokhely volt, császárok, pápák keresték fel. A 15. század végére Európa négy legjelentősebb búcsújáró helyének egyike St. Wolfgang temploma lett. A település karácsonyi vására advent időszakában rengeteg turistát vonz.

Szöveg és fotók: Szabó Béla

Forrás: ausztriainfo.comiranynyugat.blogspot.com

2018.12.10