Milyen könyv kerüljön a karácsonyfa alá?

Segédlet a gyors döntéshez

Egy személyre szabott, jól kiválasztott könyv remek ajándék, akár életre szóló élmény is képes lenni. De ki tud választani a rengeteg új kötet közül?! Jártak már úgy, hogy beléptek egy könyvesboltba, ahol a polcok roskadásig voltak, s hirtelen nem is tudták, hová kapjanak, jobb híján pedig a régről ismert neveket kezdték keresni? Ajándékvásárlásra már nincs sok idejük, megpróbálunk segíteni.

A megyei könyvtár szaktájékoztatói egész éven át figyelemmel kísérik a könyvkiadók munkáját, követik az újdonságokat. Megkértük őket, hogy a közelmúltban megjelent kötetek közül ajánljanak néhány olyat, melyek felkeltették a figyelmüket. Kérésünk az volt, hogy olyan könyveket soroljanak fel, amelyek ajándékként is megállják a helyüket. A lista nagyon szubjektív, de teljesen pártatlan; semmilyen marketing-megfontolás nem húzódik az ajánlások hátterében. Nézegessenek, válogassanak!

Ha mégsem találnának megfelelőt közöttük, akkor fussák át a könyvtár honlapján található könyvajánlókat! Ezek heti két alkalommal frissülnek, egész éven át. A könyvajánlók archívumát itt tekinthetik meg. Külön listát olvashatnak a gyermekeknek és felnőtteknek szóló irodalomról, és ugyanitt klikkelhetnek hangoskönyv-ajánlóinkra is. Kellemes böngészést és sikeres vásárlást kívánunk!

 

Milyen könyv kerüljön a karácsonyfa alá – FELNŐTTEKNEK:

Aczél Endre: Acélsodrony: Az ötvenes évek 1950-1954 (Park Könyvkiadó, 2014)
Olvasmányos, kronologikus összeállítás: történelem, film, zene, könyv, érdekességek... „mindenről, amit tudni érdemes az ötvenes évek világáról vasfüggönyön innen és túl.” (Rainer M. János). Hasznos olvasmány mindenkinek, akit érdekel a történelem, a politika és innen van a nyolcvanon.

Boldizsár Ildikó: Mesekalauz úton lévőknek (Magvető, 2013)
A hazai meseterápia egyik legnevesebb képviselője mesegyűjteményeibe olyan történeteket gyűjtött egybe, amelyekkel bebizonyítja, hogy a mesékben felhalmozott archaikus tudás a mai kor emberének is viselkedésmintát adhat. Legújabb meseválogatása példa arra, hogyan fűzhető fel az emberi élet a mesék rendjére. Az egyes fejezetek végigkalauzolnak bennünket életünk sorsfordulóin. Az egyes történetekhez egyszerű magyarázatok, életvezetési tanácsok tartoznak, amelyek szinte kényszerítenek bennünket a továbbgondolkodásra.

Bill Bryson: Egyik lábam itt... Utazások Európában (Akadémiai Kiadó, 2014)
A szerző második utazása Skandináviától Isztambulig – kalandokkal, szórakoztató anekdotákkal, kultúrtörténeti adalékokkal, vitriolos humorral. Virtuális kirándulás addig is, amíg el nem jön a nyár és a szabadság ideje.

Eric Chaline: Ötven állat, amely megváltoztatta a történelmet (Kossuth Kiadó, 2014)
Nemcsak állatbarátoknak, hanem a történelem, a környezettudatos gondolkodás iránt fogékony olvasóknak is ajánlható a gazdagon illusztrált ismeretterjesztő könyv. Olyan állatokról tudunk meg kultúrtörténeti érdekességeket, amelyek nagy hatást gyakoroltak az emberiség történelmére. Az állatok az emberek nélkülözhetetlen társai: élelem- és ruházati forrásaink, hajdan a földművelésben, közlekedésben betöltött szerepük is nagy volt, sőt vallási, politikai szimbólumként is szolgálnak bizonyos népeknél. A szerző figyelmeztet, bolygónk jövője, az ökológiai egyensúly fenntartása szempontjából fontos a harmonikus együttélés az állatokkal.

Hargittai István-Hargittai Magdolna-Hargittai Balázs: Különleges elmék – Találkozás 111 híres tudóssal (Corvina, 2014)
A kötet 111 híres, nemzetközileg elismert tudóssal készült beszélgetést tartalmaz, amelyek azonban túllépnek a szaktudományos problémákon, és érintik korunk leglényegesebb általános kérdéseit is. Hogyan látják a világot maguk körül „a legokosabbak”?

Hegyi Barbara: Alkalomadtán (Park Kiadó, 2014)
Hegyi Barbara amellett, hogy remek színésznő, főzni is szeret és tud is. Idén már második szakácskönyvével jelentkezik, ami merész vállalkozás a szakácskönyvek és gasztronómiai írások rengetegében. Azonban tudjuk, hogy híres színészek receptjeit sokan szívesen forgatják. Hegyi Barbaráról pedig már közismert, hogy a karácsony nála bonbonok nélkül elképzelhetetlen, a Vígszínház színészei, színésznői pedig remek szakácsok. Ez a könyv azoknak szól, akik örömmel főznek, akiknek a főzés játék, élvezet, kreativitás.


Florian Illies: 1913 – Az évszázad nyara (Park Könyvkiadó, 2014)
Szórakoztató, összetett kulturális „napló” az utolsó békeévről, amelyben a kor legfontosabb irodalmi, szépművészeti, gazdasági és politikai vonatkozásait és szereplőit ismerhetjük meg. Egy részlet a kötetből: „1913 első pillanata. A sötét éjszakában lövés dörren. Rövid kattanás hallatszik, a ravaszra illesztett ujj megfeszül, aztán még egy tompa dörej. A fellármázott rendőrség azonnal a helyszínre siet, és letartóztatja a lövöldözőt, akit Louis Armstrongnak hívnak.”

Alena Ježková: Prágai legendák (Móra, 2014)
Prága a „száztornyú város”, az „arany város”, a városok királynője, közkedvelt turistacélpont. A cseh főváros ezeréves múltjának 77 érdekes legendáját gyűjtötte össze városrészek szerint csoportosítva a szerző. A kötet akár útikönyvként is szolgálhat a Prágába látogatóknak. A karácsonyfa alatt üldögélve már most megtervezhetik jövő évi utazásukat.

Nuriya Khegay: Mókás kötött gyereksapkák (Cser Kiadó, 2013)
A könyvben található – egyszerre praktikus és mutatós – mesefigurás és állatos sapkákat a gyerekek biztosan szívesen felveszik majd, pláne ha kesztyű is tartozik hozzájuk. Ügyes kezű anyukák, nagymamák elkészíthetik őket, és a leírások alapján saját ötleteiket is megvalósíthatják.


Kerry Lord: Edward állatsereglete – 40 állatfigura horgolásmintája, Pihe-puha kedvencek 4 méretben (Tölgy Kiadó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., 2014)
Kézimunkázó anyukáknak, nagymamáknak, hogy egy életre szóló kedvencet készíthessenek a gyerekeknek, unokáknak, felvéve a versenyt a mindenhol kapható plüssökkel.

Debbie Macomber: Csillagos éj (General Press Kiadó, 2014)
Debbie Macomber karácsonyi történetében Carrie Slayton, a fiatal és tehetséges újságírónő főnöke megbízására interjút készít a titokzatos Finn Daltonnal, az Alaszkáról szóló bestseller írójával. Bár nagyon különböző személyiségek, egymásba szeretnek, és Carrie-nek döntenie kell a férfi és a karrierje között. A regény egy pohár finom tea és egy jó meleg takaró kíséretében kellemes kikapcsolódást ígér a romantika kedvelőinek.

Makk Károly: Szeretni kell (Kossuth Kiadó, 2014)
„Nem memoár, nem önéletrajz, nem emlékezés, és főleg nem vissza. Ha mégis emlékezés, akkor előre. Emlékezés előre a jövőbe, a jövőre. Filmről van szó, filmet látunk és élünk, sok bennük a saját film, ami a mienk, a mi történetünk. A mienk akkor is, ha sem a történet, sem a forgatása idejében még nem éltünk. Az egyik legnagyobb magyar filmrendező 89 évesen emlékezik vissza több, mint 70 éves pályájára.”


Dr. Máté Gábor-Gordon Neufeld: A család ereje – Ragaszkodj a gyermekeidhez! (Libri Könyvkiadó, 2014)
A szeretet, a család ünnepére egy családi kötelékekről szóló könyvet ajánlunk, mely bizonyítja, hogy mennyivel fontosabbnak kellene lennie a társak befolyásánál a család szeretetének, összetartó erejének. A család ereje visszahelyezi jogaiba a szülőt, az elméleti háttér megismertetésén túl pedig tanácsokkal szolgál, hogy visszataláljunk ősi, példaadó szerepünkbe. Segít, hogy gyermekeinknek irányt mutassunk, hogy megtapasztalhassák a család erejét.

Nyáry Krisztián: Igaz hősök – 33 magyar (Corvina Kiadó, 2014)
Nyáry Krisztián tavaly robbant be az irodalmi köztudatba, az „Így szerettek ők” című köteteivel. Ezekben a könyvekben híres írók, költők szerelmi életéről tudhattunk meg pikáns részleteket. A most megjelent kötet harminchárom, 19-20. századi magyar sorsot mutat be Nyáry Krisztián szubjektív válogatásában. Példaértékű életeket szeretne megmutatni. Tudjuk mi is, napjainkban mennyire fontos lenne, hogy gyermekeink ne a szappanoperák, a Való Világ szereplői, hanem igaz emberek közül válasszanak maguknak példaképet. Nyáry Krisztián ebben próbál nekünk, a szülőknek és mindenkinek segíteni.

Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni: Napló, 1935-1946. I-II. (Jaffa Kiadó, 2014)
Minden irodalomszerető nagyon várta már Gyarmati Fanni Naplójának megjelenését, hiszen ő olyan dolgok tudója lehet Radnóti Miklós életével kapcsolatban, mint senki más. Talán ő eloszlathatja a Radnóti Miklós halálával kapcsolatos állításokat. Gyarmati Fanni 1935 januárjában kezdett el naplót írni, és 1946 szeptemberében, Radnóti Miklós újratemetése után fejezte be. Igen terjedelmes – mintegy 3 és fél millió karakteres – műről van szó. A Napló létezése csak a szakma számára volt titok, az idén februárban elhunyt Gyarmati Fanni korábban, az 1970-es években legépelte, legépeltette a határidőnaplókba, füzetekbe gyorsírással lejegyzett szöveget, sőt a szigligeti alkotóházba is erre hivatkozva kért beutalót. Gyarmati Fanni azonban leszögezte, hogy a Naplót haláláig senki sem olvashatja, ezért rendkívüli most ezen kötet megjelenése.


Margaret Thatcher: Életem (Antall József Tudásközpont, 2014)
A történelmet döntően férfiak alakítják, de sokuk háta mögött ott áll egy asszony. Kevés olyan nő volt az évszázadok során, aki formálisan is hatalommal bírt Európában. Talán Nagy Katalin és Mária Terézia neve rémlik, ha utána gondolunk; a XX. században pedig Margaret Thatcher angol miniszterelnök neve ugrik be. Az önéletrajz szerzőjét annak idején a sokatmondó Vaslady névvel illették. Töretlenül átvitte akaratát a belpolitikában, és hadba vitte a briteket a Falkland-szigetek ellen. Számtalan könyv és film született alakjáról, de igazán izgalmas lehet megtudnunk most, hogy mindezt hogy élte meg ő, s hogy mi állhat egy-egy döntése hátterében.

Weöres Sándor: Füves könyv (Helikon, 2013)
A régi füveskönyvek kertben termesztett és vadon termő növények gyógyító vagy káros hatásairól tájékoztattak sok évszázados tapasztalatok alapján. A Weöres Centenáriumi Év alkalmából kiadott könyvecskében a lélek gondozására, gyógyítására szolgáló verseket, vers- és prózarészleteket olvashatunk. A kötetben összegyűjtött Weöres Sándor-i gondolatok az emberi alapigazságokat: élet, halál, boldogság, félelem, munka, embertársainkhoz fűződő kapcsolatainkat veszik számba. A költő életfilozófiáját tükröző, végtelen egyszerűségre törekvő megállapításait, bölcsességeit böngészve a mai kor embere is talál a saját életére vonatkoztatható javaslatokat, jótanácsokat.

Sorsok és évszázadok – Történelmi novellák (Történelmiregény-írók Társasága, 2014, ingyenes e-könyv)
Különös ajándékkal lepte meg olvasóit a másfél éve alakult Történelmiregény-írók Társasága idén decemberben: karácsonyi meglepetésként Sorsok és évszázadok címmel ingyenesen letölthető antológiával kedveskedik a történelem iránt érdeklődőknek. A történelmi regény műfajának és annak művelőinek népszerűsítésére, továbbá a műfajban tevékenykedő írók egységbe tömörítésére és támogatására létrejött társaság antológiájába olyan neves szerzők írtak egy-egy novellát, mint T.R. Salty, Marcellus Mihály, Benkő László, Rozsnyai János, Urbánszki László, Bányai Ilona, Trux Béla, Gál Vilmos, Cselenyák Imre, Dr. Várkonyi Tibor, Iván Katalin és Bokor Pál. A kötet előszavában Fábián Janka gondolatai olvashatók, az antológiát (többféle formátumban is) a TRT honlapjáról lehet ingyenesen letölteni.Milyen könyv kerüljön a karácsonyfa alá – GYEREKEKNEK:

Ezt nem hiszem el! – Hihetetlen és látványos összehasonlítások (HVG Kiadói Rt., 2014)
Ez az a csillogó borítójú könyv, amit még a fiúk sem fognak letenni! A természet, a világunk csodáinak, rekordereinek összehasonlítása rengeteg képpel és információval. A kötet 8 éves kortól ajánlható.

Dagmar Geisler: Wanda titkos naplója (Kolibri Gyerekkönyvkiadó Kft, 2014)
Attól, hogy valaki tízéves, nem biztos, hogy könnyebb az élete, mint a felnőtteknek. Neki is megvannak a problémái, amelyeket a maga eszközeivel próbál megoldani. Még elüldözési tervet is készít, ami azért mégiscsak egyedi megoldás! A kötetet jó kézbe venni, jó stílusú és vicces is. A könyv számos országban nyert díjat különleges kiviteléért, és az iskolai konfliktusokhoz nyújtott segítségéért is.


Hogyan kerülnek a lyukak a sajtba? Közel 300 agyafúrt kérdés és válasz (Alexandra, 2011)
Hogyan kerülnek a csíkok a fogkrémbe? Mit csinál az éjjeli lepke napközben? Milyen sebességgel esik az eső? Miért csikorog a kréta a táblán? Kaptak már hasonló kérdést gyermeküktől? Ebben a könyvben a válaszok is megtalálhatók! A kötet most akciósan kapható, ezért került ajánlónkba.

Lakatos István: Dobozváros (Magvető, 2011)
Nem új, de még kapható könyv. Vegyük meg a gyereknek, s olvassuk el mi, felnőttek is. Kövessük Zalán kalandjait, aki igazi szüleit akarja visszaszerezni Dobozvárosból az öreg Székláb apó segítségével, s a fordulatok követése közben se feledjük el, hogy emberi kapcsolataink fontosságáról, az értékek megóvásáról, az odafigyelésről tudunk meg valami fontosat; remélem, soha feledésbe nem merülőt.


A könyvajánlókat a megyei könyvtár szaktájékoztatói írták, a cikket és a képanyagot szerkesztette Berente Erika.


A címlapkép az everystockphoto.com  szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a  linken található.

2014.12.11